En Sıcak Konular

TRENLER KAFA KAFAYA GİRDİ:1 ÖLÜ

3 Ocak 2010 22:18 tsi
TRENLER KAFA KAFAYA GİRDİ:1 ÖLÜ En güvenli ulaşım sayılan demiryolunda yine bir ölümlü kaza meydana geldi.

Kafa kafaya çarpıştılar 
 
Yine tren kazası: 1 ölü, 14 yaralı.

En güvenli ulaşım sayılan demiryolunda yine bir ölümlü kaza meydana geldi. Haydarpaşa-Eskişehir arasında sefer yapan trenler Bilecik yakınlarında çarpıştı. Kazada trenlerin birinin makinisti öldü, 14 kişi de yaralandı. Sendika yetkilileri yine ihmal iddialarına dikkat çekiyor. TCDD ise “Makinist niye durmadı anlamadık” dedi.

İstanbul Haydarpaşa’dan Eskişehir’e gitmek üzere 350 yolcuyla hareket eden ’Eskişehir Ekspresi’ ile Eskişehir’den Haydarpaşa’ya gitmek üzere hareket eden ’Eskişehir Ekspresi’,saat 10.05’te Vezirhan İstasyonu’na 1 kilometre uzaklıkta çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle trenlerin lokomotifleri birbirine girip öndeki vagonlar hasar görürken, yeni yıl ile birleşen hafta sonu tatilin son günü olduğu için dolu olan trenlerdeki yüzlerce yolcu bir anda kendilerini can pazarında buldu. Yaklaşık 700 kadar yolcu neye uğradığını şaşırırken, kazanın ilk şokunu atlatıp vagonlardan inenler vagonlarda sıkışan yaralı tren görevlileriyle, yolcuların yardımına koştu.

Kaza yerine ulaşan sağlık ekipleri yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Kurtarma ekipleri, lokomotif ve vagonlarda sıkışan yaralıları çıkarmak için yoğun çaba harcadı. Yaralı 2’i tren görevlisi ile 12 yolcu ambulanslarla Bilecik Devlet Hastanesi’ne sevk edilirken durumu çok ağır olan ve kalp masajıyla yaşama döndürülen makinist Hikmet Koçay’a kaza yerinde müdahale edildi. Koçay, tüm müdahalelere karşın kurtarılamadı.

Nedeni araştırılıyor

Tren kazasının nedeni araştırılırken, hızlı tren hattı çalışması yapılan bu kesimde elektriklerin kesik olduğu ileri sürüldü. Ulaştırma Bakanlığı ise kaza nedeni olarak İstanbul’dan gelen trenin makinistinin ışık ihlali yapmasını gösterdi.

Bir görevli ise kazanın meydana geldiği yerde, Vezirhan- Osmaneli arasındaki kesimde hızlı tren hattı çalışması yapıldığını ve elektriklerin kesik olduğu için trenlerin lokomotif değiştirdiğini söyledi. Eskişehir’den gelen makinist Hikmet Koçay yönetimindeki trenin dizel lokomotif takılması için beklerken kazanın meydana geldiğini anlatan aynı görevli, “Elektrikler kesik olsa da sinyalizasyon çalışıyor. Niçin durmadığı henüz bilinmiyor” dedi. Trendeki görevliler ise “Yaşamını yitiren makinist arkadaşımız Hikmet Koçay o sırada ön vagondaki tuvalete girdi. Biz de aşağıdaydık. Karşıdan gelen tren duracak, onu getiren lokomotif bizi alacaktı. Ancak, tren durmayıp gelip çarptı” dedi.

Sinyaller faaldi

TCDD Genel Müdürlüğü, Bilecik’te meydana gelen kazaya ilişkin ilk tespitlerde, bölgedeki sinyallerin faal olduğu, sinyal sisteminin trafiğe uygun çalıştığının belirlendiğini bildirdi. TCDD İstanbul Bölge Müdürü Hasan Gedikli de ışık ihalilen dikkat çekerek “Savcılık bu trenin 2 makinisti hakkında soruşturmasını sürdürüyor” dedi.

8 aylık kızı vardı

Türk Ulaşım-Sen Eskişehir Şubesi Sekreteri Aykut Özay kazada vuran lokomotifteki personelle, beklemekte olan trende hayatını kaybeden makinist Hikmet Koşay’ın yakın arkadaş olduklarını söyledi. Özay, “Dizel lokomotifteki Raşit Dikmen ve Bülent Koçyiğit’in sağlık durumları şu anda iyi. Ama moralman yıkılmış vaziyetteler. Arkadaşlarının hayatını kaybetmesine sebep oldukları için çok büyük üzüntü içindeler” dedi. 46 yaşındaki Koşay’ın ölüm haberini alan eşi Hülya Koşay ve ailesi sinir krizi geçirdi. Hülya Koşay, 8 ay önce dünyaya getirdiği bebeği Cansu’ya sarılıp ağıt yaktı.

‘Frene asıldım ama tutmadı’

Tren kazasında VATAN farklı ayrıntılara ulaştı. Kaza sonrası olay yerine giden Türk Ulaşım-Sen Eskişehir Şubesi Sekreteri Aykut Özay, bekleyen trene vuran dizel lokomotifin makinisti Raşit Dikmen ve makinist yardımcısı Bülent Koçyiğit’in verdiği bilgileri şöyle aktardı:

“Vezirhan’a girmekte olan dizel lokomotifteki makinist Raşit Dikmen ve makinist yardımcısı Bülent Koçyiğit’le aramızdaki konuşmada trenin insan müdahalesi gerektirmeyen otomatik fren sistemi APS cihazının çalıştığını öğrendim. Ancak APS sinyalizasyondan çok kısa bir süre sonra yani treni çarpışma noktasına çok yakın durduracağı için arkadaşlar manuel olarakta müdahalede bulunmuşlar. İki arkadaş bölgede devamlı çalıştıkları için mevkiyi iyi biliyorlar. Bana ’Sarı sinyalle geldik. Arkasından kırmızı sinyal geleceği için frenlere asıldık. Durdurmak için her şeyi yaptık ancak tren durmadı. Teknik bir nedenden dolayı frenlerin devreye girmediğini tahmin ediyoruz’ dediler. Kazanın nedeni ancak teknik analizlerden sonra belirlenebilir” dedi.

İkinci lokomotif arızalı

TCDD daha önce sitesinden yaptığı duyuruda “Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi 2. Etap çalışması kapsamında Köseköy-Vezirhan arasında yapılacak viyadük çalışmaları mevcut hatta denk gelmekte olup, 08 Aralık 2009 tarihinden itibaren Sarmaşık-Bayırköy istasyonları arasında dizel tren işletmeciliği yapılacağından tren seferlerinde gecikmeler meydana gelebilecektir” demişti. Tam da bu açıklamanın sonrasında bu kaza yaşandı. Çalışmada eski yol iptal edilip hızlı tren için yeni yol ve zemin inşaatı yapılıyor. Osmaneli-Sarmaşık-Bayırköy-Vezirhan istasyonları arasındaki yaklaşık 30 Km.’lik bölgede elektrik direkleri bulunmuyor. Bu nedenle hem İstanbul hem de Eskişehir yönünden bölgeye ulaşan trenler burada bulunan iki dizel lokomotifle elektrik bulunan hatta kadar çekiliyor. Sendikacı Aykut Özay, “Kazadan önce sabaha karşı çalışan iki dizel lokomotiften biri arızalanmış. Bölgede bu daha öncede yaşanan bir sorun. Bu uygulama bölgede bir süredir yapılıyor. Lokomotiflerden biri arızalanınca kalan tek lokomotif iki yönden gelen trenleri sıraya koyarak çekiyor. İddialara göre kazada İstanbul yönünden gelen tren durması gereken yerde duramıyor. Normalde durup çektiği treni bırakıp Eskişehir yönünden gelen ve istasyonda bekleyen diğer treni alması ve makas değiştirilmesi lazım. Ancak değişim olmadığı için o sırada makaslar istasyonda bekleyen trenin üstünde. Bekleme bloğunda durmayan dizel lokomotifin çektiği tren devam edince istasyon sınırları içinde bekleyen trene çarpıyor. Eğer bölgede görev yapan iki dizel lokomotif de çalışsaydı belki de bu kaza yaşanmayacaktı” dedi.

7 yılda 64 kişi öldü

TCDD Genel Müdürlüğü’ne 2003 yılında getirilen Süleyman Karaman’ın yedi yıllık görev süresi son 25 yılın en büyük dört tren kazasına sahne oldu. Eylül 2004’te hızlı tren kazası nedeniyle görevden alınan Karaman, Temmuz 2005’te mahkeme kararı ile TCDD Genel Müdürlük görevine iade edildi. İşte Süleyman Karaman döneminde yaşanan tren kazalarından bazıları...

22 Temmuz 2004: İstanbul-Ankara seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlandırılmış tren, Sakarya’nın Pamukova İlçesi yakınlarında Mekece köyü mevkiinde raydan çıkarak devrildi. Kazada 38 kişi yaşamını yitirdi, 74 kişi yaralandı.

11 Ağustos 2004: Ankara-İstanbul seferini yapan Başkent Ekspresi ile Adapazarı yönüne giden, Adapazarı Ekspresi, Kocaeli Tavşancıl’da karşılıklı çarpıştı. Kazada 8 kişi hayatını kaybetti 89 kişi yaralandı.

13 Ocak 2005: Yerköy’den Ankara’ya gelen yük treni, freninin boşalması sonucu Ankara Garı’na 200 metre kala makaslarda raydan çıktı. Lokomotif ve vagonlar ayrı yollara girerek devrildi. Kazada tren şefi Mehmet Yelkenbırak ile personelden Sinan Işık hayatını kaybetti. Personelden 3 kişi yaralandı.

21 Aralık 2005: İstanbul’da Sirkeci-Halkalı seferini yapan banliyö trenine arkadan gelen başka bir tren çarptı. 15 kişi yaralandı

27 Ocak 2008: İstanbul-Denizli seferini yapan Pamukkale Ekspresi Kütahya yakınlarında raydan çıktı. Kazada 9 kişi yaşamını yitirdi.

27 Ağustos 2009: Bilecik Bozüyük’te Eskişehir-İstanbul seferini yapan trenin hemzemin geçitte iş makinesine çarpması sonuçu tren raydan çıktı. Vagonları devrilen trende bulunan 5 kişi hayatını kaybetti, 21 kişi yaralandı.

 

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://haber.gazetevatan.com/Kafa_kafaya_carpistilar_/279610/1/Gundem
 



Bu haber 904 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,850 µs