En Sıcak Konular

DÖNEMİN YETKİLİ PAŞALARI BALYOZDAN BİHABER

1 Şubat 2010 14:36 tsi
DÖNEMİN YETKİLİ PAŞALARI BALYOZDAN BİHABER Eski Genelkurmay Başkanı Özkök:"Seminer emrini ben verdim, Balyoz'dan haberim yok"...Çetin Doğan, "O alçakça senaryolar 1998’de ABD’de yapıldı"

'Seminer emrini ben verdim' 
 
Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök: Seminer emrini ben verdim, Balyoz'dan haberim yok

Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Star Gazetesi yazarı Şamil Tayyar'a konuştu: Seminer emrini ben verdim, Balyoz'dan haberim yok

İşte o söyleşi;

Son olarak Balyoz Darbe Planı'nın mimarı olmakla suçlanan eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, "Açıklama yapması yurttaşlık görevidir" diyerek Özkök'ü açıklamaya davet etti.

Daha önce Ergenekon savcılarına ifade veren Özkök Paşa ise uzun süre sessiz kalmayı tercih etti. O sustukça yumruk sayısı arttı, darbeciler yerine onu suçlu ilan ettiler.

Herkesin konuşmasını merakla beklediği Özkök, nihayetinde suskunluğunu bozdu. Hilmi Paşa, sessiz kalmasının gerekçesini şöyle izah etti: "Emekli bir Genelkurmay Başkanı olmam ve mevzu bahis olayların benim görev zamanımda vuku bulmuş olması nedeniyle söyleyeceklerim bu konuya el atmış savcıları çok etkileyecektir. Soruşturma safhasının gizliliği de ihlal edilmiş olacaktır."

BEN DE MANGALDA KÜL BIRAKMAMAYI BİLİRİM

Özkök, şöyle devam etti: "Sıradan bir kişi olsaydım, söyleyeceklerimden sorumlu olmayacağımdan, ben de mangalda kül bırakmadan neler neler söyleyebilirdim. TV stüdyolarında kurulan mahkemelerde iddia makamını, savunmayı, savcıyı, avukatı oynardım. Ama takdir edersiniz ki emekli bir devlet adamı olarak bunu yapamam. Adil bir yargılamayı şu veya bu yönde etkilemek sadece zarar üretir."

Olayın içindeki taraflardan biri olarak konuşmasının yürütülen soruşturmaya zarar vereceği kaygısı, makul ve anlaşılabilir bir yaklaşımdır.

Ancak soruşturmanın mimarı olduğu iddia edilen orgeneralin her gün TV ekranlarında boy gösterdiği ve şahsına yönelik ağır suçlamaların yapıldığı bir süreçte her şeye rağmen cevap vereceği ve açıklık getireceği karanlık noktaların bulunduğu kanaatindeyim.

Israr karşısında Hilmi Paşa'nın Balyoz Darbe Planı'na ilişkin cevabı şöyle oldu: "Size söyleyebileceğim sadece şudur. Genelkurmay Başkanlığı bildirisinde hangi tür planın seminerinin yapılacağı açıkça yazılmıştır. Adı geçen emekli orgeneralin (Çetin Doğan) 26 Ocak tarihinde t24 İnternet Sitesi'nde yayımlanan beyanatında hangi plan unsuruna ağırlık verdiği belirtilmiştir. Seminerden haberim vardır çünkü yapılmasını genelkurmay başkanı olarak ben emrettim."

Sanıyorum Hilmi Özkök, bu ifadeyle Genelkurmay açıklamasındaki "Plan seminerinin gayesi, dış tehdide ilişkin olarak hazırlanan harekat planlarını geliştirmek ve ilgili personelin eğitimlerini sağlamaktır" cümlesine gönderme yapmak istiyor.

BELGELER CİDDİ BULUNURSA YARGI GEREĞİNİ YAPACAKTIR

Ama Taraf Gazetesi'nde yayınlanan bölümler, dış tehdit hazırlığının çok ötesinde iç siyaseti dizayn etmeye yönelik kanlı bir darbe planını andırıyor.

Böylesine kanlı bir eylem planına demokrat kişiliğiyle tanıdığımız bir komutanın izin vermesi mümkün mü? "Seminerin yapılmasını ben emrettim" sözüyle neyi kast etmiş olabilir?

Özkök, şöyle açıklık getirdi: "Seminer sonuç raporu gayet doğal olarak emreden makama hiyerarşik komuta kanalıyla sunulur. Bu raporu Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı karargahları inceler ve özetini komutanlara sunarlar. Basında yer aldığı şekilde suç sayılacak şeyler bana sunulmadı. Sonuç raporunda da bunların yer aldığını sanmıyorum. Esasen adı geçen emekli orgeneral de bunları reddetmektedir. Ama yıllar sonra ortaya çıkan bu belgeler ciddi bulunursa yargı tarafından gereği yapılacaktır."

Bu ifadelerde de çok tarihi mesajlar gizli. Üç noktada toplayabiliriz: 1-Taraf Gazetesi'nde yayınlanan plandaki unsurlar, bana gönderilen özet raporda yok. 2-Basına yansıyan bölümler doğruysa suçtur. 3-Yargı belgeleri ciddi bulursa gereğini yapar.

Ben gençliğin ne olduğu bilirim...

AĞIR İTHAMLARA CEVAP

Balyoz Planı üzerine basında o döneme ilişkin tartışma yaratan yazılar çıktı. Özkök Paşa söyle diyor:

"Bahsi geçen yazıları ben de okuyor ve ulusum adına derin üzüntü duyuyorum. TSK'ni özellikle zor dönemlerde yönetmenin talep ettiği Yüksek Sevk İdare bilgisinden yoksun olanların bu tür davranışlarını zor da olsa hoş görmeye çalışıyorum." [1]

Balyoz'un hedefteki ismi emekli general Çetin Doğan,Ruhat Mengi’nin hazırlayıp sunduğu programda idialara cevap verdi:

‘O alçakça senaryolar 1998’de ABD’de yapıldı’ 
 
Emekli general Doğan,Vatan Gazetesi yazarı Ruhat Mengi’nin hazırlayıp sunduğu programa konuk oldu

İçinde cami bombalama gibi terör eylemlerinin de bulunduğu 5 bin sayfalık darbe planının altında imzası bulunduğu ileri sürülen emekli general Doğan iddiaları reddederken ABD’de benzer senaryoların yapıldığını söyledi.

“Balyoz Darbe Planı”nı hazırladığı iddia edilen eski 1. Ordu Komutanı emekli orgeneral Çetin Doğan, Star Tv’de yayınlanan Ruhat Mengi’yle Her Açıdan programında iddialara yanıt verdi.

Doğan, ses kayıtlarının doğru olduğunu ancak konuşmasının açıklanmayan yerlerinde “bu bir senaryo” dediğini ileri sürdü. Doğan, iddialarla ilgili soruları şöyle yanıtladı:

BİR SAYFASINDA İMZAM YOK!: Plandaki imzamı bir göreyim dedim, kaç kere hodri meydan dedim, hala da diyorum. Bu milletin mesaisine yazık. 5 bin sayfalık bir plan var, bir sayfasında bile benim imzam yok. Harekat planı hazırlarken belirli kurallar vardır, her sayfasında imza olur, ortada böyle bir şey yok, kimse de bunu soruşturmuyor.

DARBE YAPMAMAYA KARARLIYDIK: O dönemde bir ihtilal hazırlığı, herhangi bir planlama kesinlikle söz konusu olmamıştır. Daha sonra Genelkurmay başkanı olan Hilmi Özkök’le ilgili bir anımı söyleyeyim. O dönemde 28 Şubat faaliyetlerinin, Silahlı Kuvvetler’in meşgul olduğu faaliyetlerin dışındaydı. Çünkü NATO Komutanı’ydı. Ama bizim onunla askeri liseden başlayan, ABD’de teğmenlikten üsteğmenliğe devam eden yakın bir dostluğumuz var. 28 Şubat döneminde “Ne oluyor, ne bitiyor” diye konuştuğumuzda kesinlikle darbe peşinde olmadığımızı -herkes kuşkulanıyordu çünkü- yapılabilecek olası bir darbeden en çok TSK’nın zarar gördüğünü, halkımızın acı çektiğini söyledim. Bunları Özkök’ün anımsayacağını sanmıyorum.

“GEBERESİ KADIN ÇİLLER”: Bana yöneltilen bu kampanya ilk değil, hatırlarsanız 2008 Ağustosu’nda 1’inci Ergenekon iddianamesi yayınlandı. Kamuoyunu ciddi olarak meşgul eden iddialar ortaya atıldı: Türkiye Alevilerinin asker kökeninin başıymışım, o dönemin Genelkurmay Başkanı’na “sünepe” demişim, o zamanki Başbakana “Geberesi kadın Çiller” demişim, saçma sapan iddialarda bulunmuşum. Bunlar iddianamede yer alan konular. “Bu nasıl oluyor, Samanyolu Tv’yi izleyin” diye aradılar. İzledim, ben konuşuyorum ama ses benim değil! İddianamedeki metinler ben söylüyormuşum gibi konuşuluyor. Tahkik ettim ve mevcut savcıları mahkemeye verdim. Olay şu 1997 ’de, Hasan Celal Güzel benim Batı Çalışma Grubu olarak yazdığım yazıyı delil olarak göstererek beni DGM’ye verdi o yazıyı da ele geçirmiş, yayınladı. Ele geçmesi gayet doğal, çünkü yazı gizli bir yazı değil zaten. Söylüyoruz ki “aldığımız duyumlara göre Cuma hutbelerinde bazı imamların TSK aleyhine söylemler ifade ettikleri, laik rejime karşı görüşler ileri sürdükleri duyumları alınmaktadır.”

CAMİ BOMBALAMA ABD’DEN: (Cami bombalama, kendi uçağını düşürme gibi dehşet verici iddiaların sorulması üzerine) Biz kendimiz bir cami bombalama olayını tatbikat planlarına koymayız, bu söz konusu değildir. Biz bunu yapacak hainlerin üzerine gideriz. Ama ABD’de 1998 yılında aynı oyun oynanmıştır. Eskiden Türkiye’de görev yapan Graham Fuller ve Prof. Henry Beckley çıkıp ABD’de bir senaryoyu açıklamışlardır. Sözüm ona ’beyin fırtınası’ adı altında “Biz bir çalışma yapıyoruz, Türkiye’de bir kalkışma nasıl olur, biz bu durumda ne oluruz” demişlerdir. Bunu bir basın toplantısında yapmışlardır. Buraya gözlemci olarak, resmi olarak gönderilen askerler de protesto ederek ’böyle alçakça senaryo olmaz’ diyerek çıkmışlardır. Burası Afganistan, Irak değil. Biz müslümanlığa da, bütün dinlere de saygılıyız.[2]

Kaynak: Vatan Gazetesi

[1].http://www9.gazetevatan.com/Seminer_emrini_ben_verdim/284729/1/Gundem

[2].http://www9.gazetevatan.com/O_alcakca_senaryolar_1998de_ABDde_yapildi/284664/1/


 



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,001 µs