En Sıcak Konular

İSRAİL GERÇEKTEN ÖZÜR DİLEDİ Mİ?

14 Ocak 2010 10:54 tsi
İSRAİL GERÇEKTEN ÖZÜR DİLEDİ Mİ? Ayalon'un,ileride tutumunu “daha kabul edilebilir diplomatik yöntemlerle dile getireceği” şeklindeki sözleri ''özür diledi mi'' tartışması başlattı.

Dili var, eli yok!  

Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi’ne dolayısıyla Türkiye’ye en ağır hakareti eden İsrail, densizliğini dün de sürdürdü. İsrailli yetkililer, dün gün boyu ‘özür dileme’den uzak anlamsız açıklamalar yaptı. Türk Hükümeti ise Büyükelçiyi geri çağırma cesaretini bile gösteremedi. 

Pazartesi günü İsrail Parlamentosu’na çağırdığı Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Ahmet Oğuz Çelikkol’u 25 santimetre aşağıda bulunan bir koltuğa oturtarak Türkiye’ye hakaret eden Israil Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, “Türkiye’nin İsrail’e saldırılarına yönelik protestom hala geçerlidir” diyerek, küstahlığını dün de sürdürdü. Ankara’nın ‘özür dilenmesi ve düzeltici adımlar atılması’ çağrısı karşısında Ayalon, “Büyükelçilerin onuruna hakaret etmek adetim değildir. Gelecekte kabul edilebilir diplomatik usullerle konumuma açıklık kazandıracağım” genel ifadeler kullanmakla yetindi. İsrail basınına göre, Ayalon dün akşam saatlerine kadar özür dilemedi. Hatta Ayalon, önceki gün İsrail Ordu radyosu’na yaptığı açıklamada, Türkiye’den özür dilemeyeceğini bildirdi. Haber yayına hazırlandığı ana kadar da İsrail’den ‘net bir özür’ gelmemişti.
İsrail basınına göre, daha önce büyükelçilik görevinde bulunan Ayalon ile Çelikkol arasındaki görüşme 45 dakika sürdü. Görüşmede Ayalon Çelikkol’a Kurtlar Vadisi dizisinde Mossad ajanlarının bebek kaçırma sahnesinden duyduğu rahatsızlığı aktararak, Türkiye’de Yahudi karşıtlığının yükseldiğini söyledi. Çelikkol da buna karşılık, “Türkiye’de geçmişte olduğu gibi şimdi de Yahudi karşıtlığı olmamıştır” dedi.

Netanyahu’dan Ayalon’a destek
Öte yandan, İsrail Başbakanı Netanyahu, kamuoyu önünde Israil Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon’a destek verdi. Netanyahu, desdeğine gerekçe olarak Türkiye’nin İran, Suriye ve Lübnan ile ilişkilerini geliştirmesini göstererek, “İsrail’in kaygılanmasının nedeni budur” dedi. Netanyahu adına dün sabah yayınlanan bildiride ise, “Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon’un tepkisini belli etmek için daha uygun diplomatik yollar kullanması gerektiği” belirtildi. Bildiride, “İsrail Başbakanı, Ayalon’un özür dilemesinden memnuniyet duymaktadır” ifadesi kullanıldı. Oysa Ayalon’un açıklamasında ‘özrü’ çağrıştırabilecek bir muhteva yoktu. Dahası İsrail Başbakanı, Ayalon’un Türkiye’ye yönelik bu protestoyu gerçekleştirmekte ‘haklı’ olduğunu da vurguladı. İsrail; Türkiye’nin karşılıklı olarak vizeleri kaldırdığı İran, Suriye ve Lübnan’ı düşmanı olarak değerlendiriyor. İsrail, 1967 yılında işgal ettiği Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni hala daha elinde tutuyor. İsrail, 3 yıl önce de Lübnan’ın güneyini 34 gün boyunca yerlebir etmişti. Ayalon’a partisi iktidar ortağı Yisrael Beyteinu’dan (İsrail Evimiz) da tam destek geldi. Parti yöneticisi David Rotem, Ayalon’un İsrail’in ve Yahudiğin gururunu savunduğunu bildirdi. İsrail basını ise dün haberlerinde Ayalon’un diplomatik hatası üzerinde yoğunlaştı.

Barak gelecek
Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanlığı bürokratları Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ı Savunma Bakanı Ehud Barak’ın Ankara ziyaretini torpillemek için Türkiye ile kriz çıkarmakla suçladı. Barak’ın Pazar günü Ankara’da olması bekleniyor. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşecek olan Barak’ın Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile de bir görüşme yapması bekleniyor. Barak’ın çantasında Türkiye’nin sipariş ettiği insansız uçaklar ile diğer askeri projeler yer alıyor. Türkiye İsrail’e yaklaşık 200 milyon dolar tutarında 10 İHA (İnsansız Hava Aracı) sipariş vermişti. İsrail, teknik zorluklar nedeniyle araçları teslim edemiyor. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kasım ayında yaptığı açıklamada, ilkbahara kadar İsrail araçları teslim edemezse 4 yıl önce verilen siparişin iptal edileceğini söylemişti.

İsrail ile son krizde kritik dakikalar
SAAT 16:45 - ÖZÜR BEKLENTİSİ - Dışişleri Bakanlığı’ndan bu kez de Ayalon ayıbıyla ilgili açıklama geldi. Ayalon’un Oğuz Çelikkol ile yaptığı görüşme sırasında takındığı tavır ve bunu yansıtış biçimine ilişkin izahat ve özür beklendiği bildirildi.
SAAT 23:05 - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: “İsrail ile diyalog yok. Çok açık söylüyorum: Ülkeler birbirleriyle görüş ayrılıkları içerisinde olabilirler. Ülkeler birbirlerinin değişik politikalarını tenkit de edebilirler. Ama, bütün devletlerin uyması gereken diplomatik ve nezaket kuralları vardır. Bu konuda İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan gerekli, adımların atılmasını bekliyoruz.” dedi.
SAAT 23:15 - İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’un alçak kanepede ağırlanması emrini veren Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ı sonuna kadar desteklediğini açıkladı.
SAAT 23:25 - ELÇİ GERİ ÇEKİLECEK Mİ? - İsrail’in en büyük gazetesi The Jerusalem Post, Türkiye Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’un, yakında danışmalarda bulunmak üzere Ankara’ya gideceğini ve bir daha geri dönmeyebileceğini öne sürdü.
SAAT 23:30 -  Dışişleri’nden sızan bilgilere göre İsrail, bugün özür dilemez ise Türkiye Büyükelçi Çelikkol’u geri çekecek.
13 OCAK
SAAT 09:00 - AYALON’DAN TUHAF AÇIKLAMA - İsrailli Bakan Yardımcısı Ayalon, yaptığı açıklamada ileride tutumunu “daha kabul edilebilir diplomatik yöntemlerle dile getireceği”ni söylerken, bu sözler “özür diledi mi” tartışması başlattı.
SAAT 10:10 - İSRAİL ÖZÜR OLARAK KABUL ETTİ - İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Ayalon’un bu açıklamasını özür olarak kabul ederken, yapılan “özrün” kendisi için yeterli olduğunu bildirdi. (Recep BAHAR - Yeni Mesaj )

 

Kaynak: Yeni mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=10000210&tarih=2010-01-14


 



Bu haber 1,090 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,846 µs