En Sıcak Konular

AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI YURT GENELİNE YAYIYIYOR AMA..

12 Şubat 2010 23:26 tsi
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI YURT GENELİNE YAYIYIYOR AMA.. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yıl sonuna kadar 41 ilde daha aile hekimliğine geçileceğini belirterek, böylece uygulamanın tüm yurda yayılacağını bildirdi.Ama vatandaş konu hakkında hala bilgisiz.

Aile Hekimliği uygulaması başlıyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yıl sonuna kadar 41 ilde daha aile hekimliğine geçileceğini belirterek, böylece uygulamanın tüm yurda yayılacağını bildirdi.Ama vatandaş konu hakkında hala bilgisiz.

 Sağlık Bakanı Recep Akdağ imzasıyla aile hekimliğine geçiş tarihleri konulu genelge yayımlandı.

Pilot uygulamasının ilk kez 2005 yılında Düzce'de başlatıldığını hatırlatan Akdağ, "Bu uygulamaların yaygınlaştırılması çalışmaları sonucunda 40 ilimizde aile hekimliği uygulamasına geçilmiştir. 2010 yılı sonuna kadar da tüm illerimizin uygulamaya geçmesi planlanmıştır." dedi.

Genelgede, illerin aile hekimliği uygulamasına geçiş tarihlerine de yer veren Akdağ, yürütülen çalışmaların bu tarihler dikkate alınarak tamamlanmasını istedi.

Akdağ, uygulamaya geçiş tarihinin değiştirilmesini gerektirecek bir durumun ortaya çıkması halinde gerekçeleri ile birlikte talepte bulunulması ve Bakanlık görüşüne göre hareket edilmesi konusunda uyarıda bulundu.

Genelgeye göre, yıl sonuna kadar aile hekimliğine geçecek iller ve belirlenen geçiş tarihleri şöyle:

Kilis (12 Nisan), Iğdır (12 Nisan), Niğde (10 Mayıs), Kırklareli (14 Haziran), Giresun (14 Haziran), Konya (14 Haziran), Bingöl (5 Temmuz), Yozgat (5 Temmuz), Çanakkale (12 Temmuz), Malatya (12 Temmuz), Ankara (12 Temmuz), Aksaray (12 Temmuz), Tokat (9 Ağustos), Ardahan (9 Ağustos), Batman (9 Ağustos), Tekirdağ (9 Ağustos), Kars (9 Ağustos), Mersin (6 Eylül), Ordu (13 Eylül), Siirt (13 Eylül), Bitlis (13 Eylül), Zonguldak (13 Eylül), Muş (13 Eylül), Hakkari (13 Eylül), Sivas (20 Eylül), Ağrı (11 Ekim), Afyonkarahisar (11 Ekim), Balıkesir (11 Ekim), Van (18 Ekim), İstanbul (30 Ekim), Mardin (15 Kasım), Diyarbakır (15 Kasım), Kocaeli (15 Kasım), Şırnak (6 Aralık), Kahramanmaraş (13 Aralık), Hatay (13 Aralık), Gaziantep (13 Aralık), Şanlıurfa (13 Aralık), Aydın (13 Aralık), Muğla (13 Aralık), Antalya (13 Aralık)

Aile Hekimliği ne işe yarıyor?
Aile hekimliği sosyal devlet anlayışının temel maddelerinden biridir. Sağlık sistemini birimlerde oluşturmak ve bu küçük birimlerinden ihtiyaç oldukça ihtisas hastanelerine sevk işlemlerini kolaylaştırmak gerekir. Aile hekimliği de bunun bir parçasıdır.

Bu sistemde Aile Hekimliği Uzmanı hastaların ilk başvuracakları hekimdir. Aile hekimliği Uzmanı, sadece aile bireylerine hizmet sunmasından dolayı değil kendilerine başvuran kişileri aileleri ve toplumları içinde değerlendirdiklerinden dolayı bu adı almıştır.

Süreç nasıl işleyecek?
Aile hekimi kendisine kayıtlı olan bireyler ile bütün sağlık sistemi arasında aracılık yapar ve sağlık sorunlarında bu süreci koordine eder. Hastalardan, acil durumlar dışında, kendi aile hekimlerine görünmeleri beklenilmektedir, ancak bazı durumlarda sevk zincirini aşıp 2. ve 3. basamakta bulunan branş uzmanlarına gitme eğilimi söz konusudur. Bu özellikle hekimiyle yeterince güven ilişkisi kuramamış, yapılan girişimlerden memnun kalmamış olan, birinci basamak sağlık kurumunda bulunan laboratuvar donanımından memnun olmayan hastalar tarafından sıklıkla seçilen bir yoldur.

Vatandaşın bilgilendirlmiyor
Aile hekimliği uzmanının görevinden memnun kalmayıp, hastanelere doğrudan yapılan başvuruların sağlık harcamalarını daha artıracağı kaygısı bulunmaktadır. Bu nedenle katkı payları alınarak, hastanın tercihine izin verilmeye çalışılmaktadır.
Uygulamanın nasıl ve ne şekilde hayat geçirileceği ise netlik kazanmış değil. Vatandaş uygulama hakkında bilgisiz.  Sağlık alanında çok çeşitli sorunlar yaşayan vatandaşın çilesi biraz olsun azalacak mı yoksa artacak mı henüz bilinmiyor.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/aile-hekimligi-uygulamasi-basliyor-152901.htm



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,595 µs