En Sıcak Konular

AKP TSK YERİNE POLİS ORDUSU MU KURMAK İSTİYOR?

26 Aralık 2009 09:54 tsi
AKP TSK YERİNE POLİS ORDUSU MU KURMAK İSTİYOR? Silah Kanunu’nda değişiklik öngören tasarıdan yeni bir gerilim çıkacak. Hükümet, TSK’ya ait ‘ithal’ yetkisini MİT ve polise de vermeyi planlıyor.

Durduk yerde 'silah'lı gerilim!

AKP’nin ’bıçak ve biber gazına düzenleme’ diye sunduğu Silah Kanunu’nda değişiklik öngören tasarıdan yeni bir gerilim çıkacak. Hükümet, TSK’ya ait ‘ithal’ yetkisini MİT ve polise de vermeyi planlıyor.

TSK olumsuz  görüş bildirmişti
ALT komisyonda görüşülen tasarı için daha önce görüşü sorulan TSK, “Askeri silahların ithalinin kontrolsüz kalacağı” gerekçesiyle olumsuz görüş bildirmişti. TSK, yeni ruhsat ve kayıt sistemine de karşı...

Şimdi de ‘silah’ gerilimi
AKP, Silah Kanunu’nda değişiklik yaparak MİT’e ve polise “askeri silah ithal yetkisi” veriyor. Genelkurmay ise, “Askeri silahlar kontrolsüz kalabilir” diyerek bu değişiklik girişimine şiddetle karşı çıkıyor

AKP iktidarı şimdi de Silah Kanunu’na el attı. Hükümet kanunu değiştirerek,  sadece askerin elinde olan silah ithal etme yetkisini, MİT ve Polise de vermek istiyor. Bu durumun hükümet ile Genelkurmay arasında gerilime neden olduğu belirtiliyor. Kanal D’de İbrahim Gündüz’ün haberine göre, hükümet Silah Kanunu Tasarısını 1 Temmuz’da Meclis’e sevketmişti. 10 Aralık’ta görüşmeleri başlayan tasarı kamuoyuna “bıçak ve biber gazına düzenleme” diye yansımıştı. Ancak İçişleri Alt Komisyona havale edilen ve bugünlerde Alt Komisyon’da görüşmeleri süren tasarının Askerle Hükümet arasında yeni bir gerilim kaynağı olduğu ortaya çıktı.  Habere göre, Genelkurmay, yeni Silah Kanunu’yla kendileri by pass edilerek MİT’e ve Polise ağır “askeri silah” alınmak istendiğini düşünüyor ve buna karşı çıkıyor. Yani Hükümetle Asker arasında yaşanan gerilimlere bir de silahlar eklendi.

Genelkurmay karşı
 Mevcut kanunda askeri silah ithalatı ve ihracı Milli Savunma Bakanlığı’nın izniyle yapılabiliyor. Kayıtlarsa Genelkurmay Başkanlığı’nda tutuluyor. Habere göre, Tasarı Alt Komisyona gidince ilgili kuruluşlardan da görüş istendi. Asker de görüşünü komisyona bildirdi. Bir “Bilgi Notu” hazırlayan Genelkurmay, “bu yasa çıkarsa, askeri silah ve malzemelerin ithali kontrolsüz kalacaktır” dedi. Askerin hazırladığı Bilgi Notu’nda, tasarının “sivil amaca yönelik” olarak hazırlandığı ama “askeri silahları” kapsadığı vurgulanıyor. Komisyona gönderilen yazıda, “askeri silahlara ilişkin düzenlemelerin, bu Tasarı kapsamı dışında bırakılması gerekmektedir” deniliyor. Askerin Bilgi Notu’nda, “Düzenleme ile, MİT ve genel kolluk kuvvetlerinin askeri nitelikte silah ithal edebilmeleri mümkün hale getirilmiştir... Tasarının bu haliyle yasalaşması halinde, askeri silah ve malzemelerin ithali tek elden takip edilmeyecek, kontrolsüz kalacaktır” deniyor.

Operasyonda sıkıntı olur
Yeni Silah Kanunu’yla Hükümet, silahların kayıt ve ruhsat işlemlerini de düzenliyor. Düzenleme, mevcut uygulamanın aksine, askeri personele ait silahları “kapsam dışında” bırakmıyor. Askerlerden de ruhsat işlemleriyle ilgili valiliklerden izin ve onay alması isteniyor. Asker bu düzenlemeye de “operasyon bölgesinde” sıkıntılara neden olacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor. (Haber:Önsal ÜNAL)
[1]

Silâh Kanunu: TSK yerine polis ordusu!

AKP Hükümeti, 1 Temmuz 2009 günü Meclis’e sevk ettiği “Silâh Kanunu” ile MİT’e ve polise “askeri silâh” ithal etme yetkisi vermek istiyor. 10 Aralık’ta görüşmeleri başlayan tasarı kamuoyuna “bıçak ve biber gazına düzenleme” diye yansıtılmıştı. Kanal D’nin haberine göre mevcut kanunda askeri silâh ithalatı ve ihracı Milli Savunma Bakanlığı’nın izniyle yapılabiliyor, kayıtlar, Genelkurmay Başkanlığı’nda tutuluyor. Meclis İçişleri Komisyonu’nda görüşmeleri süren “Silâh Kanunu” tasarısıyla, askeri silâhların (MİT ve polis için) Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından da ithal edilmesinin yolu açılıyor. Tasarı Alt Komisyona gidince ilgili kuruluşlardan da görüş istendi. Genelkurmay Başkanlığı’nın hazırladığı Bilgi Notu’nda, “Düzenleme ile, MİT ve genel kolluk kuvvetlerinin askeri nitelikte silâh ithal edebilmeleri mümkün hale getirilmiştir. Tasarının bu haliyle yasalaşması halinde, askeri silâh ve malzemelerin ithali tek elden takip edilmeyecek, kontrolsüz kalacaktır” deniliyor.
Yeni Silâh Kanunu’yla askerlerden de silâh ruhsatı işlemleriyle ilgili valiliklerden izin ve onay alması isteniyor!

* * *

Polis veya istihbarat ne yapacak askeri silâhı?
Kime karşı kullanacak?
Mümtaz’er Türköne, “Mevcut ordu dağıtılmalı, yeni bir Nizam-ı Cedit ordusu kurulmalı, jandarma bütünüyle lağvedilmeli” derken, demek ki bu yönde hazırlıklar olduğu bilgisine sahipti ve kamuoyu oluşturmaya çalışıyordu.
Türköne, “Yeni bir ordu kurmak, çağın ihtiyaçlarına ve ülkenin çıkarlarına uygun köklü bir dış güvenlik reformuna girişmek demek.
‘Mevcut komuta kademesini tasfiye edince, yeni orduyu kiminle kuracağız?’ diye soranlara cevabı yine tarihten verelim. Ankara’da yeni orduyu kuran komutanların -Atatürk dahil- rütbesi neydi?” diyordu.

* * *

Türk Ordusu’nun dağıtılması, Mondros mütarekesinin en önemli şartları arasındaydı. Dağıtma sırasında da Çanakkale ile İstanbul Boğazları açılacak ve buralardaki savunma tesisleri İtilaf Devletlerince işgal edilecekti. Osmanlı Ordusu terhis edilecek, silah ve cephaneleri, galip devletlere verilecekti. Donanma teslim edilecek ve belirlenen bir limanda demirli olarak tutulacaktı. Toros tünelleri yabancı devletlerin işgaline terk edilecekti. Telsiz-Telgraf, Osmanlı kontrolünden çıkarılacaktı. Aynı durum demiryolları için de geçerli idi. İtilaf Devletleri güvenliklerini tehdit eden bir durum ortaya çıktığı zaman stratejik bölgeleri işgal edebileceklerdi.

* * *

Demek ki şimdi de durum farksız! Atatürk  “Cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir” derken, stratejik kuruluşların, toprakların ve limanların yabancılara satılmasını ve silâh kanunu gibi hileleri mi kastediyordu acaba?
Polise askeri silâh dağıtılacak, askerler ise silâh ruhsatı alabilmek için polise başvuracak!
Bunlar Mümtaz’er Türköne’nin hayalleri değil, TBMM’de görüşülen kanun tasarısının maddeleri!
Cebren değil ama hile ile Türk ordusu dağıtılmak, yerine de polis ordusu getirilmek isteniyor.
Sahi, ordunun silâhlarını kim teslim alacak? Amerikan Büyükelçisi mi?
Subayları intihar eden bir ordudan bahsediyoruz! (Arslan Bulut- Yeniçağ)[2] 

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi

[1].http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=28677

[2].http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/yazargoster.php?haber=11403



Bu haber 1,389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,442 µs