En Sıcak Konular

İSRAİL NEYİN PEŞİNDE?

15 Ocak 2010 09:56 tsi
İSRAİL NEYİN PEŞİNDE? İsrail, Türkiye ile ilişkilerinde 'boz-yap' stratejisi izliyor. Kamuoyu önünde tartışılan gündemle, uygulanan politikalar ve gerçekleştirilen eylemler arasında büyük farklılıklar yaşanıyor...

Sinsi siyonist neyin peşinde

İsrail, Türkiye ile ilişkilerinde 'boz-yap' stratejisi izliyor. Kamuoyu önünde tartışılan gündemle, uygulanan politikalar ve gerçekleştirilen eylemler arasında büyük farklılıklar yaşanıyor. Barak'ın Türkiye ziyareti öncesinde yaşanan diplomatik skandalın "özürle" sonuçlanması kuşkuyla karşılandı.

Bundan bir yıl önce dönemin İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Türkiye ziyaretinde 5 saat ateşkes konuşulduktan sonra İsrail, bir hafta sonra 1500'ü aşkın kişinin hayatını kaybettiği Gazze operasyonunu gerçekleştirmişti. Suriye-İsrail barışının bile konuşulduğu ziyaretten birkaç gün sonra Gazze'de yapılan katliam tüm dünyanın nefretini çekmişti. Bu nedenle, 'Diploması krizi ve özür tartışmaları konuşulurken, Barak'ın ziyaretinde ele alınacak bölgeye ilişkin yeni gelişmeler gözlerden mi kaçırılacak? İsrail, bir yıl önce yaptığı gibi kamuoyunun başka bir yöne odaklandığı sırada yeni bir hamle mi peşinde?" sorularının cevabı merak ediliyor. Ebubekir Gülüm

Türkiye ile İsrail arasında birkaç gündür yaşanan 'alçak koltuk' krizinin resmi özürle noktalanması, akıllara birçok kuşku getiriyor. Bir dizideki sahneler gerekçe gösterilerek çıkarılan diploması krizi, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın ziyaretini gölgede bırakacak. Tam bir yıl önce dönemin İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Türkiye ziyaretinde 5 saat ateşkes konuşulduktan sonra İsrail, bir hafta geçmeden 1500'ü aşkın kişinin hayatını kaybettiği Gazze operasyonunu gerçekleştirmişti. Bu nedenle, 'Diploması krizi ve özür tartışmaları konuşulurken, Barak'ın ziyaretinde ele alınacak bölgeye ilişkin yeni gelişmeler gözlerden mi kaçırılacak? İsrail, bir yıl önce yaptığı gibi kamuoyunun başka bir yöne odaklandığı sırada yeni bir hamle mi peşinde?" sorularının cevabı merak ediliyor. İsrail, Türkiye ile ilişkilerinde 'boz-yap' stratejisi izliyor. Kamuoyu önünde tartışılan gündemle, uygulanan politikalar ve gerçekleştirilen eylemler arasında büyük farklılıklar yaşanıyor.

Alçak koltuk küstahlığı
Türkiye kamuoyundan bu sözlere tepki yağarken, Kurtlar Vadisi dizisinde yer alan İsrail karşıtı görüntü ve ifadeleri protesto etmek üzere Türk Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u, Dışişleri Bakanlığı yerine İsrail parlemontosu olan Knesset'e çağıran İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, büyük bir diplomatik küstahlığa imza attı.

Aşırı sağcı Bakan Liberman'ın talimatıyla Büyükelçi nezdinde Türkiye'yi aşağılamak için diplomatik bir tuzak kuran Yardımcısı Ayalon, Büyükelçi Oğuz Çelikkol'u önce kapıda bekletti. Ardından kendisinden aşağıda bir koltuğa oturttu. Gazetecilerin ısrarlarına rağmen büyükelçimizle el sıkışmayı reddetti, hiçbir ikramda bulunmadı, alçak koltuk için de İbranice "Onun bizden daha aşığıda oturduğunun ve masada tek bir bayrak olduğunun görülmesini istedik" açıklamasını yaptı.  Bu seviyesiz hareket nedeniyle, Türkiye ile İsrail arasında yeni bir kriz patlak verdi. Türkiye'de basın ve kamuoyu krizin üzerine gidince, İsrail tarafı geri adım attı. Cumhurbaşkanı Şimon Peres devreye girdi. Peres'in isteği üzerine İsrail Dışişleri Bakanlığı Türkiye'ye resmi özür mektubu gönderdi. Mektupta Ayalon'un "Sizi küçük düşürmek gibi bir niyetim hiçbir şekilde yoktu. Girişimimin yapılış biçimi ve algılanışı nedeniyle özür dilerim. Lütfen bunu büyük saygı duyduğumuz Türk halkına iletiniz" ifadesi yer aldı.

Bu ziyarete dikkat!
Ancak ilginçtir bu kriz, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın Türkiye'ye gelmesinden bir hafta önce çıktı. Ancak kamuoyundaki gerginlik ve diplomatik skandal, Barak'ın gerçekleştireceği bu ziyareti etkilemedi. 17 Ocak'ta Ankara'da olması beklenen Barak'ın önceden belli olan programı aynen uygulanacak.  İsrailli Bakan, Başkent'te Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşecek. Barak'ın programında Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile görüşmede yer alıyor.

Olmert ziyareti ve operasyon!
'Alçak koltuk' krizi, akıllara tam bir yıl önce Olmert'in Ankara'ya gelişi ve bir hafta sonra başlayan 'Dökme Kurşun Harekatını' getirdi. 22 Aralık 2008 tarihinde Ankara'ya gelen dönemin İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüştü. Türkiye kamuoyunda büyük tepki çeken Başkent ziyaretinde; Suriye-İsrail barış süreci, Gazze'ye uygulanan ambargo ve ateşkesin sona ermesi ile artan gerginlik masaya yatırıldı. Ancak Olmert bir hafta sonra yapılacak Gazze saldırısı konusunda tek kelime etmedi. Hatta Olmert'in, Gazze operasyonu hazırlıklarını bizzat Ankara'dan yönettiği ortaya çıktı.  4Olmert'in ülkesine dönüşünden sonra Türkiye kamuoyu bu ziyaretin sonuçlarını konuşurken, İsrail 27 Aralık 2008 tarihinde Gazze Şeridi'ne yönelik büyük bir operasyon başlattı. 22 gün süren operasyon, 15 Ocak 2009'da sona erdi ve yaklaşık bin 500 kişi hayatını kaybetti. 5 saat ateşkes görüşüldükten sonra Gazze'ye operasyon düzenlemesi karşısında Başbakan Erdoğan 'Beni kandırdılar' demek zorunda kaldı.

Gazze konvoyu rahatsızlığı
Son kriz, özgürlük konvoyunun ambargo altındaki Gazze'ye ulaşmasının ardından patlak verdi. Gazze'nin yaşadığı hukuka ve insanlığa aykırı felaketin, hem dünya hem de Türkiye kamuoyunda yeniden gündeme gelmesinden rahatsız olan İsrail, Kurtlar Vadisi'ndeki bir sahneyi bahane ederek yapay bir kriz çıkardı.  Ortadoğu'da tansiyonu yükselten süreç, Özgürlük Konvoyunun ulaştığı sırada İsrail savaş uçaklarının yeniden Gazze şeridini bombalamasıyla tırmandı. Başbakan Erdoğan'ın "Ne oldu da Gazze bombalandı" sorusuna karşılık, İsrail'den yapılan sert bir yazılı açıklama gerginliği iyice artırdı. Açıklamada,  "Türkler, dünyanın en ahlaklı ordusu olan İsrail Silahlı Kuvvetleri'ne vaaz verecek en son kişilerdir" ifadelerinin yer alması, artan gerginliği krize dönüştürdü.[1]

Alçaklığa devam

Tel Aviv Büyükelçimizi "alçak koltuk"ta oturtarak diplomatik bir terbiyesizliğe imza atan İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, haddini aşmaya devam ediyor. İsrail'in bürokratı Ayalon,   dün de Türkiye'ye saldırmayı sürdürdü.

 Ayalon akıllanmadı
Türkiye ile İsrail arasında yaşanan son gerilimin sebebi İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, yöneltilen eleştirilere karşı kendini savundu ve Türkiye'nin bundan sonra İsrail'e karşı açıklamalarında "daha dikkatli olacağını" öne sürdü. Ayalon'un bürosundan yapılan açıklamada, İsrail'in bu olaydan avantajlı çıkacağı ifade edilerek, "Bunun sonucu olarak Türkiye, açıklamalarında daha dikkatli olacaktır" görüşüne yer verildi.

Türkiye ile İsrail arasında yaşanan son gerilimin sebebi İİsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, yöneltilen eleştirilere karşı kendini savundu ve Türkiye'nin bundan sonra İsrail'e karşı açıklamalarında "daha dikkatli olacağını" öne sürdü. Ayalon'un bürosundan yapılan açıklamada, İsrail'in bu olaydan avantajlı çıkacağı ifade edilerek, "Bunun sonucu olarak Türkiye, açıklamalarında daha dikkatli olacaktır" görüşüne yer verildi. İsrail parlamentosundan 17 milletvekilinin Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'a, Ayalon'un tavrından duydukları üzüntüyü bildiren bir mektup göndermelerinden dolayı hayal kırıklığını da dile getiren Ayalon, "Tek yaptığı, Gazze'deki terör roketlerinden vatandaşlarını korumak olan İsrail'e karşı Ankara'dan ağır eleştiriler gelirken ve son iki yıldır Türk medyasında İsrail karşıtı yayınlar yapılırken neredeydiler" diyerek alçaklığını sürdürdü.

Hâlâ kaşıyor
İsrail parlamentosundan 17 milletvekilinin Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'a, Ayalon'un tavrından duydukları üzüntüyü bildiren bir mektup göndermelerinden dolayı hayal kırıklığını da dile getiren Ayalon, "Tek yaptığı, Gazze'deki terör roketlerinden vatandaşlarını korumak olan İsrail'e karşı Ankara'dan ağır eleştiriler gelirken ve son iki yıldır Türk medyasında İsrail karşıtı yayınlar yapılırken neredeydiler" diyerek alçaklığını sürdürdü.[2]

 

Kaynak: Milli Gazete

[1].http://www.milligazete.com.tr/haber/sinsi-siyonist-neyin-pesinde-149823.htm
[2].http://www.milligazete.com.tr/haber/alcakliga-devam-149821.htm



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,171 µs