En Sıcak Konular

MHP'DEN ''KATSAYI'' AÇIKLAMASI

12 Aralık 2009 22:33 tsi
MHP'DEN  ''KATSAYI'' AÇIKLAMASI MHP'den yapılan açıklamada,''MHP katsayı adaletsizliğinin düzeltilmesi konusunda gençlerimizin ve ailelerinin yanında ve onların hissiyatını paylaşmaktadır'' denildi.


Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. E. Semih YALÇIN, YÖK'ün katsayı konusunda yaptığı idari düzenlemenin,Danıştay tarafından yürürlüğünün durdurulmasıyla ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

Yalçın açıklamasında şöyle dedi:

"MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ
KATSAYI MAĞDURU GENÇLERİMİZİN VE AİLELERİNİN YANINDADIR"

"Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında Yükseköğretim Kurulu'nun meslek lisesi mezunlarının üniversiteye giriş sınavında uygulanacak katsayı konusunda yaptığı idari düzenlemenin Danıştay tarafından yürürlüğünün durdurulması, vatandaşlarımız arasında yeni bir huzursuzluğun daha oluşmasına sebep olmuştur. AKP hükümetinin yedi yıldır çözemediği katsayı çıkmazı, iktidar olduğu süre içinde sebep olduğu problemlerden sadece bir tanesidir. AKP’nin iktidar sürecine bakıldığında bu tip problemlerin önüne hiç geçememiş olduğu, kamuoyunun sıkıntılarını çözmek yerine istismar yolunu tercih ettiği ve daha da ötesi sadece şikâyet ettiği görülmüştür. Kararsızlık, iktidarsızlık ve beceriksizlik üzerine inşa edilmiş bir iktidarın sahibi olan AKP, diğer konularda olduğu gibi, katsayı konusunda da doğru adım atmadığı gibi olumsuz yönde katalizör rolü oynayarak, bu konuyu siyasi gündemin önemli meselelerinden biri haline getirmiştir. Öyle ki Danıştay kararı ile birlikte binlerce öğrenci ve bir o kadar öğrenci ailesi mağdur edilmiştir.

Yargı kararını yok saymamakla birlikte söz konusu kararın vatandaşlarımızı tatmin etmediği açıktır. 1982 Anayasası’nın 42. Maddesinde de belirtildiği gibi, kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Ancak, bu hakkın kullanım usul ve şartlarının hukuki metinlerle belirlenmesi de, uygulama açısından gerekli hatta zorunludur. Pozitif hukuk yönüyle konu Anayasanın 42. Maddesinde; “ Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir” denilmektedir. Hal böyleyken Danıştay’ın aldığı kararın tartışmalı olduğu açıktır.

Ancak kamuoyunda değişik yorum ve tartışmalara neden olan, Danıştay 8. Dairesinin, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini oy birliği ile durdurma kararı, her şeyden önce bir yargı kararıdır ve henüz kesinleşmiş değildir. Diğer deyişle, konu yargıya intikal etmiş olup, ilgili yargı organı sadece bir tedbir niteliğinde karar vermiştir ve yargılama devam etmektedir. Karara ve gerekçesine katılmamakla birlikte, henüz devam etmekte olan bir yargılama konusunda, hükümet mensuplarının yaptıkları açıklamaların da doğru olduğu kanaatinde değiliz. Her şeyden önce, yargının nihai kararı beklenmeli ve devlet kurumları arası ahenk ve işbirliğini yok edici yaklaşımlardan kaçınılmalıdır. Özellikle siyasi iktidarın, kamuoyunda farklı anlamalara veya tepkilere yol açacak açıklamalardan uzak durması gerekmektedir. İktidar mensuplarından birisinin, basın yayın organlarında yer alan, “bayram sonrası Danıştay kalmayacak” anlamına gelebilen tarzdaki açıklaması bu yönüyle büyük bir talihsizlik örneğidir.

Kaldı ki, YÖK, davanın tarafı sıfatıyla gerekli itirazlarda bulunmuştur. O halde YÖK’ün öncelikli olarak bu konuda tasarrufta bulunması ve üniversiteye giriş sınav sürecinde uygulanacak düzenlemeyi gençlerimizin mağdur olmayacağı şekilde belirlemesi gerekmektedir. Diğer taraftan Dava Daireleri Kurulu YÖK’ün yürütmenin durdurulmasına itirazını reddetmiş olmasına rağmen, yargılamanın esasına ilişkin nihai karar henüz verilmemiştir.  Bu aşama sonrasında da,  8. Daire işin esasına yönelik yargılamasına devam edecektir. Bu nedenle, AKP iktidarına düşen görev yakınmak veya devlet kurumlarına yönelik güven ve inançları sarsmak değil, çözüm üretmektir.  Çözüm üretme konumunda olanların sızlanmaya hakları yoktur ve olmamalıdır.

Diğer taraftan Danıştay’ın verdiği karar tartışılırken yandaş medyanın tetikçileri katsayı meselesinin ilk defa MHP iktidarında çıkarıldığını iddia ederek “MHP’nin iktidar ortaklığı döneminde çıkmıştı bu katsayı hikâyesi” diyebilmektedirler. Bu durum ‘sebeplendikleri’ siyasi iktidarın içinde bulunduğu hıyaneti halktan gizleme adına yapılan yalan bilgilendirmelerden başka bir şey değildir. Şuursuzca söylenenlerin tam aksine katsayı ile ilgili ilk karar MHP’nin iktidar ortaklığı döneminde alınmamıştır. MHP’nin iktidar ortaklığı 18 Nisan 1999 seçimleri sonrasında 28 Mayıs 1999 tarihinde 57. Hükümetin kurulması ve 9 Haziran 1999 tarihinde güvenoyu almasıyla başlamıştır. Hâlbuki ilk katsayı ile ilgili süreç, MGK’nın 28 Şubat 1997 tarihli toplantıda, `irticayı birinci tehdit` olarak nitelemesi, görevde bulunan Bülent Ecevit’in seçim hükümetine sunduğu, `18 maddelik` bir muhtırada, 8 yıllık kesintisiz eğitim yasası çıkartılarak imam-hatip liselerinin orta kısımlarının tamamen kapatılması istemi ile başlar. Yükseköğretim Kurulu da, bu talimata uygun olarak, 30 Temmuz 1998 tarih ve 1998/8-90 sayılı kararıyla 2547 sayılı YÖK’ün 45. maddesi kapsamında, ÖSYM yönetmeliğinde, esaslı değişiklikler yapmış, 1999 öğretim yılında uygulamaya konulmuştur. Görüldüğü gibi söz konusu değişiklik MHP’nin iktidar ortaklığından önce çıkarılmıştır.

Başörtüsü meselesinde olduğu gibi halka medya vasıtasıyla yalan bilgiler veren inanç hortumcularının, başörtüsü sorununu çözmek için 2008 yılında Anayasa değişikliği öneren MHP lideri Devlet Bahçeli’nin teklifi karşısındaki ikircikli ve samimiyetsiz davranışları unutulmamalıdır. Mevcut iktidarın yandaş medya bünyesindeki başıboş gezerleri hem toplumun önemli bir sancısı olan başörtüsü meselesini kangren haline getirmişler hem de Türk milletini inciten bu meseleyi çözümsüzlük sürecine iterek siyasi amaçlarına alet etmişlerdir. Çünkü iktidarın gerçek amacı hemen her meselede olduğu gibi katsayı meselesinde de mağduru oynayarak ‘oy devşirmeye’ çalışmaktır. Bu yolla başörtüsü konusunda oynadıkları oyunu katsayı meselesini bahane ederek gençlik ve gençliğin geleceği üzerine tekrar etmelerine MHP müsaade etmeyecektir.

Bu kararlılıktan hareketle mevcut iktidarın duyarsızlığına karşın Sayın Devlet Bahçeli’nin 8 Aralık 2009 tarihli grup toplantısında tekrar ifade ettiği “Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında yasal düzenleme gerekiyorsa,…bu konuda Meclis zemininde geniş tabanlı mutabakat arayışına ihtiyaç duyuluyorsa, Milliyetçi Hareket Partisi bu yöndeki iyi niyetli çabalara katkıda bulunmaya hazırdır” sözü bir çeşit teminattır ve yeterlidir. Görüldüğü gibi MHP, katsayı adaletsizliğinin düzeltilmesi konusunda gençlerimizin ve ailelerinin yanında ve onların hissiyatını paylaşmaktadır.

Kamuoyuna bir defa daha saygı ile duyurulur."

 

Kaynak: mhp.org.tr



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,077 µs