En Sıcak Konular

MUHSİN YAZICIOĞLU'NUN HELİKOPTER KAZASINDA ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU!

9 Ocak 2010 21:13 tsi
MUHSİN YAZICIOĞLU'NUN HELİKOPTER KAZASINDA ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU! BBP Genel Sekreteri Mustafa Destici,Ulaştırma Bakanlığı’nın düzenlediği “Kaza Kırım Raporu” üzerine, BBP Genel Merkezince oluşturulan Kırım Ekibi tarafından hazırlanan “Ön Değerlendirme Cevabi Raporu”nu açıkladı.

İŞTE MUHSİN YAZICIOĞLU ŞEHADETİNİN ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU!

Büyük Birlik Partisi Genel Sekreteri Mustafa Destici, Ulaştırma Bakanlığı’nın, BBP Lideri Merhum Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki beş kişinin şehadet süreci ile ilgili açıkladığı “Kaza Kırım Raporu” üzerine, BBP Genel Merkezince oluşturulan Kırım Ekibi tarafından hazırlanan “Ön Değerlendirme Cevabi Raporu”nu parti genel merkezinde basın toplantısı ile açıkladı. 

“MISIR’IN ZORLUK ÇIKARMASI UTANÇ VERİCİ”

BBP Genel Sekreteri Mustafa Destici sözlerine ilk olarak Refah Sınır Kapısı’nda yaşanan olaylara değinerek başladı. Destici, Filistin’e insani yardım götüren konvoya Müslüman bir ülke olan Mısır’ın bu denli zorluk çıkarması ve olayı sabote etmesini utanç verici bulduklarını belirterek, Mısır hükümetini Büyük Birlik Partisi camiası adına kınadıklarını söyledi. Destici ayrıca, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu'nun da konvoydaki yetkilileri arayarak bilgi aldığını ve geçmiş olsun dileklerini ilettiğini söyledi.

“BAŞBAKAN YENİ BİR BAĞIMSIZ ARAŞTIRMA KOMİSYONU OLUŞTURMALI”

BBP'nin merhum Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki beş kişinin şehadet süreci ile ilgili araştırma yapmak üzere, BBP Genel Merkezince yurt dışında Kaza Kırım Ekibi ve yurt içinde Kaza Kırım Komisyonu oluşturduklarını hatırlatan Mustafa Destici, alanlarında uzman kişilerden oluşan bu komisyonun hem Ulaştırma Bakanlığı raporunu incelemek, hem de kendi oluşturdukları nihai raporu kamuoyuna sunmak için hazırlıkların devam ettiğini belirtti. Bu ayın sonuna kadar raporun bitirileceğini ifade eden Destici, raporu Meclis Araştırma Komisyonu'na da sunacaklarını belirterek, komisyonun sadece bakanlığın raporunu dikkate almamasını istedi.

Meclis Araştırma Komisyonu tarafından 10 Ocak’ta raporun açıklanacağı yönündeki haberleri basın aracılığı ile öğrendiklerini ifade eden Destici, şöyle devam etti:

“Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri ile görüşmemde, kendilerinin bu konuda net bir bilgiye sahip olmadıklarını, hatta bir ön raporun dahi verilmediğini, kendilerine bir ön rapor dağıtılarak bununla ilgili varsa ekleme yapılacağı, sonra da komisyonun nihai raporu açıklayacağını söylediler. Bu durum meclis iç tüzüğü ve Meclis Araştırma Komisyonu’nun kuruluş felsefesi ve yasasına aykırıdır. Meclis Araştırma Komisyonu üyelerinin Ulaştırma Bakanlığı’nın raporunu bir sonuç değerlendirme toplantısı yaparak kamuoyuna açıklamaları gerekirken, maalesef meclis iç tüzüğü ihlal edilmiştir. Bu durumu baştan sakat ve yanlış buluyoruz. Bu 'Araştırma Komisyonu değil de sanki aklama olayı, kapatma komisyonu gibi görev yaptı.' şeklindeki ifadeler, bizzat komisyon içerisinde görev yapan üyelerin ifadeleridir. Biz de zaten bunu gözlemliyor ve görüyoruz. Bir bilirkişi heyeti oluşturulmadı, olayın üzerine ciddi bir şekilde gidilmedi. Başbakan ile son görüştüğümüzde itirazlarımızı dile getirdik. Kendisi 'Yeniden bir komisyon kurarız, bu konuda rahat olun.' demişti. Sayın Başbakandan yeni bir komisyon kurulmasını bekliyoruz."

Mustafa Destici, Kaza Kırımı Araştırma Komisyonu’nun, Ulaştırma Bakanlığı’nın açıkladığı “Kaza Kırım Raporu” ile ilgili yaptığı ön değerlendirmeyi maddeler halinde açıkladı:

1- Kaza Soruşturma Kurulu’nun yetkili olmasına karşın ehil (uzman) kişilerden oluşturulmadığı, Kurul üyelerinin kaza inceleme kursu görmedikleri ve aslî meslekleri havacılık da olmadığı için hazırladıkları raporun Uluslararası Havacılık Teşkilatı ICAO nezdinde geçerli olmayacağı,

2- ICAO Annex-13 ve SHY-13 gereği kurulun yeterli sayıda ehil (uzman) kişiden oluşturulmadığı.

3- Raporun amacına uygun olarak kazanın gerçek sebebinin araştırılıp bulunmadığı, Tahmine dayalı ve havacılık ilmiyle bağdaşmayan bir sonuca varılmış olduğu,

4- Raporda kimlerin yada hangi kurum ve kuruluşların ne derecede kusurlu olduğunun tespit edilemediği, hatalı ve gerçek olmayan değerlendirmelerin yapılmış olduğu,

5- Kazada asli kusurlulardan birisi olan ve şirketin denetiminden, yetkilendirilmesinden sorumlu olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün aynı zamanda Kaza Soruşturma Kurulu üyelerinin amiri olduğu için, bağımsız olmadıklarından objektif ve gerçekleri açıklayan bir rapor hazırlamalarının mümkün olmayacağı. Nitekim bu kazada da aynı kazayı yapan şirketin denetimsiz, teknik bakımdan yetersiz ve personel sayısı da yetersiz olduğu halde usulsüz olarak sertifikalandırıldığı anlaşılmıştır.

6- Mevcut durumda, yeniden yeterli sayıda uzman ekipten oluşan bir kurul oluşturularak tahmin değil, kazanın gerçek sebebinin bulunması ve buna göre yeniden rapor tanzim edilmesi veya açılacak dava sonucunda yetkili mahkeme tarafından tayin edilecek bilirkişi heyeti tarafından kazanın gerçek sebebinin ortaya çıkarılması gerekmektedir.

7- Arama ve Kurtarma çalışmalarında tespit edilen ihmal, kusur ve eksiklikler, uluslararası ilgili kuruluşlara yansıtıldığında Türk Hava Sahası’nın güvensiz bir hava sahası ilan edileceği sonucuyla karşı karşıya kalacağı kaçınılmaz olacaktır. Türkiye bu yüzden ağır cezalarla karşı karşıya kalacaktır. Ayrıca bu raporda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ve  Esas Hava Taşımacılık A.Ş.’nin eksiklikleri belirtilmelidir.

Destici, Uluslararası Havacılık esaslarına göre olması gereken “Kaza Kırım Ekibi”ni şöyle anlattı:

- Küçük kazalarda, kriterlere uygun 4 kişilik uzman ve bağımsız bir ekip;

·          Kontrol Pilotu

·          Uçuş Emniyeti ve Kaza Kırım Uzmanı

·          Uçak Mühendisi ve Uçak Bakım Uzmanı

·          Hava Trafik Uzmanı…

- Büyük kazalarda Bakanlık onayı ile;

 ·          Kurul Başkanı

·          Kontrol Pilotu

·          Uçuş Emniyeti ve Kaza Kırım Uzmanı

·          Uçak Mühendisi ve Uçak Bakım Uzmanı

·          Hava Trafik Uzmanı

·          Hava Alanı Tesis ve Kolaylıkları Uzmanı

·          Haberleşme Uzmanı

·          Meteoroloji Uzmanı

·          Hareket ve Yer Değiştirme Uzmanı

·          Gerek Görülen Diğer Uzmanlar bulunuyor.

- Ulaştırma Bakanlığı’nın görevlendirdiği Kaza Kırım Ekibi’nde ise;

·          Kimya Mühendisi

·          Bir Emekli Pilot ve

·          Bir Mühendisin olduğu ehliyetsiz bir ekip…

- Ulaştırma Bakanlığı’na soruyorum:

·         Bu hadise küçük bir kaza mı?, Büyük bir kaza mı? Bakanlığın oluşturduğu ‘Kaza Kırım Ekibi’, küçük kazalara da büyük kazalara da uymayan bir ekip. Ortada sayı olarak bir ekip var, ama kriter olarak hiçbir şey yok. Raporda, hadiseye sebebiyet veren faktör olarak ‘Fazla Yolcu’dan bahsediliyor. Sivas’tan kaç yolcu ile yola çıkılmışsa, aynı sayıda yolcu ile tekrar dönülüyor. ‘Çağlayancerit’ten son anda yolcu bindiği’ söylemleri kesinlikle doğru değil.

·         Yine Bakanlığın hazırladığı bu raporda, helikopterin karlı ve buzlu hava şartlarına sertifikasyonu olmadığı belirtiliyor. O zaman helikopterin uçuşuna niye müsaade edildi?

·         Ulaştırma Bakanlığı ‘Kaza Kırım Raporu’nda, pilot Kaya İstektepe’nin hava şartları müsait olmadığı halde uçuşa ısrarla devam ederek helikopterin oryantasyona (vertigo) uğramasını düşüşe ana neden olarak gösteriyor. Bu iddia ‘Havacılık İlmiyle bağdaşmayan ters ve yanlış bir ifadedir.’ Görerek uçuşta vertigo olmaz. Vertigo bulutta oluşur, buluttan çıkınca düzelir. Eğer pilot vertigo olsaydı, düz çarpma olmazdı.

“MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU YETERSİZ”

Destici, raporda olayın kesin nedeninin belirtilmediğini ve gösterilen nedenlerin hiçbirinin gerçeklikle bağdaşmadığını söyleyerek, sadece tahmin yürütüldüğünü vurguladı. Pilotun telefon konuşmasından dolayı helikopterin düştüğü yönündeki değerlendirmelere karşı çıkan Destici, pilotun 14:55-14:56 arasında konuşma yaptığını, helikopterin ise konuşmadan 10-12 dakika sonra düştüğünü söyledi. Yasada belirtilen nitelikteki uzmanların kurulda yer almadığını ve Meclis Araştırma Komisyonu'nun bazı kişileri aklamak için çalıştığını savunan Destici, kurulun yetersiz kaldığını belirtti.

BBP olarak, Devlet Hava Meydanlarıyla, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüyle, TİB ile davalı olduklarını ifade eden Destici, "Benim davalı olduğum bir kurumun memurları nasıl bu olayı araştırır; o zaman Büyük Birlik Partisi camiası ve kamuoyu bundan nasıl memnun olur?" diye sordu.

Destici, bu işin sonuçlandırılması için bağımsız bilirkişi kuruluşları oluşturulana kadar takipçisi olacaklarını, aksi halde asla tatmin olmayacaklarını söyledi.

Basın toplantısına Genel Sekreter Yardımcısı Hayrettin Öztaş ve Ankara İl Başkanı Hasan Hüseyin Bozok da katıldı.

 

Kaynak:  bbp.org.tr,http://www.bbp.org.tr/baskan_haber_detail.php?haberid=175



Bu haber 1,104 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,173 µs