En Sıcak Konular

BATI'NIN YENİ HEDEFİ YEMEN

3 Ocak 2010 20:55 tsi
BATI'NIN YENİ HEDEFİ YEMEN El Kaide ile savaşta, Batı’nın yeni cephesi Yemen’de durum giderek ciddileşiyor.

Savaş tamtamları Yemen için çalıyor!

El Kaide ile savaşta, Batı’nın yeni cephesi Yemen’de durum giderek ciddileşiyor. ABD ve İngiltere, El Kaide tehdidi nedeniyle büyükelçiliklerini kapattı.

YEMEN’DEKİ AMERİKAN BÜYÜKELÇİLİĞİ KAPATILDI

Yemen’deki Amerikan Büyükelçiliği’nin El Kaide’nin tehditleri nedeniyle kapatıldığı bildirildi.
         Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, başkent Sana’daki büyükelçiliğin tehditler nedeniyle bugün kapatıldığı belirtildi.

İNGİLTERE BÜYÜKELÇİLİĞİ DE KAPATILDI

Amerikan Büyükelçiliğinin ardından Yemen’deki Birleşik Krallık Büyükelçiliği de El Kaide’nin saldırı ihtimaline karşı kapatıldı.
         Adının açıklanmasını istemeyen Yemenli bir yetkili, El Kaide’nin doğrudan tehdidinin olmadığını belirterek, önlem olarak başkent Sana’daki büyükelçiliğin bugün kapatıldığını söyledi.
         Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de güvenlik nedenleriyle Yemen’deki büyükelçiliğin kapatıldığını doğrulayarak, büyükelçiliğin yarın açılıp açılmayacağının daha sonra değerlendirileceğini açıkladı.
         Öte yandan İspanya’da yayımlanan El Mundo gazetesinin internet sitesi, Sana’daki İspanya Büyükelçiliğinin, El Kaide tehdidi dolayısıyla yarın ve salı günü kapatılmasına karar verildiğini duyurdu.
         Gazete, büyükelçilik kaynaklarına dayanarak, büyükelçiliğin bugün açık olduğunu bildirdi.
         Bu arada ABD Başkanı Barack Obama’nın terörle mücadele danışmanı John Brennan, Yemen’deki Amerikan Büyükelçiliğinin, El Kaide terör örgütünden gelen ciddi bir tehdit üzerine kapatıldığını açıkladı.
         Brennan, Fox News Sunday’a yaptığı açıklamada, ABD’nin Yemen’de terörizme karşı yeni bir cephe açmayacağını belirterek, bu ülkede örgütün yüzlerce üyesinin bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
         Büyükelçilikteki çalışanların ve diplomatların hayatı söz konusu olduğundan işi şansa bırakmayacaklarını ifade eden Brennan, Yemen hükümeti terörizme karşı daha iyi önlem alana kadar tehdidin süreceğini bildirdi.

CBS: YEMEN’DEKİ EL KAİDE’YE YÖNELİK OPERASYONLARI ABD DÜZENLEDİ

Yemen’de El Kaide terör örgütüne yönelik operasyonların ABD tarafından düzenlendiği iddia edildi.
         Amerikan CBS televizyonu, Yemenli subayları eğiten özel operasyon uzmanı Amerikalı Sebastian Gorka’ya dayanarak, 17-24 Aralıkta düzenlenen kara ve hava operasyonlarının ABD tarafından düzenlendiğini iddia etti.
         Yapılan mülakatta uzman, operasyonların Yemen hükümetinin büyük desteğiyle ABD tarafından düzenlendiğini belirtti.
         Uzmanın açıklaması, ABD Başkanı Barack Obama’nın, El Kaide’nin Yemen’deki uzantısının Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalib’in ABD’ye giden bir yolcu uçağında saldırı girişiminin arkasında olduğunu söylemesinin ardından geldi.
         Abdülmuttalib, Noel günü, Amsterdam’dan kalkan Delta Havayollarına ait uçak Detroit’teki havaalanına iniş yapmak için alçaldığı sırada saldırı girişiminde bulunmuş, olayın sorumluluğunu Arap yarımadasındaki El Kaide üstlenmişti.
         Saldırı girişiminin ardından, Yemenli askeri güçlerin 17-24 Aralıkta El Kaide’ye yönelik düzenlediği hava saldırılarında 60’dan fazla teröristin öldürüldüğü açıklanmıştı.
         New York Times gazetesi de ABD’nin Irak ve Afganistan’dan sonra terörle mücadele için Yemen’de sessiz ve gizlice üçüncü bir cephe açtığını yazmıştı.

“MI5 ABDÜLMUTTALİB’İN BAĞLANTILARINI BİLİYORDU”

İngiliz Times gazetesi, ABD’ye giden bir yolcu uçağına sabotaj girişiminde bulunan Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalib’in Londra’dayken aşırı uçlarla bağlantıları olduğunu İngiliz iç istihbarat servisi MI5’in bildiğini yazdı.
         Gazetenin birinci sayfadan duyurduğu habere göre, terörle mücadele yetkilileri, Abdülmuttalib’in Londra Üniversitesinde öğrenciyken aşırı gruplarla irtibatta olduğunu bildiklerini ve kendisini izlendiğini söylediler.
         Bu bilgilerin Amerikalı yetkililere aktarılmadığını kaydeden gazete, Abdülmuttalib’in 2005-2008 yılları arasında Londra’da öğrenciyken faaliyetlerine ilişkin bir dosyanın şimdi Amerikalılara iletildiğini belirtti.
         Abdülmuttalib’in “aşırı uçlarla irtibatı olan birçok gençten biri” olarak görüldüğünü kaydeden Times, bu kişinin yolcu uçağına saldırı düzenlemesinin büyük olasılıkla geçen yaz Yemen’deyken istendiğini yazdı.
         Londra’da 28 Ocakta Afganistan zirvesiyle paralel olarak Yemen ve terörle mücadele konusunda uluslararası bir toplantının da yapılması planlanıyor.

 GENERAL PETRAEUS YEMEN’DE

Bu arada Amerikan ordusunun Merkez Komutanlığı Komutanı General David Petraeus Yemen’de, Yemen Devlet Başkanı ile görüştü.

General Petraeus’un, Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’e Amerikan Başkanı Barack Obama’nın mektubunu verdiği belirtiliyor.

İkili, askeri işbirliğinin nasıl geliştirileceğini konuştu. Yemen Devlet Başkanı, Amerikalı komutana El Kaide ile mücadelede yardımlarından dolayı teşekkür etti ve destek sözü verdi.

 

Kaynak: Milliyet Gazetesi,http://www.milliyet.com.tr/Dunya/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&KategoriID=19&ArticleID=1181344&Date

 



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,047 µs