En Sıcak Konular

EROĞLU YÜREKLERE SU SERPTİ

18 Ocak 2010 10:43 tsi
EROĞLU YÜREKLERE SU SERPTİ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Derviş Eroğlu, Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıkladı.

Talat’a güle güle  

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanı seçimleri için yarın resmen adaylığını açıklıyor. Diğer aday ise KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat. Eroğlu anketlerde açık ara önde. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Derviş Eroğlu, Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıkladı. Eroğlu, önceki gün Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzan ile birlikte, 1984 yılında vefat eden Kıbrıs Türklerinin lideri Dr. Fazıl Küçük’ün ölümünün 26. yılı dolayısıyla Kıbrıs Türk Kültür Derneği İstanbul Şubesi tarafından 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında ve sonrasında yaşananların anlatıldığı ve yaklaşık 150 fotoğrafın yer aldığı Fotoğraflarla Kıbrıs Milli Mücadele Sergisini İstanbul Ataköy’deki Yunus Emre Kültür Merkezinde açtı. Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, geçmişten bu yana Kıbrıs’ta meydana gelen bütün gelişmeleri bildiğini ve yaşadığını belirtti.

KKTC ve Kıbrıs Rum kesiminin şimdi müzakere masasında olduklarını ifade eden Eroğlu, paylaşma ve anlaşma niyetinde olmayan ve yıllardır Kıbrıs’ı müzakere masasında tutan Rumlarla müzakereleri sürdürdüklerini söyledi.

‘Ümitli değilim’
Anlaşma konusunda çok ümitli olmadığını kaydeden Eroğlu, şöyle konuştu: “Rum tarafı bizimle anlaşma ve paylaşma düşüncesinde değil. Bugüne kadar Türk tarafı anlaşma amacıyla masaya oturmuştur ama gerçek şudur ki, Rum tarafı bizimle paylaşma niyetinde değil.” Geçmişi bir daha yaşatmamak adına bir anlaşma içinde olduklarına dikkat çeken Eroğlu, “Yanı başımızda anavatan Türkiyemiz var.
Bizi ve anavatan Türkiye’yi mutlu edecek, onurumuzla yaşamamızı sağlayacak bir anlaşma arayışı içindeyiz. Bu sadece bizim arzumuzla olmaz. Rum tarafının da o arzuyu ortaya koyması gerekir. Rumların öyle bir arzusunun olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Rumlar, bütün müzakereleri yokuşa sürüyor, sonunda uzlaşmazlık damgasını Türk tarafına vurmak için çeşitli politikalar yapıyor” diye konuştu. Eroğlu, geçmişte Kıbrıs için büyük mücadele veren Dr. Fazıl Küçük’ü hiç unutmayacaklarını kaydetti. Açılışın ardından gazetecilerin, “Kıbrıs’ta bu yıl yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerine aday olacak mısınız” sorusu üzerine Eroğlu, “Salı günü resmen adaylığımı açıklayacağım” dedi. (YENİ MESAJ – İSTANBUL) [1]

Başbakan Eroğlu, yüreklere su serpti...

Güney Kıbrıs’ta haftalık yayımlanan  “Kathimerini” gazetesi, Başbakan Derviş Eroğlu ile gerçekleştirdiği söyleşiyi yayınladı. 17 Nisan Milletvekili Genel Seçimlerinde iki devletli çözüm isteyen ve devletimiz KKTC’ye bağlı kitlelerin oyları ile iktidara gelen Başbakan Derviş Eroğlu, Kathimerini gazetesine yaptığı açıklamada kırmızı çizgilerimizin altını çizerken KKTC Cumhurbaşkanı Talat’la da ne kadar tezat içerisinde olduğunu ortaya koydu. Devletimizin iki önemli makamının Milli davamız konusunda bu denli tezat düşünceler içerisinde olmaları oldukça rahatsızlık verici bir durumdur. KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde çoğunluğa sahip UBP hükümetinin Kıbrıs siyaseti ile müzakereleri sürdüren Cumhurbaşkanı Talat’ın politikaları taban tabana zıttır. Cumhurbaşkanı Talat’ın şu anda halkın iradesini temsil etmezken Kıbrıs Türkü adına müzakereleri sürdürmesi de bir paradokstur. Demokratik Parlamenter sistemimizin oturmuş ve sindirilmiş temayüllerine göre KKTC Cumhuriyet Meclisi’nin ve iktidardaki Hükümetin yetki ve siyasi belirleyiciliği ile çelişkiler içerisinde olan Cumhurbaşkanı Talat’ın müzakereleri sürdürmesi sizce meşru mudur? Halkın iradesine rağmen Talat sırf AKP hükümeti istiyor diye müzakerelere devam etmeli midir?Başbakan Eroğlu’nun Kathimerini gazetesine verdiği demeçte açıkladığı kırmızı çizgilerimiz Nisan ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde KKTC halkının tercihini önemli ölçüde etkileyecektir. Eroğlu’nun bu tarihi açıklamalarını Anavatan Türkiye’deki kardeşlerimle paylaşmak istemekteyim. Annan Planı’na evet diyerek tarihi bir yanlış yapmış olan Kıbrıs Türkü’nün önemli bir bölümü bugün Başbakan Eroğlu’nun açıkladığı görüşleri hararetle desteklemektedir. Anadolu’nun vefakar insanlarının yüreklerine su serpecek görüşler Eroğlu tarafından Rum gazetesine özetle şöyle yansımıştır:
- “İki toplumlu, iki kesimli federasyon; şimdiki durumun devam etmesi ve üzerinde uzlaşıya varılmış bir bölünme seçenekleri arasından sonuncusunu seçiyorum. Çünkü sürdürülebilir olan artık budur”
Uzlaşıya varılmış bölünme en iyi çözümdür; çünkü daha sürdürülebilirdir.
- “Kıbrıs’ta iki halkın, iki devletin, iki demokrasinin varlığını kabul etmelisiniz.”
- “Çıkmazdan ve ilerleme sağlanamamasından tek sorumlu Kıbrıslı Rumlardır”.
-Garantilerin devamı, partenogenez (bakir doğum) ve “çözüm gününe kadar vatandaş olmuş Türkiye’den gelen tüm Türkiyelilerin adada kalması sağlanmalıdır”
-  “Her şeyden önce bizim devlet olduğumuz kabul edilmelidir. Yani Güney’de olan Kuzey’de de vardır. Kıbrıslı Rumların olduğu gibi Kıbrıslı Türklerin de ayrı bir halk oldukları kabul edilmelidir. Şu anda adada iki ayrı cumhuriyet olduğu kabul edilmelidir.”
- “Bir çözüme “evet” diyeceksem, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ortadan kalkması ve yeni bir Cumhuriyet oluşması gerekir.”
-Kıbrıslı Rumların Annan Planı’na “hayır”  demeleri ve Avrupa Birliği’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne verdiği sözlerini yerine getirmemesinden ötürü taksim daha yakında bulunuyor.
- “Her zaman söylediğim şey; çözümsüzlüğün sorumlusunun Kıbrıs Rum tarafı olduğudur.”
- “Eğer Kıbrıs Rum tarafı taksim istemiyorsa, o zaman Kıbrıs Türk tarafıyla anlaşmaya varmalıdır. Eğer çözüm olmazsa, o zaman iki ayrı devlet yollarına devam edecekler.”
Başbakan Eroğlu Kathimerini’ye özetle bunları söylemiştir. Milli çizgimize her zaman sahip çıkmış Başbakan Eroğlu’nun Nisan ayında Kıbrıs Türkünün desteğini alacağı ortadadır. AKP hükümeti, müdahalecilikten vazgeçerek Kıbrıs Türkünün iradesine saygı göstermeli ve Kıbrıs siyasetine gerekli ayarı artık vakit geçirmeden yapmalıdır. (Hüseyin Macit YUSUF-YENİÇAĞ) [2]

 

Kaynak:

[1] Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=10000270&tarih=2010-01-18

[2].Yeniçağ Gazetesi,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/yazargoster.php?haber=11690


 



Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,781 µs