En Sıcak Konular

TSK’DAN KARABEKİR’E ÖZEL ANMA TÖRENİ

25 Ocak 2010 21:06 tsi
TSK’DAN KARABEKİR’E ÖZEL ANMA TÖRENİ Türk Silahlı Kuvvetleri, İstiklal Savaşı’nda her zaman Atatürk’ün yanında bulunan Kazım Karabekir’i özel törenle andı.

Başbuğ ilk mesajı Kazım Karabekir Paşa’nın ‘Hakikati arayın’ sözüyle verdi 

“Kazım Karabekir Özel Anma Töreni”,  Genelkurmay Karargahı Orbay Salonu’nda gerçekleştirildi. Org. İlker Başbuğ, panelin ardından yaptığı konuşmada ilk mesajı Kazım Karabekir’in bir sözüyle verdi. Karabekir’in “Vatandaş! yanlış bilgi felaket kaynağıdır. Her işin evvela hakikatini ara ve öğren, sonra münakaşasını istediğin gibi yap” sözlerini hatırlatan Org. Başbuğ, şöyle dedi: “Bence Kazım Karabekir’in bu sözlerini herkes büyük harflerle yazarak, gözünün önünde bulundurmalıdır. Önce vicdanı sonra da bilgi seviyesine dayanarak, hareket etmelidir. Bugün buna çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.”

KİMDİR?

Karabekir Paşa suikasttan yargılandı

Kurtuluş Savaşı komutanlarından Musa Kazım Karabekir, 1882 yılında İstanbul’da doğdu. Harp Okulu’ndan 1902’de birincilikle mezun olan Karabekir, 1912’de binbaşı oldu. Bulgarların Edirne’yi kuşatmaları sırasında esir düştü ve Sofya’ya gönderildi. 1913’te imzalanan İstanbul Anlaşması’yla esaretten kurtuldu. 1914’te Yarbay rütbesiyle Birinci Kuvve-i Seferiye komutanlığıyla İran ve ötesi harekâtıyla görevlendirildi. Bir süre sonra İstanbul Kartal’da 14. Fırka komutanlığına atandı ve Çanakkale’ye gönderildi. Kerevizdere’de Fransızlar’a karşı üç ay savaştıktan sonra Albay oldu. 1916’da 18. Kolordu komutanlığına getirildi ve burayı aldıktan sonra Irak’ta İngilizler’le çarpıştı. 1917’de Diyarbakır’daki 2. Kolordu komutanlığına getirildi ve Van, Bitlis, Elaziz (Elazığ) cephelerindeki II. Ordu Komutanlığı’na vekâlet etti. 1918’de Erzincan ve Erzurum’u Ermeniler’den ve Ruslar’dan geri aldı. Ardından Sarıkamış, Kars ve Gümrü kalelerini ve Karakilise’yi (Karaköse) kurtardı. Aynı yıl Tümgeneral oldu. Mondros Mütarekesi sırasında sadrazam Ahmed İzzet Paşa’nın Genelkurmay Başkanlığı önerisini kabul etmedi, Anadolu’da görev almak istedi. Önce Tekirdağ’daki 14. Kolordu komutanlığına, ardından da Erzurum’daki 15. Kolordu komutanlığına atanmasını sağlayarak Nisan 1919’da göreve başladı. Erzurum Kongresi’nin toplanmasında önemli rol oynadı. Kurtuluş Savaşı’nda Edirne milletvekilliği ve Doğu cephesi komutanlığı yaptı. Ermeniler’in eline geçen Sarıkamış, Kars ve Gümrü kalelerini geri alarak 15 Kasım 1920’de Ermeni ordusunu yendi. Kurtuluş Savaşı’nın bitiminden sonra I. Ordu müfettişliğine atandı, 1923’te İstanbul milletvekili oldu. 1924’te, TBMM’deki Dörtler Grubu’nu destekledi. Askerlikten ayrılarak Halk Fırkası’ndan istifa etti. 17 Kasım 1924’te kurulan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın başkanlığına seçildi. Parti 3 Haziran 1925’te Şeyh Sait ayaklanması nedeniyle kapatıldı. Karabekir Mustafa Kemal Paşa’ya karşı yapılan İzmir suikasti ile ilgili görülerek bazı partililerle birlikte yargılandıysa da beraat etti. Siyasi yaşamına on iki yıllık aradan sonra, 6 Ocak 1939’da İstanbul milletvekili olarak devam etti. 1946’da TBMM başkanlığına seçildi ve bu görevde iken 26 Ocak 1948’de vefat etti.

O sözü 1933’te söylemişti

Org. Başbuğ’un alıntı yaptığı Karabekir’in ’hakikatı arayın’ konuşması 1933 tarihini taşıyor. Millet dergisinin 1933’deki sayısında yer alan el yazılı sözlerinde Karabekir şöyle diyor: “Cihan’a feyz saçan varlık hakikat nurudur her dem. Bu nurla kurtuldu beşer, zulme esaretten. Bunun için telakki eyleyen millet, neme lazım deyip yatmaz. Arar, sorar, söyler yazar. Hakikat kaybolup batmaz. Nura bir nur eklemek için bütün millet bir biri ile yarış yapar. Böyle bir diyarda, riya yalan propagandalar falan avutamaz, uyutamaz, düşünceyi daraltamaz, hakikati karaltamaz. O halde sen de ey şark’ın evladı! Bu yoldan dönme döndürme, hakikat nurunu parlat, onu gafletle söndürme. Onu söndüren afet riya, yalan. Korkup susmak gibi tesirlerle yalnız hoşa giden şeyi yapmak. Bugün sesin çıkmıyorsa yaz ve yazdır hakikatı.”

TSK’DAN KARABEKİR’E ÖZEL ANMA TÖRENİ

Türk Silahlı Kuvvetleri, İstiklal Savaşı’nda her zaman Atatürk’ün yanında bulunan Kazım Karabekir’i özel törenle andı. “Kazım Karabekir Özel Anma Töreni”, dün Genelkurmay Karargahı Orbay Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene, Kazım Karabekir’in kızları Hayat Karabekir Feyzioğlu, Timsal Karabekir Yıldıran da katıldı.

 

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?Newsid=283607
 

 



Bu haber 1,110 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,822 µs