En Sıcak Konular

ARINÇ,GÜRDAL MUMCU'YA ATEŞ PÜSKÜRDÜ

3 Şubat 2010 14:53 tsi
ARINÇ,GÜRDAL MUMCU'YA ATEŞ PÜSKÜRDÜ Başbakan yardımcısı Bülent Arınç dün akşam yaşanan olayların üzüntü verici olduğunu belirterek Güldal Mumcu'nun makam odasına gitmesiyle ilgili olarak konuştu...

Bülent Arınç Mumcu'ya ateş püskürdü

Başbakan yardımcısı Bülent Arınç dün akşam yaşanan olayların üzüntü verici olduğunu belirterek Güldal Mumcu'nun makam odasına gitmesiyle ilgili olarak konuştu...

İŞTE O AÇIKLAMA

Dün akşam hepimizin üzüntüyle izlediği TBMM’de yaşanan gerginlik sebebiyle bazı konuları açıklama ihtiyacı duyduk.

Sonu kavgaya varan bu gerginlik, bir eski Meclis Başkanı olarak, grup başkanvekillerini derinden üzmüştür. Böyle bir olayın geçmişte de yaşanıyor olması, bugün de artırılan gerginlik sebebiyle kavgaya varan gelişmeler üzücüdür. Bu davranışlar TBMM’nin saygınlığını zedeleyecektir.

Sayın Mumcu, takriben bir saat sonra çıktı ve konuşmasında, Benim içeriye girerek kendisine talimat verdiğini, bunun da yürütmenin yasamaya müdahalesi olarak değerlendirdi.

Aslında nöbetçi bir bakan değilim, gensoru benimle de ilgili değil. Ama bir milletvekili olarak bunları takip etmek benim de hakkımdı.

Sayın Başbakan’ın konuşması sırasnıda yaşanan tatsız olaylar sebebiyle genel kurulda konuşma imkanı olmadı.

Bu yaşanan olayların sorumlusu Meclis'i yöneten Başkan veya Başkanvekilidir. Geçmişte de Güldal Mumcu'nun yönetttiği Genel Kurullarda kavga yaşanmıştı. Mumcu CHP'li gibi hareket etmekte.

MUMCU ADİL VE TARAFSIZ DEĞİL

Dün yaşanan olayların sorumlusu Meclis'i yöneten Başkan ya da başkanvekilidir. Bir haftadır sayın Mumcu adil ve tarafsız bir yönetim sergilememektir. Bir CHP'li vekil gibi hareket etmektedir.

CHP'den kim el kaldırırsa sonuna kadar onaylamakta, ne konuşulursa onaylamakta, iç tüzüğe ragmen bazen taraf olmaktadır.

Başkan vekillerimiz dün hafakanlar geçirmekte ve kendisinden tarafsız yönetim beklendiği söylenmiştir. Kendisine sayın Meral Akşener gibi olmasını istemektedirler.

Daha önce de yönettiği oturumların tutanakları incelenirse yaşanan tartışmalar ve medyana gelen olaylar gözlemlenecektir.

Anayasa’mızın 94. maddesinin 4. fıkrası diyor ki TBMM Başkanı, başkanvekilleri,  üyesi bulunduğu siyasi partinin veya parti grubunun, meclis içinde dışında faaliyetlerine katılamaz diyor. Bunun sayın Mumcu’yla ne ilgisi var?

Her Salı günü CHP Grup toplantısı yapıldığı gün, sayın Mumcu birinci sıradadır. Anayasa’nın bu maddesini görmezden gelemezsiniz. 94. maddesi başkanvekillerine tarafsız yönetim konusunda faaliyetlere katılamayacağını söylüyor.

Bu Sayın Başkan, grup toplantılarında en önde bulunmaktadır. Grup toplantısından sonra kürsüye çıktıktan sonra da tarafsızlığı kalmıyor. Meclis tutanlarında da geçiyor, Sayın Güldal Mumcu hakaret içeren sözlere müdahale etmedi.

Üzüldüm ve sıkıldım. Gecenin 8-9'u olmuş biz daha bir gensoruyu bitirememişiz. Biraz da gergindim. Odasına gittim demik "Sayın Hanfendi oturumu iyi yönetemiyorsunuz. Siz partisinin bir militanı olan bir başkanvekili olarak burada bulunuyorsunuz. İçtüzüğe uyacaksınız." dedim.

HAKARET ETMEDİM

Ben hakaret etmedim. Benim edebim, ahlakım saygım buna izin vermez. Benden sonra Sasyın Elitaş gelmiş.

Sayın Başkan diyor ki "Yürütmenin yasamaya müdahalesi. "Bana talimat verdi" diyor. Ben hükümetin bir üyesiyim. Spontane gelişen olayda bir milletvekili olarak odasına gittim. Bakanlık sıfatıyla değil, 5 yıl TBMM Başkanlığı yapmış, bir milletvekili olarak gittim...

MUMCU BİZE EMANETTİR

Sayın Güldal Mumcu’nun şahsına karşı saygım var. Beğenirim beğenmem, ama Meclis’in başkanına, başkanvekillerine saygım var. Sayın Güldal Mumcu, bize Türk milletine bir emanettir. Çok sevdiğimiz bir arkadaşımızın eşidir. Benim de hukuk fakültesinde asistanım olan, daha sonra da gazeteci olduğunda da görüştüğüm bir insanın, bize bıraktığı emanete saygısızlık yapmam mümkün değildir.

Mumcu'ya yönelik eleştirilerim içtüzüğe karşı uyuncuya kadar sürecektir. Mumcu adil yönetim gösterirse kendisini TBMM huzurunda tebrik edeceğim. En azından kendisini hemcinsi olan Meral Akşener gibi adil olmaya davet ediyorum...

MECLİS TUTANAKLARINA GİREN BASKIN

TBMM’de dün geceki olaylı oturumda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu’nun odasına giderek oturumu yönetme tarzı konusunda çıkışması Genel Kurul’da tansiyonu yükseltti.

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ile AKP Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın konuşmalarının ardından çıkan tartışmalar üzerine oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu oturuma 10 dakika ara verdi. 40 dakika sonra oturumu açan Mumcu, "Başbakan Yardımcısı Sayın Arınç makam odasına gelip, nasıl yöneteceğim konusunda bana talimat vermeye kalkıştı. Bunu şiddetle kınıyorum" dedi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Bu yapılan muameleyi kınayan bir bildiriye hep beraber, birlikte de imza atmayı da huzurlarınızda teklif ediyorum" derken CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da "Sayın Oktay Vural’ın önerisine katılıyorum. Bu kınanmadığı sürece bu Meclisin oturumları sağlıklı, yasal, İç Tüzük’e uygun olamaz" dedi. Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de Arınç’ı işaret ederek "Sayın Başkan, o, Meclis yönetmesini bilmez. Onun hakkı yoktur. O gitsin tarikat şeyhlerinin elini öpsün" sözleriyle tartışmaya katıldı. Tartışma tutanaklara şöyle yansıdı:

-"ARINÇ TALİMAT VERMEYE KALKTI"-

TBMM BAŞKANVEKİLİ GÜLDAL MUMCU: - Sayın milletvekilleri, sizlerle bir konuyu paylaşmak istiyorum. Biliyorsunuz -hâlâ da uygulanıyor zannediyorum- ülkemiz yasama, yürütme ve yargı bağımsızlığına dayanılarak yürütülüyor. Şu anda yasamayı temsilen burada bulunuyorum. Ama yürütmenin yasamaya baskı yapma hakkı hiçbir zaman yoktur. (AK PARTİ sıralarından "Nereden çıktı?" sesleri, CHP sıralarından alkışlar) Ama demin, Bakanlar Kurulu üyesi bir Bakan, Başbakan Yardımcısı Sayın Arınç makam odasına gelip, nasıl yöneteceğim konusunda bana talimat vermeye kalkıştı. Bunu şiddetle kınıyorum. (CHP sıralarından alkışlar) Bu, son zamanlarda uygulanmaya konulan, uygulana gelmeye başlayan yürütmenin yasama üstündeki bir baskısının ikinci bir tezahürüdür, bunu şiddetle kınıyorum! (CHP sıralarından alkışlar)

RECEP KORAL (AKP-İstanbul) ? Ne alakası var Sayın Başkan? (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

ATİLA EMEK (CHP-Antalya) ? Sus!

BAŞKANVEKİLİ GÜLDAL MUMCU ? Eğer var ise?

Sakin olunuz lütfen.

Eğer var ise yönetimle ilgili bir tartışmanız, İç Tüzük gayet açıktır, usul tartışması açarsınız.

SERACETTİN KARAYAĞIZ (AKP-Muş) ? Hakaret ediyor müdahale etmiyorsun.

TAYFUR SÜNER (CHP-Antalya) ? Saygısızlık yapma!

BAŞKANVEKİLİ GÜLDAL MUMCU ? Usul tartışması açılır.

Şimdi de, alınmış olan Danışma Kurulu nedeniyle, bitimine kadar alındığı için çalışmamıza kaldığımız yerden devam ediyorum.

-"O GİTSİN TARİKAT ŞEYHLERİNİN ELİNİ ÖPSÜN"-

OKTAY VURAL (MHP-İzmir) ? Sayın Başkan, biz de Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak Meclis Başkanlığına, Meclisin hükmü şahsiyetine yönelik bu girişimi protesto ediyoruz ve bütün milletvekillerini ve grup başkan vekillerini davet ediyoruz, hep beraber, birlikte, bu yapılan muameleyi kınayan bir bildiriye hep beraber, birlikte de imza atmayı da huzurlarınızda teklif ediyorum. (MHP ve CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKANVEKİLİ GÜLDAL MUMCU ? Son konuşmacı olarak...

KAMER GENÇ (Tunceli) ? Sayın Başkan, o, Meclis yönetmesini bilmez. Onun hakkı yoktur. O gitsin tarikat şeyhlerinin elini öpsün.

BAŞKANVEKİLİ GÜLDAL MUMCU ? Bunu bilginize sunuyorum ve şiddetle kınıyorum! (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

K. KEMAL ANADOL (CHP-İzmir) ? Sayın Başkan, bu yaptığınız açıklamayla ilgili çok önemli ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihinde görülmemiş bir olay var. Üç dakikayı geçmemek üzere söz istiyorum ve Sayın Oktay Vural’ın önerisine katılıyorum. Bu kınanmadığı sürece bu Meclisin oturumları sağlıklı, yasal, İç Tüzük’e uygun olamaz. Ya bu olay kınanacak veya oturumlar...

AHMET YENİ (AKP-Samsun) ? Sayın Başkan, devam edin, dolduruşa gelmeyin.

BAŞKANVEKİLİ GÜLDAL MUMCU ? Sayın milletvekilleri, son konuşmacı, Barış ve Demokrasi Partisi Grubu adına Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır.

Buyurunuz. (BDP sıralarından alkışlar)

-BAYINDIR: ERKEK OLDUĞU ZAMAN GÜCÜNÜZ YETMEZ-

BDP GRUBU ADINA SEVAHİR BAYINDIR (Şırnak) ? Biz de, bir kadın vekillik yaparken bu muameleye tabi tutulması, artı, eğer yürütmenin yargı üzerinde bir baskısı varsa bunun öz eleştirisi verilmelidir. Ben de buna davet ediyorum. Akşamın ilerleyen bu saatinde kimsenin kimseyi bu koşullara mağdur etmeye, mahkûm etmeye hakkı yoktur diyorum.

RECEP KORAL (AKP-İstanbul) ? Sayın Başbakana laf atma var ama.

SEVAHİR BAYINDIR (Devamla) - Bir erkek olduğu zaman gücünüz yetmez ama kadınlar karşısında çabuk ahkâm kesiliyorsanız bunun da hesabı verilmelidir. Cinsiyetçi bir yaklaşımdır.

Türkiye’de...

VEYSİ KAYNAK (AKP-Kahramanmaraş) - Ne alakası var?

SEVAHİR BAYINDIR (Devamla) - Dinleyin lütfen! Dinleyin!

 

Kaynak: Milliyet Gazetesi,http://www.milliyet.com.tr/2010/02/03/index.html?ver=02



Bu haber 1,032 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,344 µs