En Sıcak Konular

ABD STRATEJİK ORTAKLIĞI DAHA DA DERİNLEŞTİRME NİYETİNDE

24 Ocak 2010 17:16 tsi
ABD STRATEJİK ORTAKLIĞI DAHA DA DERİNLEŞTİRME NİYETİNDE ABD yönetimi, 2010 yılı için planlarında Türkiye’yi daha fazla işin içine çekmeyi düşünüyor.

ABD bu yıl Türkiye’yi daha fazla kullanacak  

Irak, Afganistan işgali ve BOP kapsamındaki diğer ülkeler üzerindeki hesaplarında Türkiye’den oldukça istifade eden ABD yönetimi, 2010 yılı için planlarında Türkiye’yi daha fazla işin içine çekmeyi düşünüyor. 

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mike Hammer, ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye’yi önemli bir stratejik ortak olarak gördüğünü belirterek, “Bu stratejik ortaklığı daha fazla derinleştirmek bizim çıkarımıza ve umuyoruz ki bu yıl ilişkilerde daha da ilerleme sağlandığını görmeye devam edeceksiniz” dedi.

Türkiye’yi maşa olarak kullanıyor
“Başkan Obama, Türkiye ile ikili ilişkileri önemli bir stratejik ortaklık olarak görüyor” diyen Hammer, Türkiye’nin sadece NATO müttefiki olmakla kalmadığını, Müslüman dünyasıyla büyük bağları bulunan önemli bir ülke olduğunu vurgulayarak, Obama’nın göreve geldikten sonraki ilk Avrupa gezisine Türkiye’yi de dahil etmesinin ana nedeninin bu olduğunu kaydetti.

Stratejik ortaklık ABD’nin çıkarına
Türk hükümetiyle ilişkileri ilerletmek için ortak çıkarları ilgilendiren bir dizi konuda birlikte çalıştıklarına değinen Hammer, şöyle devam etti: “Bu stratejik ortaklığı daha da derinleştirmek bizim çıkarımıza ve umuyoruz ki bu yıl ilişkilerde daha bile ilerleme sağlandığını görmeye devam edeceksiniz. Zaman zaman, belki görüş farklılıkları olan konuları da konuşacağız, ama bence ilişkiler genel anlamda kesinlikle mükemmel. Başkan Obama, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmekten çok keyif aldı ve bu temaslarının devam etmesini bekliyorum”

ABD Türkiye’yi potasında eritiyor
Hammer, “görüş ayrılığı bulunan konuların neler olduğu”nun sorulması üzerine, “Hiçbir şekilde bir gerginliğin olduğunu ima etmek istemedim. Sadece bir kısım ülkelerle, üzerinde tamamen mutabık olmadığımız ya da bir parça sürtüşmenin olduğu bazı konular her zaman olacaktır ve ABD, değerlerimiz ve ilkelerimize uygun olarak bu konuları gündeme getirecektir” diye konuştu. Bazen insan hakları konularının öne çıkabileceğini ifade eden Hammer, “Aslında anlaştığımız konular, anlaşamadıklarımızdan daha fazla. Birlikte çalıştığımız bir husus olarak, Türk–Ermeni uzlaşması ve bu alanda yürütülen çabaların altını çizebilirim. Bunun destekçisi olmak istiyoruz” dedi.

 

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10000372&tarih=2010-01-24

 



Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,643 µs