En Sıcak Konular

M.ALİ AĞCA TAHLİYE EDİLDİ

19 Ocak 2010 09:16 tsi
M.ALİ AĞCA TAHLİYE EDİLDİ Gazeteci-yazar Abdi İpekçi cinayeti ve iki ayrı gasp suçu ile Papa suikasti hükümlüsü Mehmet Ali Ağca tahliye oldu. 30 yıl süren mahkumiyetin ardından serbest kalan Ağca, elverişsiz olduğu için askere alınmayacak.

Ağca çürük çıktı

TAHLİYE edilen M. Ali Ağca’ya GATA’daki muayenede  “Askerliğe elverişli değil” raporu verildi.

Ağca askere alınmayacak
Gazeteci Abdi İpekçi cinayeti ve Papa 2. Jean Paul suikastı hükümlüsü Mehmet Ali Ağca, yaklaşık
30 yıl sonra serbest kaldı. GATA’da muayene olan Ağca’ya “askerliğe elverişli değil” raporu verildi
Mehmet Ali Ağca, çevresinde kalabalık bir medya ordusunun eşliğinde Ankara Sheraton Oteli’ne yerleşti. Ağca’nın otele girişinde izdiham yaşandı.

Gazeteci-yazar Abdi İpekçi cinayeti ve iki ayrı gasp suçu ile Papa suikasti hükümlüsü Mehmet Ali Ağca tahliye oldu. 30 yıl süren mahkumiyetin ardından serbest kalan Ağca, elverişsiz olduğu için askere alınmayacak. Ağca, işlemlerin tamamlanmasının ardından dün sabah Sincan F tipi Cezaevi’nden tahliye edildi. Ağca, tahliyesinin ardından Askerlik Şubesi’ne götürülmesi beklenirken polis eşliğinde Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Ruh Sağlığı ve Hastalık Ana Bilim Dalı Başkanlığı’na getirildi.  Ağca, burada saat 13.30’da sağlık kontrolüne girdi. Ağca’nın avukatı Gökay Çağlaralp Gültekin, Ağca’nın “askerliğe elverişsiz olduğu yönünde heyet kararı alındığını” bildirdi. 

Tek kelime Türkçe konuşmadı
Ağca’nın, kontrollerin ardından polikliniğin arka kapısından çıkarıldı. Askerlik sorunu hallolan Ağca, daha sonra GATA’dan bir minibüsle Kavaklıdere’deki 5 yıldızlı lüks bir otele geldi. Otele girerken Mehmet Ali Ağca’nın korumaları ile gazeteciler arasında arbede yaşandı. Arbede sırasında otelin lobisindeki eşyalar hasar gördü. Daha sonra otelin lobisine geçen Ağca, gazetecilere İngilizce kısa bir açıklama yaptı. Tek kelime Türkçe konuşmayan Ağca’nın ilk sözleri “İn the name of god” (Allah’ın adıyla) oldu. Ağca daha sonra İngilizce, “Eternal Almighty. I prepare enf of world” (Sonsuz olan Allah. Dünyanın sonunu hazırlıyorum) dedi. Bir kaç gün Ankara’da kalacak Mehmet Ali Ağca’nın 20 Ocak’ta açıklama yapacağı bildirildi. Ağca’nın avukatlarından Yılmaz Aboşoğlu da, “Ağca’nın 8 milyon dolarlık bir film teklifi aldığı” yönündeki soru üzerine, “Evet. Hollywood’dan teklif geldi” dedi. 
Davul zurna eşliğinde sevinç gösterisi
Ağca’nın kardeşi Adnan Ağca’nın da aralarında bulunduğu grup, konvoyun geçişi sırasında davul ve zurna eşliğinde sevinç gösterilerinde bulundu. Yol boyunca konvoyu takip eden araçlardaki gazeteciler Ağca’nın görüntüsünü çekebilmek için yoğun çaba harcadı. Çevre yoluna çıkmadan önce basın mensuplarını taşıyan araçların önü polis ekiplerince kesilmek istendi. Konvoyda polis ve basın mensuplarını taşıyan araçların dışında bazı sivil kişilerin de bulunduğu araçlar dikkati çekti. Takip sırasında basın mensuplarını taşıyan araçlardan bazıları maddi hasarlı kazalar yaptı.

Akrabaları konuşmadı
Gazeteci Abdi İpekçi cinayeti hükümlüsü Mehmet Ali Ağca’nın Malatya’daki akrabaları gazetecilerle konuşmaktan kaçındı. Çukurdere Mahallesi’nde bulunan Mehmet Ali Ağca’nın teyzesi Kadriye Esen’in evinde herhangi bir hareketlilik görülmezken, gazetecilerin aile fertleriyle görüşmesine izin verilmedi. Evdeki perdeler de gün boyu kapalı tutuldu.

Eylemlerle adını duyurdu
Tahliye olan Mehmet Ali Ağca, yaptığı eylemlerle sadece Türkiye’de değil, dünyada da ses getirdi. Türkiye, Ağca adını ilk kez 1979 yılında hafızalardan silinmeyecek bir cinayetle duydu. Ağca, 1 Şubat 1979 tarihinde Milliyet gazetesi Başyazarı Abdi İpekçi’ye düzenlenen suikastın tetikçisi olarak olaydan 5 ay sonra gelen bir telefon ihbarı sonucu yakalandı. Polisin soruşturmayı sonuçlandırması için ek gözaltı süresine ihtiyacı vardı. Ancak, Sıkıyönetim Komutanlığı gereken ek gözaltı süresini vermedi.

Katil değil aktördüm
Ağca, Maltepe Askeri Cezaevi’ne kondu. Cezaevinde fazla kalmadı. 23 Kasım 1979’da Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçırıldı. Ağca, gıyabında ölüm cezasına çarptırıldı.  Yurtdışına kaçan Ağca 1981’de Papa 2’nci John Paul’a düzenlediği suikastle adını tüm dünyaya duyurdu. Bu suçtan ömür boyu hapse mahkum edildi. Ağca’nın Türkiye’ye döndükten sonra hakim karşısına çıkması ise, bir kuyumcu ve bir gazoz fabrikası deposunun soyulmasıyla ilgili oldu. Kadıköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Ağca’nın ilk sözü “Ben, Abdi İpekçi’nin katili değilim. Ben sadece bir aktördüm” oldu. Kadıköy’de iki ayrı gasp suçundan toplam 36 yıl hapse mahkum olan Ağca’nın cezası aflar nedeniyle 7 yıl 2 ay hapse çevrildi. Ağca’nın İpekçi cinayetinden aldığı idam cezası ise 1991 yılında çıkartılan İnfaz Yasası gereği 10 yıl hapse çevrildi.

Yanlışlıkla tahliye edildi
Ağca, 2006 yılında yanlışlıkla serbest bırakıldı. Mehmet Ali Ağca, 12 Ocak 2006 tarihinde avukatının yaptığı başvuru üzerine serbest bırakıldı. Adalet Bakanlığı’nın itirazı üzerine ise Yargıtay tahliye kararını oybirliğiyle bozdu ve Ağca 20 Ocak 2006 tarihinde tekrar tutuklandı. Sadece 8 gün serbest kalan Ağca’nın, Kartal’da bir arkadaşının evinde kaldığı ortaya çıktı.

Papa’ya suikast düzenlemekten ömür boyu hapis cezası aldı
Mehmet Ali  Ağca’nın adının ikinci kez hem de dünya çapında duyulması, 13 Mayıs 1981’de oldu. Papa 2’nci Jean Paul’a suikast düzenleyen Ağca, olay yerinde yakalandı. Papa soruşturma süresince tam 128 kez ifade verdi. 22 Mart 1986’da Papa’ya suikastten ömür boyu hapse mahkum edildi. Mehmet Ali Ağca ile cezaevinde görüşen Papa, onu affettiğini açıkladı. Dönemin İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi, Ağca’nın affını imzalayınca 13 Haziran 2000’de Türkiye’ye iade edildi. Türkiye’de iki ayrı suçtan dolayı mahkum olan Ağca, yargılama boyunca Vatikan’a tehditler savurdu. Hesap soracağını ileri süren Ağca, “Katolik olmam için Vatikan bana
50 milyon dolar, özgürlük ve kardinallik önerdi. Vatikan’da kral olmaktansa, Afrika’da maymun olmayı tercih ederim” dedi.

Dünya medyasında flaş haber
Mehmet Ali Ağca’nın tahliyesi dünya basınında geniş yer buldu. Yabancı haber ajansları ve gazeteler Ağca’nın serbest bırakılmasıyla Papa suikastında KGB parmağı tartışmalarına ışık tutulacağını kaydetti.  Agence France Presse, “Ağca Papa’yı öldürmeye çalışan adam olarak tarihe geçecek” diye yazdı. Reuters, “Papa’ya yönelik saldırıyla ilgili soruları cevaplayacağını ve Kremlin’in Bulgar hükümetini suikast girişiminde kullanıp kullanmadığına ışık tutacağını belirtti. İngiliz The Times gazetesi, Ağca’nın, KGB komplosunu açıklayabileceğini bildirdi. BBC ise, ”Çok az insan Ağca’nın tek başına hareket ettiğine inanıyor ancak bugün ne anlatırsa anlatsın, Papa’nın vurulmasının perde arkasını öğrenemeyeceğiz“ yorumunda bulundu. (Haber: Sümeyra YILMAZ-Yeniçağ)

 

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=30093

 



Bu haber 1,151 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,169 µs