En Sıcak Konular

TÜRK YURDU'NUN TÜRKÜ DOSYASI

29 Ocak 2010 15:00 tsi
TÜRK YURDU'NUN TÜRKÜ DOSYASI Ahmet Haşim: “Melâli anlamayan nesle âşina değiliz.” der. Biz de diyoruz ki: “Türküyü sevmeyeni adamdan saymayız.”

Türk Yurdu'nun türkü dosyası...

Ahmet Haşim:  “Melâli anlamayan nesle âşina değiliz.”  der. Biz de diyoruz ki:  “Türküyü sevmeyeni adamdan saymayız.”  Neden saymayız? Çünkü insan öncelikle seven, sevilen, gülen, ağlayan, hasret çeken, gözyaşı döken, isyan eden, hatta râm olan bir canlıdır. Şaire:  “Şîrler pençe-i kahrımda olurken lerzân//Beni bir gözleri âhûya zebûn etti felek.”  dedirten duyguyu tatmayan var mıdır?
Bütün bu aşk fırtınaları dindirilmez ve sevda ateşleri söndürülmezse, çektiği bir  “âh” la alev alan Kerem misali insan da yanar kül olur.

Acıları dindirmenin yolu
Acıları dindirmenin ve sevda ateşlerini söndürmenin yolu türkülerden geçer. Çocukluğunda kim türkü söyleme arzusu duymamıştır ki?..
7-8 yaşlarındaydım. Komşu köyden Tekaüt Mehmet bir radyo almış. Biz çocuklar Mehmet amcanın tarlasındaki taşları temizliyorduk, o da bize türkü saatlerinde radyoyu açıp türkü dinletiyordu. Tabii, türkülerin sözlerini anlamıyorduk; bizi ilgilendiren sâdece müziğiydi. Ben hep, türkülerin sözlerini bilsem onu radyodaki sanatçılar gibi güzel güzel söyleyebileceğimi düşünürdüm. Tesadüf bu ya, bir gün pazarda Nuri Sesigüzel’in tek sayfa halinde türkülerinin satıldığını gördüm. Hemen bir tane alıp kimsenin olmadığı ıssız koyaklarda, elimde kâğıt o türküleri makamla okumaya çalıştım. Ama heyhât!.. Türkü söylemek kim biz kim? O gün bugündür sadece türkü dinleyerek müteselli oluyorum.
Demem o ki müzik zevki insanın doğuştan getirdiği bir melekedir. Bazıları söyler, bazıları da dinler...

Kuruluş armağanı
Bütün bu hatıra ve düşünceler Türk Yurdu dergisinin türkü özel sayısını incelerken canlandı zihnimde... Kuruluşunun 99. yılına armağan olarak hazırlanan Türk Yurdu’nun bu sayısında (Ocak 2010, Sayı: 269) Mehmet Özbek’in  “Türkü Deyip de Geçme Tanı”  adlı makalesiyle başlayan ve Ömer Çelikdönmez’in  “Devrek Türkülerinin Halk Türkülerindeki Yeri”  isimli makalesi ile son bulan, türkülerin değişik açılardan ele alınıp incelendiği 45 yazı yer almaktadır. Derginin muhtevası hakkında bir fikir edinebilmek için isterseniz şu satırları birlikte okuyalım:
“Anadolu insanının; hayatındaki mağduriyeti, yaşadığı mahrumiyeti, tevekkülündeki mazlûmiyeti, tavrındaki mahcubiyeti, aşkındaki masumiyeti, gönlündeki muhabbeti, hayalindeki saadeti, iç dünyasındaki samimiyeti, heyecanındaki kudreti, ruhundaki asaleti, sevdasındaki iffeti, kalbindeki ülfeti, kızgınlığındaki hiddeti, öfkesindeki şiddeti ve duygularındaki haşmeti ancak türkülerimiz anlatabilir...

Hayatı türkülerde yaşarız
Türk milleti olarak bizler; bir yürek yangınında önce kendimiz yanar, sonra bir türkü yakar, daha sonra da bu yanık türkülerde serinlemek adına “Değmen benim gamlı yaslı gönlüme//Ben bir selvi boylu yârden ayrıldım” türküsünü söyleyerek Mecnun olup yollara düşeriz. Türkülerde nice dağlar aşar, türkülerle yaramızı deşeriz... Kısacası, biz hayatı türkülerde yaşarız... Çünkü türküler; duygu penceresinden ömür rüyasını seyreden bir hayat destanıdır.” (Mehmet Güneş, s. 113)
Türk Yurdu’nun bu özel sayısını almayanlar hiç vakit kaybetmeden hemen alsınlar. Alanlar da bir tane daha alıp dostlarından birine hediye etsinler. Eminim değecektir...
Başta yazarlar olmak üzere bu özel sayının hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Sa’yleri meşkûr olsun...

Ahmet Sevgi-Yeniçağ

Kaynak. Yeniçağ Gazetesi,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/yazargoster.php?haber=11838



Bu haber 1,046 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,234 µs