En Sıcak Konular

HAİTİ'DE 7 ŞİDDETİNDE DEPREM OLDU

14 Ocak 2010 09:41 tsi
HAİTİ'DE 7 ŞİDDETİNDE DEPREM OLDU Karayip ülkelerinden Haiti 7.0 büyüklüğündeki depremle tam 1 dakika sallandı. Yetkililer yüzlerce kişinin ölmüş olabileceğinden korkuyor.

Haiti’yi 7’lik deprem viraneye çevirdi 
 
Karayip ülkelerinden Haiti 7.0 büyüklüğündeki depremle tam 1 dakika sallandı. Yetkililer yüzlerce kişinin ölmüş olabileceğinden korkuyor. Sadece bir otelde yüzlerce kişinin enkaz altında kaldığı belirtiliyor. Haiti’de BM Barış Gücü’nde görev yapan 52 Türk askerinin sağlık durumu ise iyi.
 
Haiti’yi vuran 7.0 büyüklüğündeki depremde başkent Port-Au-Prince’deki bir çok binanın yıkıldığı bildirildi. Enkazlar arasında yüzlerce ölü ve yaralı olduğu belirtiliyor. Depremin merkezi başkentin 15 kilometre batısı olarak açıklandı. Deprem sonrasındaki güçlü artçı şoklar nedeniyle Devlet Başkanlığı Sarayı, Parlamento binası, bakanlıklar, katedral ve benzeri yüksek birçok yapı yıkıldı veya büyük zarar gördü. Devlet Başkanı Rene Preval’in sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.
Caddelerin panik içindeki insanlarla dolu olduğunu belirten görgü tanıkları, gökyüzünün yıkılan binaların etkisiyle toz ve duman içinde olduğunu dile getirdi. Elektrik şebekesinin de büyük ölçüde çöktüğü kentteki durumu “tam bir felaket ve kaos” olarak tanımlanıyor.
Amerikan Jeoloji Kurumu (USGS) uzmanlarından Kristin Marano, bu büyüklükteki bir depremin Haiti’de 1770’lerden bu yana görülmediğini söyledi. Sarsıntı Haiti’nin sınır komşusu Dominik Cumhuriyeti ile Küba’da da hissedildi, ancak bu ülkelerde belirgin bir zarar meydana gelmedi. Bu arada, ABD’den sonra Venezuela da Haiti’ye arama kurtarma ekipleri ile gıda, ilaç, içme suyu gibi insani yardım malzemeleri göndereceğini açıkladı.

52 Türk askerinin durumu iyi
Birleşmiş Milletler misyonu çerçevesinde Haiti’de görev yapan 52 Türk askerinin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. BM Barışı Koruma bölümü şefi Alain Le Roy, “yıkıcı depremin ülkedeki BM karargahına ciddi düzeyde zarar verdiği, burada görevli BM personelinin çoğunun akıbetinin henüz bilinmediğini” söylemişti.
Le Roy, halen karargahın uğradığı zararın belirlenmesi ve ‘kayıp’ personelin durumunu öğrenme konusunda çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Haiti’de 2004 yılından bu yana bulunan BM Barış Gücü’nün (MINUSTAH-BM Haiti İstikrar Misyonu) bugünkü personel sayısı 9 bin civarında. Türk Kızılayı, Haiti’de meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki depremin ardından Afet Operasyon Merkezi’nde “kriz masası” oluşturulduğunu açıkladı.
Bölgede ihtiyaç duyulabilecek insani yardım malzemesinin afet bölgesine ulaştırılabilmesi için tüm hazırlıkların tamamlandığını belirten, Türk Kızılayı gelişmeleri yakından takip edildiğini vurguladı.

 

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10000212&tarih=2010-01-14



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,303 µs