En Sıcak Konular

PATRİK MURADINA ERİYOR

26 Aralık 2009 11:40 tsi
PATRİK MURADINA ERİYOR Bartholomeos’un çabası sonuç getiriyor.Dışişleri Bakanlığı, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması için çalışmalarını hızlandırdı.

Patrik konuştu okul açılıyor!  

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un ABD ve Türk medyasına verdiği mülakatlar sonuç getiriyor. Dışişleri Bakanlığı, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması için çalışmalarını hızlandırdı. 

Hükümet,  Fener Rum Patriği Bartholomeos’un her fırsatta gündeme getirdiği Heybeliada Ruhban Okulu sorununu çözmeye dönük bir çalışma yapıyor.  Lozan Anlaşması’nın 40. maddesine göre Ruhban Okulu’nu açarak, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlama formülü üzerinde duruyor. 40. madde Müslüman olmayan Türk vatandaşlarının giderlerini kendilerinin karşılaması kaydıyla her türlü eğitim ve öğretim kurumunu kurma ve dini ayin yapma hakkı bulunuyor. AKP, Anayasa’nın 90. maddesine göre de uluslararası anlaşmaların Anayasa’nın üzerinde olduğunu belirterek, Lozan’a dayanak yapılarak, Ruhban Okulu’nun tartışmasız biçimde açılabileceğini düşünüyor. Heybeliada Ruhban Okulu lise statüsünde iken, Anayasa Mahkemesi tarafından 1971’de ‘yüksekokul’ statüsünde kabul edildi. Mahkeme, yüksekokulların da sadece devlet tarafından açılabileceğini savundu.

Yüksekokul olacak
Hükümet, Heybeliada Ruhban Okulu’nun lise mi, yüksekokul mu olduğu yönündeki tartışmalara karşı B Planı da hazırladı. AKP iktidarı, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yüksekokul statüsünde sayılması halinde, YÖK’e bağlanmadan hizmet vermesini öngören ikinci seçeneği devreye sokacak. Okul, bir vakfa bağlı olarak, iki yıllık yüksekokul statüsünde açılabilecek. Mevcut yasa da buna imkan tanıyor.

Hükümet, bu iki şıkta da Anayasa değişikliğine gerek olmadığını savunuyor. Muhalefete göre ise Anayasa değişikliği yapılmak zorunda. Hükümet, Ruhban Okulu’nun açılması için baskı yapan Yunanistan’ın da Batı Trakya’daki Türkler için ‘Kendi müftülerini seçme hakkı’ istiyor.

Yunanistan’dan mütekabiliyet esası talep ediyor. Fener Rum Patriği Bartholomeos da, önceki gün Milliyet’te yayınlanan mülakatında Ruhban Okulu’nu AKP iktidarının açmak istediğini ama derin devletin buna karşı çıktığını öne sürmüştü.

KAYNAK: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9008658&tarih=2009-12-26 



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,004 µs