En Sıcak Konular

KARADENİZ'DE PETROL UMUDU

3 Ocak 2010 17:32 tsi
KARADENİZ'DE PETROL UMUDU Karadeniz'de petrol sondajı yapacak platform Sinop Limanı’na ulaştı. Enerji Bakanı Yıldız, petrol bulunması halinde, ithalatın yüzde 20’sini karşılayabileceğini söyledi.

Umutlu bekleyiş

Karadeniz'de petrol sondajı yapacak platform Sinop Limanı’na ulaştı. Enerji Bakanı Yıldız, petrol bulunması halinde, ithalatın yüzde 20’sini karşılayabileceğini söyledi.

KARADENİZ’DE petrol ve doğalgaz arama çalışması yapacak dev petrol arama platformu Sinop’a ulaştı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya firması PETROBRAS’ın işbirliğiyle Karadeniz’de ultra-derin deniz sondajları yapmak için Norveç’ten yola çıkan dev petrol arama platformu “Leiv Eiriksson” ile platformu çeken “Normand Pioneer” adlı römorkör Sinop Limanı açıklarına demirledi.

Dışa bağımlılık azalır

“Leiv Eiriksson”un Karadeniz’de yapacağı ultra derin-deniz sondaj operasyonlarına ilişkin Çırağan Sarayı’nda basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, global enerji kaynakları açısından bakıldığında bir ithalat ülkesi olan Türkiye’nin mutlaka kendi kaynaklarından ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir düzeye gelmesi gerektiğini belirterek, “Petrol ve doğalgazın hemen hemen yüzde 90’ını dışarıdan temin ediyoruz. Bunun önüne geçebilmenin tek yolu, petrol ve doğalgazla alakalı çalışmalarımızdır” dedi. Yıldız, TPAO ile PETROBRAS’ın işbirliğinin bugünden yarına gerçekleşmediğini ifade ederek, yaklaşık 3.5-4 yıl önce başlayan ve yıllarca devam edecek bir işbirliğinin temelini attıklarını dile getirdi. TPAO’nun 2020 yılında bu petrolleri çıkartan, doğalgazına ulaşan ve bu riskleri yaşayan, sosyal alanlara doğru faaliyetlerini yönelten bir firma hüviyetine gelmiş olacağını ifade eden Yıldız, “Norveçli firma ile beraber yapacağımız çalışmaların başarıya ulaşmasını temenni ediyorum. Yüzde 85’lik dilime eğer biz de gelebilirsek Türkiye açısından önemli bir katkı sağlamış olacağız” dedi.

‘Sonuçta bulamamak da var’

Yıldız, bir gazetecinin “Bu çalışma ekonomiye ne kadar katkı sunacak?” şeklindeki sorusu üzerine, bunun bir sondaj çalışması olduğunu belirterek, şu yanıtı verdi: “Sonunda petrol veya doğalgaza ulaşamamak da var. Ama şimdiye kadar aldığımız veriler, bu çalışmayı yapmamızı gerektiriyor. Bu platformun buraya özellikle 2 gündür kamuoyunda paylaşılan masraflarıyla beraber gelmesini gerektiriyor. Bu ciddi bir çalışma. Ümit ettiğimiz, inandığımız için buradayız. Sonuçta petrol veya doğalgaza ulaşamayabiliriz. Ama ulaşmamız halinde Türkiye’de ithalatımızın şimdiye kadar en az yüzde 20’sini oluşturan bir kalemden bahsediyoruz.

TPAO’nun yurtdışı atağı

Bunun Türkiye’ye kazandırılmış olması demek gerek cari açıklarımız açısından, gerekse yerli kaynaklarla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütün işlemlerini yapabilmesi açısından son derece önemli. Burada rakam vermek istemiyorum ama olumlu yönde etkileyeceğini söyleyebiliriz. Bu çalışmalarımız yalnız orta Karadeniz’de devam etmeyecek. Şu anda TPAO’nun birçok ülkede, en son Libya olmak üzere ve Irak’ta aldığımız ihale olmak üzere farklı firmalarla dünyadaki birçok ülke ile işbirliği yaparak operasyonlarıyla beraber ulaşma imkanını zorluyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız artarak devam ediyor.”

 

Kaynak: Tercüman Gazetesi,http://www.tercuman.com.tr/v1/haber.asp?id=96508&baslik=Umutlu%20bekleyiş&katid=1

 


 



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,935 µs