En Sıcak Konular

MEB,OKULDAKİ ŞİDDETE EL ATTI

3 Şubat 2010 11:35 tsi
MEB,OKULDAKİ ŞİDDETE EL ATTI Okullardaki şiddet olaylarında artış nedeniyle MEB, öğretmenleri hizmet içi eğitime alacak. Öğrencilerdeki silahlanma ve saldırı eğilimleri masaya yatırılacak

Öğretmene şiddet dersi

Okullardaki şiddet olaylarında artış nedeniyle MEB, öğretmenleri hizmet içi eğitime alacak. Öğrencilerdeki silahlanma ve saldırı eğilimleri masaya yatırılacak

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), son yıllarda okullarda ve çevresinde artan şiddet olaylarını önlemek üzere harekete geçti. İçişleri Bakanlığı ile işbirliğine giderek güvenlik önlemlerini artıran bakanlık, şimdi de şiddetin fazla olduğu okullardaki personele “hizmet içi eğitim” verecek. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, beş yıllık süre içinde şiddet olaylarının en yoğun olduğu okulların tamamında bu eğitimlerin gerçekleştirilmesi ve her yıl olaylarda yüzde 10’luk azalma sağlanması talimatını verdi.

Şiddetin inanılmaz boyutları

Türk Eğitim Sen’in, 2009 yılında, bin 10 öğretmen arasında yaptığı ankette, okullardaki şiddetin boyutları ortaya çıkmıştı. Araştırmaya göre, öğrencilerin yüzde 74.9’u okulda şiddet uygularken, uygulamayan öğrenci sayısı sadece yüzde 25.2’de kalmıştı. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 23’ü de, öğrencisi tarafından şiddete maruz kaldığını belirtmişti.

Öğrencilerin yüzde 47.8’inin fiziksel şiddet, yüzde 44.1’inin sözlü şiddet, yüzde 5.8’inin psikolojik şiddet, yüzde 2.3’ünün de cinsel şiddet uyguladığı araştırmaya yansırken, yüzde 43’ünün okula geliş gidişlerinde bıçak, kelebek, ustura, jilet gibi kesici alet taşıdıkları ortaya çıkmıştı.

Her yıl yüzde 10 azaltılacak!

Kimine göre boş geçen dersler, kimine göre internetteki şiddet içeren oyunlar, kimine göre diziler, kimilerine göre de aile içi olaylar, öğrencilerde şiddet eğilimini tetikliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ise bu şiddeti önlemek için “2010-2014 Stratejik Planı”nda dikkat çekici bir çalışma başlattı. Öğrenci, aile ve yakın çevresiyle uyum ve eşgüdüm içerisinde güvenli eğitim ortamlarının oluşturulması amacıyla başlatılan çalışmada hedef şöyle ifade edildi:

“Eğitim Ortamlarında Şiddetin Önlenmesi ve Azaltılması Strateji ve Eylem Planı kapsamında vaka analizi veri tabanı sonuçlarına göre manidar düzeyde şiddet olaylarının yaşandığı okul-kurum personelinin tamamı ile diğer okul-kurumlardaki personelin yüzde 60’ının 2014 yılı sonuna kadar hizmetiçi eğitim almaları sağlanacak.”

Çalışma ile toplumsal duyarlılığın artırılması amaçlanıyor. Şiddete kaynaklık eden olay sayısının her yıl yüzde 10 oranında azaltılması ana hedef. Bu hedefe ulaşmak için psikososyal gelişime destek niteliğindeki ulusal ve uluslararası projeler hayata geçirilecek.

Uluslarara programlar

UNICEF’le işbirliği yapılması, AB programlarından yararlanılması öngörülüyor.

Görsel-işitsel yayınlar, toplantılar ve seminerlerle çalışmalara destek sağlanacak.

Eğitim personeliyle öğrenciler ve aileleri, çocuk ve insan hakları konularında bilinçlendirilecek. Sosyal ve kültürel faaliyetlerin öğrencilerin ruhen ve bedenen sağlıklı gelişimi ve akademik başarıları üzerindeki etkisi hakkında başta veliler olmak üzere kamuoyu sürekli aydınlatılarak öğrencilerin bu faaliyetlere katılımı desteklenecek.(Hakkı KURBAN-Tercüman)

Kaynak: Tercüman Gazetesi,http://www.tercuman.com.tr/v1/haber.asp?id=96771&baslik=Öğretmene şiddet dersi&katid=7



Bu haber 875 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,159 µs