En Sıcak Konular

AFGANİSTAN'DA TÜRK ASKERİNE BÜYÜK OYUN

11 Şubat 2010 12:46 tsi
AFGANİSTAN'DA TÜRK ASKERİNE BÜYÜK OYUN Türkiye aylardan beri ıslak imzaydı, kuru imzaydı, darbeydi, balyozdu, çuvaldı diye oyalanırken ABD, tam da bu süreçte, yani Türk askerinin büyük bir yıpranma oyununa geldiği bu süreçte, ısrarla Afganistan kartını oynadı.

Afganistan’da Türk askerine büyük oyun  

Türkiye aylardan beri ıslak imzaydı, kuru imzaydı, darbeydi, balyozdu, çuvaldı diye oyalanırken ABD, tam da bu süreçte, yani Türk askerinin büyük bir yıpranma oyununa geldiği bu süreçte, ısrarla Afganistan kartını oynadı. Hem Obama, hem Pentagon, hem de Afganistan’da asker bulunduran batılı ülkeler Türk askerini savaşın içine çekmek için uğraştılar.
Afganistan’daki yabancı askerler Taliban’a karşı zor durumdaydı. Ülkenin büyük bölümünde Taliban hâkimiyeti kırılamamıştı. Operasyonlar başarısızlıkla sonuçlanıyordu. Çatışmalarda ciddi kayıplar yaşanıyordu. Her an bir saldırı ve bombalama eylemine maruz kalma tehlikesi vardı.
Bundan dolayı ABD, Afganistan’daki Türk askerlerini geri plandan ön plana, cephe önüne, operasyonların kucağına, ateş hattına itmek için çaba harcıyor. Türk hükümeti ile ABD arasında bu konuda birçok gizli görüşme yapıldı.  Bütün bunlar olurken Afganistan’daki Amerikan askerlerinin komutanı Stanley McChrystal “daha çok askere ihtiyacımız var, operasyonel askerlerin bize katılması lazım, yoksa savaşı kaybederiz” diye açıklamalar yapıyordu.
Hükümetle Amerika arasındaki gizli görüşmelerin sonucunu ise kamuoyuna hiç açıklamadılar.
Ama birkaç gün önce şok bir haber yayınlandı. Türk Dışişleri bakanlığının açıklaması gereken Türk askerinin Afganistan’daki son pozisyonunun ne olduğuna dair bilgiyi Hürriyet gazetesinden aldık.
Hürriyet gazetesinde, Afganistan’daki Amerikalı komutan McChrystal’ın  şu sözleri yayınlanıyordu:
“ Türk birlikleri Afganistan’da güvenliği sağlamanın yanı sıra ayaklanmalara karşı da çok başarılı. Türk birlikleri “yeni bir programa” başladı. Afganistanlılarla birlikte eğitim yapıyor, devriyeye çıkıyor, birlikte operasyonlara gidiyorlar. Türk askerleri aktif operasyonların dışında değiller.”  (7 Şubat 2010, Hürriyet)
Meğer atı alan Üsküdar’ı çoktan geçmiş.
Biz Amerika’nın baskısına boyun eğmeyiz, askerimizi kesinlikle çatışmaların içine sokmayız diye beklerken ve bu konuda bir gelişme olursa bunu hükümetin açıklayacağını ümit ederken Amerikalı komutan “balyozu” vurdu. Türk askeri Afganistan’da “yeni bir programa başlamış!”
Türk askerini “içerde” balyoz planları ile meşgul edenler, Afganistan’da indirilen ya da “indirdikleri” balyozu kamuoyundan gizlediler. Stanley McChrystal’ın dediğine göre “ Türk askeri ayaklanmaların önlenmesinde, devriye görevi yapmada, operasyonlarda çıkmada” hazır ve nazır!
Yakında Taliban–Türk askeri çatışmasını duymaya hazır olun.
Tam da bu sırada ABD Savunma Bakanı Robert Gates Türkiye’ye geldi ve sözde PKK ile mücadelede destek vermek özde ise Afganistan’a daha çok Türk askerinin gönderilmesini sağlamak için hem hükümet nezdinde görüşmeler yaptı hem de Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’u ziyaret etti.
İçerde aylardan beri muazzam bir yıpratma senaryosuna maruz kalan Türk ordusu, dışarıda, kanlı bir coğrafyada ateş hattının tam ortasına atılmaya hazırlanıyor.
Oysa Türk askerini Afganistan’a gönderen teskerede belirlenen görev içeriği Amerikalı komutanın anlattığı yeni “pozisyondan” çok farklı.
Gelişmeleri Türk dışişlerinden değil Amerikalı komutanlardan öğreniyoruz!
AKP çok önemli ve hayati dış politika zafiyetlerini kamuoyundan gizlerken “milletin derin uykudan uyanmamsı için” darbeydi, Gata’ydı, türbandı diye habire gündem saptırıyor.
Bırakınız bu suni gündem numaralarını da “Afganistan’da Türk askerini ne uğruna harcadınız onu söyleyin.”

Muharrem Bayraktar-Yeni Mesaj

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10000664&tarih=2010-02-11 



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,896 µs