En Sıcak Konular

ÖSYM: ''SINAV ERTELENEBİLİR''

9 Şubat 2010 22:19 tsi
ÖSYM: ''SINAV ERTELENEBİLİR'' ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan,“Şu anda sınavın ertelenmesi konusunda kesin bir şey söyleyemiyorum. Ertelenmesi mutlaka gerekmeyebilir ama gerekebilir de. Gerekmeden de çözüm olabilir, duruma bağlı” dedi.

Üniversite sınavları iptalin eşiğinde!

Danıştay, Yükseköğretim Geçiş Sınavı’nda meslek ve imam hatip lisesi ile genel lise mezunları arasındaki katsayı farkını indiren YÖK kararının yürütmesini durdurdu

Danıştay 8. Daire, üniversite sınavının ilk basamağı olan Yükseköğretim Geçiş Sınavı’nın (YGS) başvuru tarihinin bitimine dört gün kala, YÖK’ün, meslek ve imam hatip (İHL) lisesi mezunları ile genel lise mezunları arasındaki katsayı farkını binde 2’ye indirerek, katsayı makasını daraltan kararının yürütmesini oybirliğiyle durdurdu. Daha önce YÖK’ün katsayı farkını ortadan kaldıran kararını iptal eden Danıştay, bunun yerine getirilen “makas daraltma” formülünün “yargı kararını geçersiz kılmaya” yönelik olduğunu belirtti. YÖK’e “eski sistemi uygula” uyarısının yapıldığı karar kesinleşirse, Anayasa ve yasa değişikliği yapılmadıkça 1999’dan bu yana uygulanan katsayı sistemi ile oynanamayacak.

Sıra ‘C’ formülünde
Sınav başvuru kılavuzlarında, “katsayının yargı kararı ile değişebileceği” uyarısı yapılıyordu.
YÖK, “B, C, D, E formüllerimiz var. Z’ye kadar formülümüz var” diyen YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın açıklaması doğrultusunda yeni bir katsayı formülü geliştirir ve bu formül de yargıdan dönerse, adayların durumları ikinci sınav öncesi tamamen belirsiz hale gelecek.
Genel lise mezunlarının puanlarının 0.8 ile çarpılmasının adaletsiz olduğunu savunan YÖK, “meslek lisesi ve İHL mezunlarının alanları dışında bir yükseköğretim programını seçmesi halinde, ortaöğretim başarı puanlarının 0.3 ile çarpılacağına” ilişkin 1999’dan bu yana uygulanan kararı 21 Temmuz 2009’da kaldırdı. Ancak, Danıştay bu kararı iptal etti. Bunun üzerine, meslek ve İHL mezunlarından alanında tercih yapanların puanlarının 0.15, alanı dışında tercih kullananların puanlarının 0.13 katsayısı ile çarpılmasını öngören formülle katsayı farkı binde 2’ye indirildi.

Barodan yeni dava
İstanbul Barosu ile öğretmen lisesinde çocuğu okuyan bir veli, bu karara karşı dava açtı. YÖK, savunmasında aleyhte bir kararın öğrencileri olumsuz etkileyeceğini bildirdi. Kararda, YÖK’ün katsayı farkını ortadan kaldıran kararının Danıştay tarafından iptal edildiği, bunun üzerine 10 Aralık 2009’da dava konusu kararın alındığı anımsatıldı.
Kararda, Danıştay’ın önceki kararı için “Gerekirse hukuku da dolanırız” diyen ancak sonradan bu açıklamasını düzelten YÖK Başkanı Özcan’a, “Kararların şeklen değil, içeriğine uygun olarak yerine getirilmesi gereği vardır. İdarelerin yargı kararlarının doğruluğunu tartışma ve buna göre uygulama yapma yetkisi bulunmamaktadır” yanıtı verildi.

Fiilen ve şeklen kaldırılamaz
Kararda, yargı kararını etkisiz kılacak yeni işlem yapılması konusunda idarelerin takdir ve tercih hakkı olmadığı vurgulandı. 1999 tarihli uygulamayı fiilen ya da şeklen kaldıran her kararın yargı kararlarına aykırılık oluşturacağı kaydedildi.
İdarenin takdir yetkisini, sınırsız ve keyfi biçimde kullanamayacağının vurgulandığı kararda, hukuk düzeninde değişiklik olmadıkça sistemin değiştirilemeyeceği belirtildi.
YÖK’ün, formül değişikliğine ilişkin açıklamalarının bilimsel ve hukuki olmadığının vurgulandığı kararda, oluşturulacak yeni formülün de yargıdan döneceği mesajı açık biçimde verildi.
İdarenin, yargının haklı bulduğu sistemin geçerliliği konusunda değerlendirme yapamayacağı savunuldu.

ÖSYM: Sınav ertelenebilir
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Yükseköğretim Geçiş Sınavı’na (YGS) başvuruların 12 Şubat’ta biteceğini anımsatarak, bu sürenin uzatılabileceğini bildirdi. Sınavın yapılacağını belirten Yarımağan, “Şu anda sınavın ertelenmesi konusunda kesin bir şey söyleyemiyorum. Ertelenmesi mutlaka gerekmeyebilir ama gerekebilir de. Gerekmeden de çözüm olabilir, duruma bağlı. Ama inşallah bu durum birkaç defa daha devam etmez. Bir yerde bitmesi lazım” dedi.

Başarıyı ödüllendirme
Danıştay, 6 maddelik karardan, “Türkiye genelinde ilk bine giren adaylara eşit katsayı” uygulanmasına yönelik maddenin yürütmesini, “başarıyı ödüllendirme” amacı taşıdığı gerekçesiyle durdurmadı. Beş üyeden ikisi bu görüşe karşı çıktı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, karara itiraz edecek olan YÖK’ü haklı bulursa, sınavda “makas daraltan” formül uygulanabilecek. Aksi takdirde karar kesinleşecek.

YÖK: 0.13 ve 0.15’in özü korunacak
YÖK Genel Kurulu Üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç, sınav sistemiyle ilgili alınacak yeni kararın 21 Temmuz’da getirilen ve 0.3-0.8 katsayı sistemini kaldıran sistemin devamı olacağını belirterek, “Yapılacak toplantıda Danıştay kararları enine boyuna tartışılıp yeni karar alınacak. Yeni karar alınırken, 21 Temmuz 2009 tarihli sistem değişikliğine ilişkin kararın özünde değişiklik yapılmadan karar alınacaktır.” dedi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Danıştay 8. Dairesi’nin, verdiği karara ilişkin, “Öğrencilerin meraklanmasına ve endişelenmesine gerek yok. Kendilerine bildirilen tarihlerde sınavlar yapılacaktır” dedi.

 

Kaynak: Milliyet Gazetesi,http://egitim.milliyet.com.tr/universite-sinavlari-iptalin-esiginde-/egitim/haberdetay/09.02.2010/1196696/default.htm?ver=4999



Bu haber 767 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,329 µs