En Sıcak Konular

EMASYA PROTOKOLÜ 'PKK AÇILIMI İÇİN Mİ YOK EDİLİYOR?

3 Şubat 2010 11:51 tsi
EMASYA PROTOKOLÜ 'PKK AÇILIMI İÇİN Mİ YOK EDİLİYOR? Erdoğan’ın “Demokratik açılım” dediği, içeriğine bakınca “PKK açılımı” olduğu anlaşılan süreçte “sorun alanı” olduğu için EMASYA Protokolü yok edilmek isteniyor.

EMASYA Protokolü 'PKK açılımı' için mi yok ediliyor?

Yine sap saman birbirine karıştırıldı. Ne zaman karıştırılmıyor ki diyebilirsiniz. Tozdan dumandan ferman görünmüyor. Adeta, istisnalar normal, normaller istisna haline dönüştürülmüş. Belki bu da bir proje.
Bunun en yeni örneği EMASYA Protokolü tartışmalarıdır. Malum medyacılar, bir sırrı keşfetmenin heyecanı içinde durmadan yazıyor, konuşuyor. Hepsi de aynı makamdan çalıyor. Ama dürüstlükten uzak, işin özünü saptırarak, okuyucusunu iğfal ederek.
Bir iki örnek verelim. Geçenlerde, PKK açılımı hakkında Başbakan’a iki saat akıl veren Doğu Ergil, bir televizyon kanalında konuşuyordu. Yine üst perdeden atıp tutuyor, üstüne basa basa şöyle diyordu: EMASYA Protokolüne göre askerin, mülki amirin davetini beklemeden karar verip duruma müdahale yetkisi var. Tabii tespit böyle olunca, bunun üstüne bir yığın demokrasi, seçilmişler, atanmışlar nutku kırıla gitti.
Yine 1 Şubat günlü Hürriyet gazetesinde; “... 27 maddelik protokol askeri birliklerin büyük toplumsal hareketlerde, vali ve kaymakam onayı almadan harekete geçmesini öngörüyor”  haberi yayımlandı.
Peki gerçek böyle mi? Hayır. Bunun için EMASYA Protokolünü açıp, amaç maddesini okumak yeterli olacaktır. Bu maddeyi birlikte okuyalım.
“AMAÇ: Madde 1: Bu protokolün amacı, bir veya birden fazla ilde çıkan veya çıkabilecek olaylarla ilgili olarak valilerin isteği üzerine askeri birlik tahsis edilmesi durumunda, güvenliğin, asayiş ve kamu düzeninin sağlanması ve terörle mücadelede, askeri birlikler ile kolluk kuvvetleri arasında; a) Kuvvet kullanılması b) Kuvvet kaydırılması c) Emir komuta ilişkileri d) İşbirliği ve koordinasyon e) Gerekli görülen diğer hususları, belirlemek, uygulanacak yöntem ve alınacak tedbirleri ortaya koymaktır.”
 İşte bu kadar. Eğer maksat kamuoyunu dürüstçe bilgilendirmek olsaydı.

* * *

Medyadaki bu kargaşanın benzeri, AKP içinde de yaşanıyor. Bir iki örnek de buna verelim.
TBMM’de Başbakan’a yöneltilen soru önergesine, 27.01.2007’de Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül şu cevabı veriyor:  “TSK’nın EMASYA görevlerinde kullanılması Anayasa’ya, kanunlara ve yerleşik uluslararası uygulamalara uygundur... Türk Silahlı Kuvvetlerinin mevcut birlikleri, valilerce kuvvet talebinde bulunulduğunda EMASYA görevlerinde ikiz görevli olarak kullanılıyor. Özel maksatla teşkil edilmiş EMASYA birlikleri olmadığı gibi faaliyetleri de söz konusu değildir. Toplanan istihbarat bilgileri, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu gereğince Silahlı Kuvvetlere verilmiş olan görevlerin başarılmasına yöneliktir.”
Bakan Gönül’ün cevabındaki “uluslararası uygulamalara uygunluk” açıklaması çok önemlidir. Zira bir çok ülkede, özellikle ABD’de de buna benzer düzenlemeler vardır. Belki de bu protokol, ABD örneğinden yararlanarak hazırlanmıştır. ABD’cilere duyurulur.
İkinci örneğimiz, 1997’de İçişleri Bakanı, şimdi AKP milletvekili olan Murat Başesgioğlu’na ait. Başesgioğlu diyor ki;  “EMASYA Protokolü, yasal dayanağını İller İdaresi Kanunu 11/D maddesinden almaktadır... Anılan yasanın özü, valilerin kuvvet talep etmeleri durumunda, sivil idare ile askeri birliklerin, işbirliği ve koordinasyonunun nasıl gerçekleşeceği, komuta ilişkilerinin çerçevesi; gerekli görülen hususların Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek esaslara göre yürütülmesini öngörmektedir... terörle mücadelede bir zafiyet yaşanmaması, güvenlik güçlerimiz arasındaki işbirliği ve koordinasyonun en üst seviyeye çıkarılması amacıyla hazırlanmıştır.”
Kısaca AKP’nin iki bakanı da, Protokol yasalara uygundur, terörle mücadele için hazırlanmıştır diyor.
Peki Başbakan Erdoğan ne diyor? Ona da bakalım.  “Aslolan, milli birlik ve kardeşlik projesiyle ve demokratik açılım süreciyle ilgili olan sorun alanlarının çıkarılmasıdır. Sorun olan alanları gündemden çıkaracağız. Bunlardan biri de EMASYA Protokolüdür... EMASYA Protokolü diye bir şey olamaz, olmayacak, bu işi bitireceğiz.”
Bu ne dehşet, bu ne şiddet değil mi?
Anlaşılan, “terörle mücadelede zaaf doğmasın” diye düzenlenen Protokolün bitirilme sebebinin hukukla ilgisi yoktur. Gerçek olan Erdoğan’ın “Demokratik açılım” dediği, içeriğine bakınca “PKK açılımı” olduğu anlaşılan süreçte “sorun alanı” olduğu için EMASYA Protokolü yok edilmek isteniyor.

Sadi SOMUNCUOĞLU-Yeniçağ

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/yazargoster.php?haber=11903

 



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,300 µs