En Sıcak Konular

EMASYA PARANOYASI

4 Şubat 2010 15:32 tsi
EMASYA PARANOYASI Bugüne kadar askere ait olduğu iddia edilen başta Ayığı, Sarıkız , Yakamoz gibi bir sürü darbe planının hiç birinde Emaysa geçmiyor. Emasya’dan bahsedilmiyor.

Emasya paranoyası!  

 “Emaysa, darbe planlarına dayanak gösteriliyor.” 
“Emasya’ya kozmik belge muamelesi yapılıyor.”
“Cunta Emasya’dan güç aldı.”
“Emasya’yı Meclis’ten bile gizlediler.”
Şimdi de Emaysa denilen bir protokolü gündeme getirdiler. Cengiz Çandar, Mehmet Altan, Ali Bayramaoğlu gibi yazarlar bu protokolün 28 Şubat’ın son tortusu olduğunu, demokrasiye aykırı olduğunu derhal kaldırılması gerektiğini söylüyorlar.
Bu protokol toplumsal olaylarda valileri devre dışı bırakıyormuş…
 Muazzam bir bilgi kirliliği, muazzam bir cehalet.
Bugüne kadar askere ait olduğu iddia edilen başta Ayığı, Sarıkız , Yakamoz gibi bir sürü darbe planının hiç birinde Emaysa geçmiyor. Emasya’dan bahsedilmiyor.
Askere karşı bir saldırı kumpası planlayan çevreler bu defa emekli general Çetin Doğan’ın “bunlara Emasya’yı  biz çıkarttırdık” diye 7 yıl evvel yaptığı konuşmadan yolan çıkarak ortalığı tam bir bilgi kaosuna sürüklediler.
Nedir Emasya?
Emniyet Asayiş Yardımlaşma Protokolü.
Ne zaman hazırlandı?
Cevabını protokolü imzalayan müsteşar Teoman Ünesan veriyor:
“ 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. maddesinin D fıkrasında 29 Ağustos 1996 tarihinde 4178 sayılı bir kanunla değişiklik yapıldı. Kanunda, askeri birlikler ve sivil idarenin birlikte çalıştığı hallerde nasıl bir koordinasyonla çalışacakları, ‘emir komuta ilişkileri ve gerekli görülen diğer hususlarda Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek esaslara göre yürütülür’ deniyor. Kanun mecbur ettiği için bu protokol imzalandı. Aslında bir protokol değil, İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay’ın kanunun bu maddesinin uygulanmasını içeren esaslardır.”
Yani 29 Ağustos 1996.
İlgili yasa 28 Şubat’tan 6 ay evvel çıkmış!
Yani ortada 28 Şubat filan yok henüz!
Ve Emaysa protokolü bu kanunun gereğini yerine getirmiş.
Peki, kimin içişleri bakanlığı döneminde kabul edilmiş bu protokol.
AKP’li Murat Başesgioğlu’nın 1997’deki içişleri bakanlığı döneminde!
Yani darbenin protokolü, cunta protokolü diye birilerinin bağırıp çağırdığı Emaysa Protokolü’ni bugünün AKP’li bir bakanı imzalamış!
Peki, 13  yıl evvel bu protokolü imzalayan  AKP’li bakan bugün pişman mı?
Hayır!
Bakın ne diyor:
  “  Kimsenin, bir şey aramaması gerekir. O günün şartları içerisinde yine bu plan gelseydi, bunun onaylanması için müsteşara yine yetki verirdim. Çünkü hiçbir kompleksim yok. Güvenlik güçleri, bu ülkenin güvenlik güçleri. Birlikte sırt sırta mücadele edecekler. Lütfen Emasya Protokolünü okuyun, ondan sonra değerlendirmenizi  yapın.
O günkü şartlar içerisinde bu konu gözden geçirilmiştir. Birbiriyle görüşmeyen, yardımlaşmayan, istihbarat paylaşmayan, operasyon yapmayan güvenlik güçlerini birlikte çalıştırmanın modelidir.”
Aradan bunca yıl geçmiş, başbakan Erdoğan “Emasya kaldırılacak” derken hükümetin milletvekili Başesgioğlu “bugün olsa yine imzalarım” diyor.
Emaysa protokünün özünde ne var?
Her hangi bir yerde bir toplumsal olay meydana geldiğinde ve emniyet güçleri bu olayların üstesinden gelemediğinde ilin valisinin askerlerden yardım istemesiyle ilgili bir protokol. Askerlerle polis güçleri bir araya gelip olaylara müdahale ederken bu yeni güce kimin komuta edeceğini belirliyor protokol.
Dönemin İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Teoman Ünesan şöyle diyor:
“EMASYA Planı ile sivil idarenin yetkilerinin askere devredildiği yönündeki tartışmalarının kaynağı  kanundur.  Kanunda “Güvenlik kuvvetleri ile yardıma gelen askeri kuvvet arasında işbirliği ve koordinasyon, yardıma gelen askeri birliğin komutanının da görüşü alınarak vali tarafından tespit edilir. Ancak, bu askeri birliğin belirli görevleri jandarma ya da polis ile birlikte yapması halinde komuta, sevk ve idare askeri birliklerin en kıdemli komutanı tarafından üstlenilir” diyor.
Ünesan, Emaysa Protokolünün darbe amaçlı kullanıldığına ise şöyle cevap veriyor:
“İhtilalin senaryosu filan olmaz. Adam kelleyi koltuğa aldıysa protokol dinlemez zaten. Bunları bu ülkede artık konuşmamak lazım. Türkiye’de ihtilal dönemi kapandı. Bu ordu bizim ordumuz, Rus ordusu, Alman ordusu değil, kendi askerimiz diğer güvenlik güçlerimizi nasıl takviye edecek, bu anlayışla hazırlandı. Polisimiz de askerimiz de Türkiye’nin. Türkiye hepsine güvenmek durumunda. İçinde 4–5 zibidi çıkıp da bir şeyler yapıyorsa, bunun kanunu, yönetmeliği, protokolü olmaz.”
Ülkde bölücü terörün zirvede olduğu bir dönemde sivil idarenin kontrolü ve talebi altında, polisin ve askerin olaylara birlikte müdahil olması için hazırlan bir protokolden bile böylesine paranoyakça yorumlar yapıldıktan  sonra ve böylesine bilgi kirliliği üretildikten sonra “bu kanalizasyonu” kim temizleyecek?
Yok gizli protokolmüş, yok devlet sırrı gibi gibi saklanmış, yok kozmik büro gibiymiş,  yok Meclis’ten gizlemişlermiş, miş de miş..
Yahu bunun neresi gizli, açık bir kanundan yola çıkılarak yapılmış açık bir protokol.
Böylesi cehalet ancak bizde olur.

Muharrem Bayraktar-Yeni Mesaj

Kaynak: Yeni Medaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10000542&tarih=2010-02-04 



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,770 µs