En Sıcak Konular

''İSLAM DİNİNE MENSUP HERKESİN TEK MESCİDİ VARDIR''

3 Şubat 2010 11:12 tsi
''İSLAM DİNİNE MENSUP HERKESİN TEK MESCİDİ VARDIR'' Prof. Dr. Saim Yeprem: "İslam dinine mensup olan herkesin tek mescidi vardır. Sinagog, kilise ve caminin yanında cemevlerine de ibadethane denilmesi, Aleviliğin başlı başına din gibi algılanmasına yol açar" dedi.

“Müslümanların ibadet yeri bir tanedir”

Alevilerin taleplerini reddeden başbakanlık kararının iptal istemini reddeden Ankara 6. İdare Mahkemesi'nin kararının temyiz duruşması Danıştay'da yapıldı.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem: "İslam dinine mensup olan herkesin tek mescidi vardır. Sinagog, kilise ve caminin yanında cemevlerine de ibadethane denilmesi, Aleviliğin başlı başına din gibi algılanmasına yol açar" dedi.

CemVakfı Başkanı Avukat İzzettin Doğan ise, "Diyanet'in genel bütçeden aldığı paydan Aleviler bir kuruş almamaktadır. Bu tablo karşısında Aleviler bugüne kadar sokağa dökülmedilerse bir takım teşebbüslere girmediyse bu girmeyecekleri anlamına da gelmez." diye konuştu.

Alevilerin taleplerini reddeden Başbakanlık kararının iptal istemini reddeden Ankara 6. İdare Mahkemesinin kararının temyiz duruşması Danıştay'da yapıldı. Cem Vakfı avukatları, 2 bin kişi adına, "Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi, ibadet için genel bütçeden pay ayrılması ve Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Alevi inanç önderlerine kadro tahsis edilmesi taleplerini" reddeden 19 Ağustos 2005 tarihli Başbakanlık kararının iptali istemiyle Ankara 6. İdare Mahkemesinde dava açmıştı. Davayı görüşen 6. İdare Mahkemesi, Başbakanlık kararının iptal istemini oy birliğiyle reddetmişti. Cem Vakfının kararı temyiz etmesi üzerine, davanın duruşması Danıştay 10. Dairesi'nde yapıldı. Duruşmaya, Cem Vakfı Başkanı ve avukat İzzettin Doğan, avukatlar Namık Sofuoğlu, İlyas Şahbaz, Jülide Sucuoğlu, Serap Topcu, Başbakanlık adına avukat Müjgan Uçkan ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem katıldı. Doğan, duruşmada, farklı inançların kamu düzeni, genel ahlak ve sağlığı bozmadığı sürece uluslararası sözleşmelerle güvence altına alındığını ifade etti. Laik Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, Alevilerin inançlarını tatbikinde tasarruf sahibi olamayacağını öne süren Doğan, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve Anayasa'nın da bu serbestliği tanıdığını savundu. Duruşmaya Başbakanlık adına katılan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem de Alevilik ve Diyanet İşleri Başkanlığının kuruluşuyla ilgili bilgiler verdi.

Kanunlarla dinin hukukla ilgisi olmayan kısmının Diyanet İşleri Başkanlığına devredildiğini, başkanlığın "İslam dininin itikat, ibadet ve ahlak ile ilgili hizmetlerini yürütmek, ibadet yerlerini yönetmek ve toplumu dini olarak aydınlatmak" görevleri bulunduğunu anlatan Yeprem, Diyanet İşleri Başkanlığının "İslam dininin herhangi bir yorumuna göre değil temel öğretilerine göre hizmet ürettiğini" söyledi.

Camilerde Alevi imamların da görev yaptığını, Alevi vatandaşların devam ettiği mescitler bulunduğunu ifade eden Yeprem, "İslam dinine mensup olan herkesin tek mescidi vardır. Sinagog, kilise ve caminin yanında cemevlerine de ibadethane denilmesi, Aleviliğin başlı başına din gibi algılanmasını sağlayacaktır" diye konuştu. Alevi Çalıştayı'nda "cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasının" kararlaştırıldığını, bu durum ile "ibadethane statüsü verilmesinin" farklı olduğunu anlatan Yeprem, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesinin mevcut yasalarla mümkün olmadığını belirtti.

 

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.milligazete.com.tr/haber/muslumanlarin-ibadet-yeri-bir-tanedir-151902.htm



Bu haber 1,101 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,321 µs