En Sıcak Konular

YETİMİN HAKKINI YABANCIYA YEDİRİYOR!

7 Ocak 2010 19:24 tsi
YETİMİN HAKKINI YABANCIYA YEDİRİYOR! Yetim hakkı yedirmem deyimi “vicdanları dürtüp uyandırma” söylemidir. İşçiler yetim hakkı yeme peşinde değil, kendi haklarını koruma peşindeler.

Yetimin hakkını yabancıya yediriyor!

Yetim hakkı yedirmem deyimi “vicdanları dürtüp uyandırma” söylemidir. Başbakan geçenlerde TEKEL işçilerini paylamak için “Size yetim hakkını yedirmem” derken deyimi doğru mu kullandı? Hayır! İşçiler yetim hakkı yeme peşinde değil, kendi haklarını koruma peşindeler.

Oysa çok örnek var.

Başbakan dikkat etseydi, şu son bir hafta içinde “Size yetim hakkı yedirmem” diye diklenme fırsatı yakalayabileceği “4 taze örneği” peş peşe görecekti.

***

Örnek 1:

Güngör Uras’ın yazdığına göre, 29 Aralık 2009 tarihinde Tayyip Erdoğan Hükümeti, “Tütün Fonu”nu sıfırlama kararı aldı. Böylece Türkiye’ye yurtdışından ithal tütünlerin 1 kilosundan 3 dolar, başka ülkede üretilmiş 1 paket yabancı sigaradan da 40 cent vergi almaktan vazgeçti. Bunun yerine sigara fiyatlarına yüzde 15 zam yaptı. Yabancı sigara ve tütün ithal edenlerin ödeyeceği vergi, yerli sigara tiryakisinin sırtına yüklendi.

Yetim hakkını yedirmektir.

***

Örnek 2:

VATAN Gazetesi Dış Haberler Servisi’nin haberine göre, Airbus şirketine “nakliye uçağı yaptırmak” için 9 ülke başvurdu. Bu 9 ülke arasında Türkiye de vardı. Paralar yatırıldı. Anlaşma yapıldı. 6 yıl geçti; tam uçaklar teslim edilecek, Airbus, “Her biri 175 milyon dolar demiştik ama zam yapmak zorundayım” diye anlaşma dışı ilave para istedi. 9 ülkenin 8’i Airbus’a istediği ilave parayı vermedi. Bir tek Türkiye’yi yönetmekte olan Tayyip Erdoğan Hükümeti’nin denetimindeki Milli Suvanma Bakanlığı’nın ilgili dairesi, Airbus’a ödenecek miktarı yükseltmeyi kabul etti.

Yetim hakkı yedirmektir.

***

Örnek 3:

Özdemir İnce’nin yazdığına göre Tayyip Erdoğan Hükümeti’nin Kültür Bakanlığı’na bağlı TEDA Projesi, halktan toplanan vergilerle oluşmuş paralardan Nobel ödülü almış Orhan Pamuk’un kitaplarını yayınlasınlar diye yabancı yayınevlerine destek verdi. Para aktardı. Nobel almış, desteğe ihtiyacı olmayan Orhan Pamuk’un kitapları Slovakya, Güney Kore, Romanya, Brezilya, Estonya, Polonya, Ukrayna, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Gürcistan, İspanya, Mısır, Bosna-Hersek, Hindistan, İsveç, Letonya, Norveç, İsrail’deki yayınevlerince yayınlandı.

Yetim hakkı yedirmektir.

***

Örnek 4:

VATAN Ankara ekonomi muhabiri Gülümhan Gülten’in yazdığına göre, geçiş ücreti alacaktık ve yılda 300 milyon dolar net kazancımız olacaktı. Oysa öyle bir anlaşma yapmışlar ki, Bakü-Ceyhan Boru hattından geçecek olan petrolün varil başına “geçiş ücretini” sabitlemişler. Petrol: Varili 30 dolar. Geçiş ücreti: 35 cent. Petrol: Varili 150 dolar. Geçiş ücreti: Yine 35 cent. Ayrıca “boru hatının yıllık doluluk (throughput) garantisi” de istenmemiş. Sonuç: “Yüzyılın Projesi”nden yılda 300 milyon dolar üzerinden 3 yılda 900 milyon dolar kazanması beklenen Türkiye’nin bu boru hatından 3 yıllık zararı 210 milyon dolar oldu. BOTAŞ International’ın Basın Danışmanı İlhan Deneri’nin bana söylediğine göre, bu anlaşma Tayyip Erdoğan döneminde değil Mesut Yılmaz Başbakan ve Cumhur Ersümer Bakan iken imzalanmış. Tamam da boru hattının açılışı Tayyip Erdoğan döneminde (2006’da) tantanalı törenle oldu ve 3 yıldır zarar etmesine rağmen itiraz edilmeyip Bakü-Ceyhan Boru Hattı, zararına çalıştırılmaya devam edildi. Türk halkının sırtından yabancı petrol şirketlerine para aktarıldı. Aktarma devam ediyor.

Yetim hakkı yedirmektir.

Yetime saygınız olmayabilir.

Türkçeye saygınız olsun.

Kavramları doğru örneklerle kullanalım. Paralar yabancıya akıyor, Türkçenin namusunu koruyalım.

Necati Doğru-Vatan Gazetesi

 

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=Yetimin_hakkini_yabanciya_yediriyor&tarih=07.01.2010&Newsid=280334



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,425 µs