En Sıcak Konular

AKP, MHP'YE NEDEN VURUYOR?

6 Şubat 2010 17:17 tsi
AKP, MHP'YE NEDEN VURUYOR? Kimi yazarlara göre AKP ve MHP arasında savaş başladı.İki parti arasındaki gerilimin artarak süreceğı görülüyor.Peki neden?

İşte o yazarların ortaya koyduğu AKP-MHP geriliminin asıl sebebi:

AKP-MHP savaşı neden çıktı? Kim kazanır?

AKP Lideri Erdoğan’ı dün izledikten sonra, iktidar partisiyle MHP arasındaki tartışmayı bir “savaş” olarak adlandırmak sanırım abartılı olmaz. Erdoğan’ın gerek MHP’ye, gerekse Devlet Bahçeli’ye yönelik sert eleştiri ve suçlamalarına cevaplar herhalde gecikmeyecektir. Dolayısıyla bu iki parti arasındaki gerilim artarak süreceğe benzer. Kavgayı ateşleyen hiç kuşkusuz MHP’li Osman Durmuş’un TBMM kürsüsünden söyledikleridir. Fakat bu savaşın sadece bu nedenle çıktığını söylemek doğru olmaz. Aslında 2007 seçimlerinden sonra bu iki partinin arası pek de fena değildi. MHP milletvekilleri oturumlara katılarak Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığının önünü açmışlardı. Fakat en çarpıcı işbirliği, DTP’lilerin de desteğini alan AKP ile MHP’nin türban yasağını kaldırmaları oldu. Ne var ki Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararıyla, “kim kime tuzak kurdu?” diye özetlenebilecek ve cevabı alınamayan bir tartışma yaşandı.

Aralar açılımla açıldı

Hiç kuşku yok ki iki partinin arası esas olarak, adı daha sonra iki kez değişen “Kürt açılımı” ile açıldı. AKP’liler açılıma MHP’nin karşı çıkmasını zaten bekliyorlardı. Buna karşılık CHP’yi bir şekilde sürece dahil edip MHP’nin tepkilerini bir ölçüde azaltmayı, en azından çözümün önündeki ana engel olmasına izin vermemeyi planlıyorlardı. Ancak hesaplar tutmadı; CHP açılıma muhalefette MHP ile bir tür yarışa girdi.

AKP-MHP savaşının ana zemininin Kürt açılımı olduğunu kabul ettiğimizde, savaşı başlatanın da MHP olduğu sonucuna varılabilir ancak bunun gerçeği tam yansıttığı söylenemez. Zira MHP açılıma muhalefetini hep en üst perdeden sürdürdü ama bunun sokağa taşmaması, bir “savaş” görünümü almaması için de epey gayret gösterdi. Öte yandan hükümet süreci, özellikle Habur’da yaşananlardan sonra iyi yönetemeyince açılımın yararından çok zararını görmeye başladı; özellikle Türk milliyetçiliğine yakın olmakla birlikte AKP’yi tercih etmiş olan seçmenin kafası karıştı ve bunların bir kısmı MHP’ye doğru yöneldi. Kavgayı şiddetlendiren ana gelişmenin seçmen tercihlerindeki bu kayma olduğunu pekala ileri sürebiliriz.

Bilinçli bir strateji

Dün AKP hükümetine destek veren bazı yayın organlarıyla bazı gazetecilerin MHP ile kavga konusunda iktidar partisine tam manasıyla gaz verdiklerini gördüm. Ardından partisinin kadın kollar yöneticilerine hitap eden Erdoğan’ı dinlerken, AKP’nin MHP ile savaşa sürüklenmediği, tam tersine bunu tercih ettiği kanısına vardım. Anlaşılan Erdoğan ve kurmayları, Osman Durmuş’un sözlerini bir koz, bir fırsat olarak değerlendirip MHP’yi bu sayede köşeye sıkıştırmayı hedefliyorlar.

Peki bu doğru bir strateji mi? Sanmıyorum. AKP-MHP savaşı için “galibi olmayan bir savaş” öngörüsünde bulunabiliriz. O zaman şu soru karşımıza çıkacaktır: En fazla kim kaybeder? Her iki partiyi ve yaslandıkları siyasi gelenekleri yıllardır yakından takip etmeye çalışan birisi olarak cevabım, “Kesinlikle en çok AKP zararlı çıkar” olacaktır.

AKP zararlı çıkar çünkü kimsenin MHP ile kavga etsin diye bu partiyi iktidara taşıdığını sanmam. Buna karşılık MHP seçmeni içinde şu ya da bu nedenle AKP’den hoşlanmayanların oranının hayli yüksek olduğunu düşünebiliriz. Dolayısıyla bu tür savaş hem MHP seçmenini daha da keskinleştirip, hem de AKP seçmeninde rahatsızlıklara yol açabilir.

MHP tabanının muhafazakâr değerlerle yoğrulmuş olduğu doğrudur fakat Erdoğan ve diğer AKP’lilerin MHP yönetimini dini argümanlarla köşeye sıkıştırabileceklerini düşünmeleri, bu partiyi yeterince tanımadıklarını kanıtlıyor.

Bahçeli’nin gücü

Devlet Bahçeli’nin gücü ve becerisi konusunda da yanıldıkları anlaşılıyor. MHP ve ülkücü hareketin son derece yekpare ve disiplinli olduğu sanılır, halbuki iç çekişme, rekabet ve çatışmaların belki de en yoğun olduğu bir siyasi yapıdır söz konusu olan. Bahçeli’nin, “Başbuğ” Alparslan Türkeş’ten sonra MHP ve ülkücü hareketi bugünkü noktaya getirebilmiş olması hiç tartışmasız bir başarıdır.

Eğer AKP’liler keskin eleştirileriyle Bahçeli’yi liderlikten edebileceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar. Bildiğim ve gördüğüm kadarıyla AKP ve Erdoğan’ın saldırılarına maruz kalmak Bahçeli’nin parti içindeki otoritesini güçlendiriyor.

Son olarak şunu belirtelim: AKP-MHP savaşı genel seçimlerin normalden önce bir tarihte yapılabileceğinin işareti olarak da okunabilir. Öte yandan dün değindiğim, normal olarak 2012’de yapılması gereken cumhurbaşkanlığı seçimlerini de hesaba alırsak, ülkücülerle köprüleri atma yolunda epey mesafe kateden Erdoğan’ın o gün geldiğinde bu tabanın oyunu nasıl talep edebileceğini açıkçası merak ediyorum.(Ruşen Çakır-Vatan)

AKP tabanı MHP'ye kayıyor

Tartışmanın, Meclis’te Osman Durmuş’un konuşmasıyla başladığı söylenebilir ama bu durum, gerçeği tam olarak yansıtmıyor.
AKP, kendi yaptırdığı kamuoyu araştırmalarında bile yüzde 30’a düşmüş görünüyor. Taraf gazetesinde yayınlanan TSK ile ilgili iddialar, AKP’ye puan kazandırmadı. Aksine ortada bir darbe senaryosu olsa bile bunun 2002’de hazırlandığı ve 2003 başında bir plân tatbikatı olarak konuşulduğu anlaşıldı.
Üstelik sorumlu gösterilen komutanın da bu tatbikattan hemen sonra emekliye sevk edildiği de netleşti. 
Sis dağıldıkça belli oldu ki 2002’den beri AKP ve Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı makamında bulunan üç orgeneralle aslında hiçbir sorun yaşamamış. Sorun AKP’ye karşı ordunun içindeki tepkilerin yumuşatılması imiş!
Tayyip Erdoğan, Hilmi Özkök’e “Hocam” diyordu, Yaşar Büyükanıt ile Dolmabahçe mutabakatında bulundu; 27 Nisan bildirisi ile 10 puan kazandı. İlker Başbuğ ile paslaştıklarını da kendisi söylüyor. Nitekim paslaşmanın sonuçları alınmaya başlandı.
Bunlar ortaya çıkınca, muhalefete yönelik suçlamaların hiçbir anlamı kalmadı. Net bir şekilde ortaya çıktı ki AKP ne yapıyorsa Genelkurmay Başkanları’nın desteği ile yapıyor.
Bu da halk nezdindeki mağdur görünümlerini zedeledi.

* * *

AKP’nin hâlâ mağdur olduğunu göstermek için bir olay lâzımdı ama bulamıyorlardı. 2002’de hazırlanmış senaryo işe yaramayınca, Tayyip Erdoğan, üç yıl önce eşinin başına gelen bir olayı kullanmaya karar verdi ve TRT’den olayı açıkladı.
MHP, yukarıda olan biteni halka anlatmakla bir sonuca varamayacağını gördüğü için psikolojik operasyona bu defa karşı operasyonla cevap verdi ve bir AKP il başkanının Tayyip Erdoğan’ı peygamber olarak nitelendirmesini Osman Durmuş vasıtası ile Meclis kürsüsüne getirdi.
Tayyip Erdoğan, kurduğu başörtüsü mağduriyeti oyunu bozulmaya başlayınca öfkelendi ve MHP’ye saldırmaya başladı.
Erdoğan’ın MHP’ye saldırmasının asıl sebebi, AKP tabanının MHP’ye kaymasıdır. Bütün kamuoyu araştırmaları MHP’nin yüzde 20’ye ulaştığını gösteriyor. MHP, bu beş puanlık farkı herhalde CHP’den almıyor; AKP’den alıyor. Tayyip Erdoğan, oyların MHP’ye akışını frenlemek için ısıttığı başörtüsü operasyonunun Osman Durmuş tarafından bozulduğunu görünce, doğrudan MHP’ye saldırmaya, hakaret etmeye başladı.

* * *

Erdoğan, “MHP, o gün DSP’nin ANAP’ın kuyruğuna takıldı. Bugün de CHP’nin kuyruğuna takılmış, CHP gölgesinde, CHP’nin kanatları altında geçinip gidiyor. O gün Milliyetçi Hareket’e, MHP’ye verilen oyları, DSP’nin ANAP’ın hizmetine peşkeş çekenler, bugün de yine benim MHP’ye oy vermiş vatandaşımın iradesini CHP’ye teslim ediyorlar. CHP’nin statükocu, milletten kopuk, elit, hırçın ve kışkırtmacı siyaseti, MHP yönetimine sirayet ediyor. MHP de CHP gibi her geçen gün halktan, halkın hassasiyetlerinden kopuyor, halkın kutsal değerleriyle alay edecek kadar milletine yabancılaşıyor”  derken AKP tabanının MHP’ye kaymasını durdurmaya çalışıyor. Partililere  “Bunları halkımıza anlatın” derken de seçim kampanyasının düğmesine basmış oluyor.
CFR’nin gizli memorandumunu parti programı yaparak kurulmuş, laikliğe karşı eylemlerin odağı olmaktan mahkûm edilmiş bir parti olan AKP, Genelkurmay Başkanları’nın verdiği destek olmasa çoktan tarihe karışırdı.
Bence siyasete asıl darbe budur.(Arlan Bulut-Yeniçağ)

MHP'ye vur emri!

MHP’nin bu aralar hedefe oturtulması tesadüf değil.
Niçin mi?
MHP, Bahçeli’nin tembelliğine rağmen konjonktürel olarak yükseliyor da ondan!
İstisnasız bütün araştırmalarda MHP, büyük bir sıçramanın
eşiğinde!
Özellikle Kürt açılımı teşebbüsü kızgın kitleleri MHP’ye yöneltti.
İşte Tayyip Bey bunu gördüğü içindir ki Osman Durmuş’un bir sözü ile ortalığı birbirine kattı.
Amacı MHP’yi hedefe oturtup, emrindeki medyaya dövdürmek!
Nitekim yandaş ve hükümetle işi olan medya, durumdan vazife çıkararak MHP’ye anında hücumlara başladı.
Hiç kuşkunuz olmasın hem bu karalama yayınları hem de AKP iktidarının MHP’ye operasyonları devam edecek.
Göreceksiniz birkaç güne kalmaz bir yerlerde çete operasyonu yapılacak ve bu çetelerin içinde ülkücülerin olduğu duyurulacak!
Sadece o da değil!
MHP’nin muhafazakar değerlere olan mesafesi tartışmaya açılacak ve CHP ile özdeş olduğu imajı pompalanacak!
Hedef bellidir, MHP’nin yükselişini durdurmaktır.
Tayyip Erdoğan artık partisine oy aldıramayacağını bildiği için  muhalefete oy aldırmamaya çabalıyor.
Bunun için önce merkez sağı ve solu bölecek adımlar attı.
Akabinde CHP ile beraber bu aralar MHP’yi hedefe oturttu.
Hesabı AKP, CHP ve MHP’nin dışında üçüncü bir partinin Meclis’e girememesi ve CHP ile MHP’nin de 276 mebusu çıkaramamasıdır.
Peki ya Saadet’e tavır mı?
Yok, Tayyip Bey o tabanın hassasiyetlerini bildiği için onu alenen yapmaz!
Bir başka şey, SP’nin barajı aşmasına da mesela Demokat Parti misali çok hiddetlenmez!
Niçin mi?
Saadet’le koalisyon kurarım diye düşünür!
Peki böyle bir şey olur mu?
Yüksek bir ihtimal değil çünkü Numan Kurtulmuş böyle bir durumda AKP’ye payanda olacağını düşünür.
Kurtulmuş, eğer payandalığı benimseseydi 2007 seçimlerinde Tayyip Bey’in ısrarlı adaylık teklifi ve bakanlık vaadine evet derdi.. Demediğine göre SP, AKP için çantada keklik değildir.
Hülasa yeni süreç seçime kadar ayak oyunları ve siyasi manipülasayonların egemen olacağı dönemdir. Elbette medyayı elinde tutan AKP,
kafaları allak bulak edecek ama
medya her şey değil nitekim AKP bile 2002’de medyaya rağmen iktidara gelmedi mi? AKP kanıyor, ne yapılırsa yapılsın bu kanama durdurulamaz! (Sabahattin Önkibar-Yeniçağ)

Mini Yorum -Türkçü kanadın tasfiyesi -

Milletvekillerinin yumruklaşması döndü dolaştı nereye vardı dersiniz? MHP içindeki “Türkçü” kanadın tasfiyesi taleplerine. Gazete köşelerinden yağmur gibi “mukaddesatçı olun” öğüdü yağıyor. Anlamadığım bu adamların hiçbiri MHP’li değil. MHP’ye oy vermezler. MHP’nin “neci” olduğu üzerine bu kadar kafa patlatmalarına sebep ne? Ilımlı İslam’ın mevkidaşı Ilımlı Milliyetçilik alternatifi de cepte olsun mu istiyorlar? (Selcan Taşçı-Yeniçağ)[4]

Kaynaklar:


[1].http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?tarih=06.02.2010&Newsid=285642&Categoryid=4&wid=73
[2].http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/yazargoster.php?haber=11943
[3].http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/yazargoster.php?haber=11940
[4].http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/yazargoster.php?haber=11936



Bu haber 798 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,178 µs