En Sıcak Konular

TEKEL İŞÇİLERİ NEDEN HAKSIZ?

2 Şubat 2010 12:42 tsi
TEKEL İŞÇİLERİ NEDEN HAKSIZ? Başbakan ve ilgili bakanların yakın zamana kadar olan söylemlerine bakarsanız Tekel işçileri “haksız” dersiniz.

Tekel işçileri neden haksız?

Tekel eylemi 2’inci ayına yaklaştı. Eğer, Tekel işçileri biber gazına haksız yere maruz olmasalar, polis şiddet uygulamazsa bu kadar gündemde olmayacaklar ve bu ölçüde destekleri bulunmayacaktı. Başbakan’ın onlar için kullandığı, “Ben tüyü bitmemiş yetimin hakkını yedirmem” sözünü yandaş medya allayıp-pullayacak ve milyonlarca işsizin olduğu bu ülkede iş ve ücret beğenmeyen “Ukalalar” olarak niteleneceklerdi. Kamuoyu desteği olmadığı sürece de başarılı olmaları ve bugünlere ulaşmaları mümkün değildi. Tekel işçileri ile ilgili sempati yalnızca biber gazına mı bağlı olmalıydı?
Başbakan ve ilgili bakanların yakın zamana kadar olan söylemlerine bakarsanız Tekel işçileri “haksız” dersiniz. “Maaş beğenmiyorlar, hiçbir sorumlulukları ve görevleri olmadığı halde beleş maaş almak istiyorlar” diye düşünebilirsiniz. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in acımasız, “Hükümetimizin varsa bir hatası, o da işçilerimize karşı merhamet beslemesidir” sözlerini destekleyebilirsiniz. Halbuki hiç de öyle değil. Suç var ise onların değil tam tersine Hükümetin. Dolayısı ile onları mağdur eden Hükümetin bir de bu haksızlığı yapmaması lazım.

Hükümet suçunu görmüyor
Biliyorsunuz Tekel, AKP Hükümetince özelleştirildi. Özelleştirme öncesi 300 bin ton olan tütün üretimimiz şimdilerde 100 bin tona düştü. Sigara tüketimimiz pek azalmadı ama tütün üretimimiz azaldı. Tütünü ve sigarayı ithal etmeye başladık. Halbuki özelleştirmeyle amaç verimlilik ve kalitenin artması, istihdamın en azından olumsuz etkilenmemesi ve dışa bağımlılığın azalması değil miydi? Özellikle Virginia tütünü ithalatı çok arttı. Yani işçilerin işsiz kalmalarına, ithalatın artması ile ülke kaynaklarının heba olmasına da AKP Hükümeti’nin yanlış politikaları sebep oldu. Şimdi aynı Hükümet nasıl işçileri suçlar, “Tüyü bitmedik yetimin hakkını yedirmem” der? Özelleştirme yapılırken tüm dünyada olduğu gibi çalışanların haklarını garanti altına alması gereken Hükümet nasıl olur da şimdi suçunu görmez de üstelik işçileri suçlar?

Kazanan yabancı üreticiler
Diğer yandan iktidara geldiğinde ilk işlerinden biri AB’nin istediği makul iş kanununu çıkartmak olan AKP, daha sonra sendikalar ve iş mevzuatı konusundaki yaklaşımı ve uygulamaları ile işçileri zora ve sıkıntıya sokmaya başladı. Tekel işçilerini mağdur eden ünlü “4-C” uygulaması da bunlardan biri... Yalnız 4-C’ye tabi işçiler de o tarihte Başbakan’a plaket vererek tebrik etmişlerdi.
Sonuç olarak bu Tekel meselesinin tartışmasız mağdurları işçilerdir. Bu meselenin kazananı yabancı tütün çiftçisi ile yabancı sigara üreticileridir. Bu meselede bir suçlu varsa o da hükumettir. Eğer, Tayyip Bey zor durumda kalmasa ve daha da zorlanacak olmasa katiyen Tekel işçilerinin durumunu yeniden görüşmeyi kabul etmez, uzlaşmaya yanaşmazdı. Şimdi Tekel işçilerini bölecek, direnişlerinin heyecanını yok edecek bir formül arayışındadır unutmamaları gerek!

Peki, Tekel işçileri neden haksızdır?
Cevap basit: Kendi ifadelerine göre çoğunluğu AKP’ye oy verdiği için...

Bülent Kuşoğlu-Tercüman

Kaynak: Tercüman Gazetesi,http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi.asp?id=140



Bu haber 1,692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,136 µs