En Sıcak Konular

TEKEL İŞÇİLERİNİN ''ÖLÜM ORUCU''NDA GERGİN BEKLEYİŞ

7 Şubat 2010 09:28 tsi
TEKEL İŞÇİLERİNİN ''ÖLÜM ORUCU''NDA GERGİN BEKLEYİŞ Eylemlerine 55 gündür devam eden ve özlük haklarına kavuşmak için mücadelelerini sürdüren TEKEL işçilerinin durumu endişeleri artırdı.

Ölüm orucunda gergin bekleyiş

Süresiz açlık grevini sürdüren TEKEL işçilerinden 3’ü daha dün hastanelik oldu. Bir işçinin bile hayatını kaybetmesi durumunda sosyal patlama yaşanabileceğini belirten sendika yöneticileri “Kimse bunun altından kalkamaz” diyerek hükümeti soruna çözüm bulmaya çağırdı

EYLEMLERİNE 55 gündür devam eden ve özlük haklarına kavuşmak için mücadelelerini sürdüren TEKEL işçilerinin durumu endişeleri artırdı. Açlık grevi ile başlayan eylemlerini, istedikleri sonucu elde edemedikleri için ölüm orucuyla sürdüren işçiler, “Ölmek var dönmek yok” diyerek kararlılıklarını gösterseler de, siyasiler ve sendika yöneticilerinin konuya bakışı farklı. Siyasetçiler, ölüm orucu ve açlık grevinin sürmesi durumunda birçok işçinin sağlık sorunlarıyla yüz yüze geleceğini söyleyerek, “Bu işin sonu daha kötüye de gidebilir” dedi. Muhalefet, AKP’yi hassas davranmaya çağırırken, AKP’li vekiller hükümetin üzerine düşeni yaptığını savunuyor.

Sendika yöneticilerinin tepkileri ise daha sert. Bir işçinin bile hayatını kaybetmesi durumunda sosyal patlama yaşanabileceğini söyleyen sendika yöneticileri, “Kimse bunun altından kalkamaz” diyerek hükümeti dikkatli davranmaya çağırdı. Türk-İŞ’in Cumhurbaşkanı ve Başbakan’dan randevu istemesinin ardından gözler yapılması öngörülen görüşmelere odaklandı. Konuya ilişkin görüşler şöyle:

“Hükümet altından kalkamaz”

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi: Grevin, böylesi kötü bir sonuçla son bulmasını istemeyiz. Bir işçinin, bir insanın hayatı her şeyin üstündedir. Biz ölüm orucu tarzı bir grevi doğru bulmuyoruz. Ancak bu insanların başka çaresi de kalmadı. Bu insanlar reel olarak sadece ekonomik kazanımlarını istiyorlar. Eğer haklarını elde edemez ve içlerinden birisi hayatını kaybederse bunun vebalini kimse yüklenemez. Ne hükümet ne sendika böyle bir durumun altından kalkamaz. Bu nedenle olay büyütülmeden çözüme kavuşturulmalıdır.

Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu: Grevin ölüm gibi, böylesi vahim sonuçlar doğurmadan bitirilmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. İnşallah TEKEL işçilerine bir şey olmaz. Hükümetle 21 Ocak’ta bir araya geldiğimizde yeni kazanımlar elde edilmesi beklenilmiyordu, ancak ettik. Şimdi de 6 Konfederason bir araya gelerek TEKEL işçilerinin durumunu çözmeye çalışacağız.

TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat: Tekel işçileri 50 günden fazladır onurlu bir mücadele yürütüyor. Bu insanların sorunu artık çözüme kavuşturulmalı. Hükümet eğer çözümsüzlükte ısrar eder ve bu insanların sorununu çözmezse ve bunun son ucunda da bir ölüm yaşanırsa, bu durum çok kötü sonuçlar doğurur. Hükümet böyle bir olayın kesinlikle altından kalkamaz. Bu nedenle zaten sağlıkları harap olmuş tekel işçilerine bir şey olmadan bu insanların sorunu çözülmelidir.

“Sosyal patlama yaşanır”

MHP Trabzon Milletvekili- Meclis Çalışma Komisyonu Üyesi Süleyman Latif Yunusoğlu: Aileleri ile beraber 50 binin üzerinde mağdur var şu durumda. ‘Tazminatınızı alın, çekin gidin!’ gibi bir hava yaratılmak isteniyor. Bu durum sosyal hayatı etkileyen bir sonuç doğuracak. İleride sağlık konusunda sıkıntı yaşayacak bu insanlar. Eğer böyle bir şey yaşanırsa ülkede bir takım sosyal patlamalar yaşanır. Sonra kimsenin razı olamayacağı durumlarla karşı karşıya gelebiliriz.

“Sorumlusu Başbakan olur”

CHP Muğla Milletvekili- Meclis Çalışma Komisyonu Üyesi Ali Arslan: Başbakanın inadı bırakması lazım. Muhakkak orta yolun bulunması gerek. İşçiler var olan haklarının devamını istiyorlar. Bu akıl alacak gibi değil. Bir işçi ve emek düşmanı gibi görünüyorlar. Umarım böyle bir şey olmaz ama olursa sorumlusu Başbakan olur. Bu insanlar bu kadar büyük tepki gösteriyorsa Başbakanın bunu anlaması gerekiyor. (Yelda GÖKDAĞ- Barış ŞİMŞEK /Tercüman)

Kaynak: Tercüman Gazetesi,http://www.tercuman.com.tr/v1/haber.asp?id=96810&baslik=Ölüm%20orucunda%20gergin%20bekleyiş&katid=4 

 



Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,381 µs