En Sıcak Konular

PATRİK,AB'YE GÖRE ÇOKTAN ''EKÜMENİK'' OLDU

24 Aralık 2009 17:59 tsi
PATRİK,AB'YE GÖRE ÇOKTAN ''EKÜMENİK'' OLDU Patrik, AB’nin son İlerleme Raporu’nda “dünyadaki tüm Ortadoks Hıristiyanlarının temsilcisi” gibi takdim ediliyor

AB’nin ‘Ekümeniklik’ oyunu

Patrik, AB’nin son İlerleme Raporu’nda “dünyadaki tüm Ortadoks Hıristiyanlarının temsilcisi” gibi takdim ediliyor

FENER Rum Patriği Bartholomeos’un statüsü, Lozan ve Türk yasalarında belirlenmiş olmasına karşın, son dönemde bu durumu sulandırma gayretleri AB raporlarına da yansıdı. Yasalara göre, Türkiye’deki Hıristiyanlara din hizmeti vermekle yükümlü olan ve statüsü Fatih Kaymakamlığı’na bağlı bir memur olarak görünen Patrik, AB’nin son İlerleme Raporu’nda “dünyadaki tüm Ortadoks Hıristiyanlarının temsilcisi” gibi takdim ediliyor. Raporda, patrikhane ifadesinin başına “ekümenik” ibaresinin eklenmesi dikkat çekiyor.

Önümüze ev ödevi olarak çıktı

İLERLEME Raporu’nda belirtilen hususların, Türkiye’nin AB yolculuğunda önüne “ev ödevi” olarak çıktığını hatırlatan uzmanlar, ilerleyen süreçte bu konudaki yasaların değiştirilmesinin de talep edilebileceğini vurguluyor. Patrik Bartholomeos’un CBS televizyonuna verdiği “Kendimi Türkiye’de çarmıha gerilmiş gibi hissediyorum” demeci tam Noel öncesi gelmişti. ABD Başkanı Barack Obama ve AB yetkililerinin patrikahaneyle ilgili konulara dikkat çektiği bir dönemde yayınlanan bu açıklamanın propaganda amacı taşıdığı öne sürülüyordu.

Patrikhanenin sorunlarıyla ilgileniliyor

AB İlerleme Raporunda, “ekümenik” vurgusu dikkat çekerken, yapılan bir tespit Patrik Barholomeos’un sözlerinin ağırlığını ortaya koydu. Raporda şöyle deniliyor: “Özellikle, Ekümenik Patrikhanenin Aralık 2008’deki çalışma izni başvurularına olumlu yanıt verilmiştir. Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları temsilcileri de dahil olmak üzere Türk makamları, 2009 yılının bahar aylarında sorunlarını tartışmak için gayrimüslim topluluklarla görüşmüş olup; yaz aylarında da bu topluluklar Başbakanla bir araya gelmişlerdir.”

Başbakan Erdoğan da, Suriye yolculuğu öncesi, Patrik Bartholomeos ile yaz aylarında görüştüklerini ve kendilerine “çarmıha gerilmiş gibi hissedildiği” yönünde bir sıkıntı aktarmadığını vurgulamıştı.

Rapordaki “ekümenik” vurgusu

Raporda, Patrikhanenin sürekli propanganda malzemesi olarak kullandığı Heybeliada Ruhban Okulu’nun kapalı kalmaya devam ettiği vurgulanıyor. Türk yasalarına göre halen Patrik ve onu seçen Sen Sinod temsilcilerinin Türk vatandaşı olması gerekiyor. AB raporunda bu hususun da değiştirilmesinin amaçlandığı görülürken, “Türkiyeíde çalışmak isteyen yabancı din adamlarına çalışma izni verilmesi konusundaki ilerlemelere rağmen, genel olarak usullerdeki elverişsizlik sürmektedir” deniliyor.

Din özgürlüğü hakkı

RAPORUN bu bölümünde şu ifadeler dikkat çekiyor: “Ekümenik Patrikhane ‘Ekümenik’ unvanını kullanma konusunda her zaman serbest değildir. Temmuz 2007’de Yargıtay, Patrikhanede yapılan dini seçimlerde yer alan ve seçilen kişilerin Türk vatandaşı olması ve seçim sırasında Türkiye’de istihdam ediliyor olması gerektiğine hükmetmiştir. Bununla birlikte, AİHS ve AİHM kararları uyarınca Türklerin ve yabancı uyrukluların örgütlenmiş dini topluluklara katılarak din özgürlüğü hakkını kullanma ehliyeti konusunda eşit tutulması gerekmektedir.” (Hakkı KURBAN-Tercüman)

Kaynak: Tercüman Gazetesi,http://www.tercuman.com.tr/v1/haber.asp?id=96422&baslik=AB’nin%20‘Ekümeniklik’%20oyunu&katid=1



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,878 µs