En Sıcak Konular

''TÜRKİYE BU FAİZİN ALTINDAN KALKAMAZ''

27 Aralık 2009 19:41 tsi
''TÜRKİYE BU FAİZİN ALTINDAN KALKAMAZ'' CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Meclis’te AKP döneminde 260 milyar doların faiz olarak uçup gittiğini belirterek, “Bu, Türkiye’nin iliğinin, kemiğinin sömürülmesidir’’ dedi.

FAİZ İLE TÜRKİYE’NİN MADDî VARLIĞI SÖMÜRÜLÜYOR

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Meclis’te AKP döneminde 260 milyar doların faiz olarak uçup gittiğini belirterek, “Bu, Türkiye’nin iliğinin, kemiğinin sömürülmesidir’’ dedi. Kesici, ABD’deki faiz oranının, Türkiye’deki oranın 45’te biri seviyesinde olduğunu kaydederken, “Bu, iyi bir resim değil. Bu faizin altından kalkılamaz’’ diye konuştu.

KABUL EDİLEN BÜTÇE 50 MİLYAR AÇIK VERECEK

Bu arada, TBMM Genel Kurulu’nda 2010 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı kabul edildi. Kanuna göre, 2010 yılının bütçesinin giderleri 286 milyar 981 milyon lira, gelirleri 236 milyar 794 milyon lira, açığı da 50 milyar 187 milyon lira olacak. 58,8 milyar lira faiz ödenecek olan bütçede, 6,6 milyar lira faiz dışı fazla öngörüldü.

260 milyar dolar faize gitti

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) döneminde 260 milyar doların faiz olarak uçup gittiğini belirterek, ‘’Bu, Türkiye’nin iliğinin, kemiğinin sömürülmesidir’’ dedi. TBMM Genel Kurulunda, 2010 Yılı bütçesinin son gününde, CHP Grubu adına konuşan Kesici, faiz konusunda değerlendirmeler yaparak, geçmişle karşılaştırmalar yaptı. AKP hükümetleri döneminde, 7 yılda 260 milyar doların faiz olarak uçup, gittiğini belirten Kesici, ‘’Bu, Türkiye’nin iliğinin, kemiğinin sömürülmesidir’’ dedi. 2009 yılına ait dünyadan faiz oranlarına ilişkin rakamlar veren Kesici, ABD’deki oranın, Türkiye’deki oranın 45’te biri seviyesinde olduğunu söyledi. Kesici, ‘’Bu, iyi bir resim değil. Bu faizin altından kalkılamaz’’ diye konuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, kişi başına geliri 3 bin 300 dolardan 10 bin 500 dolara çıkardıklarını söylediğini ifade eden Kesici, bunun 2009 yılında 8 bin 456 dolara düştüğünü söyledi. Kesici, bu miktarın, 2002 yılı fiyatlarıyla hesaplandığında 6 bin 953 dolar olduğunu savundu. Kesici, ‘’Yılda kişi başına ne kadarlık bir refah geldi? 214 dolar, bugünün fiyatlarıyla. Bu kadar borcu arttırdınız, bu kadar faizi verdirdiniz, bu kadar iktisadî kıymeti 7 yılda sattınız, ne kaldı? Bir tane kravat. Senede bir kravat kadar refah artışı yaptınız’’ dedi.

2010'DA 59 MİLYAR FAİZ ÖDENECEK

Meclİs Genel Kurulu’nda, 2010 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı kabul edildi. Tasarıya, oylamaya katılan 437 milletvekilinden 335’i kabul, 102’si ret oyu kullandı. Kanuna göre, 2010 yılının bütçesinin giderleri 286 milyar 981 milyon lira, gelirleri 236 milyar 794 milyon lira, açığı da 50 milyar 187 milyon lira olacak. 58,8 milyar lira faiz ödenecek olan bütçede, 6,6 milyar lira faiz dışı fazla öngörüldü. Bütçede personel giderleri 60,3 milyar lira olarak yer alırken, önümüzdeki yıl devletin kasasına vergilerden 193,3 milyar lira girecek.

Kaynak: Yeni Asya Gazetesi,http://www.yeniasya.com.tr/2009/12/27/ekonomi/h2.htm



Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,178 µs