En Sıcak Konular

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM ZİRVESİ SONA ERDİ

21 Aralık 2009 09:38 tsi
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM ZİRVESİ SONA ERDİ Kopenhag’da düzenelen İklim Zirvesi son dakikada sağlanan uzlaşmayla sona erdi. Küresel sıcaklık artışı iki dereceyle sınırlandırılmaya çalışılacak ancak bağlayıcı emisyon hedefleri daha sonraya kaldı.

Havanda su dövdüler  

Kopenhag’da düzenelen İklim Zirvesi son dakikada sağlanan uzlaşmayla sona erdi. Küresel sıcaklık artışı iki dereceyle sınırlandırılmaya çalışılacak ancak bağlayıcı emisyon hedefleri daha sonraya kaldı. 

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenen BM İklim Zirvesi’nde son dakikaya kadar anlaşma sağlayamayan taraflar zirvenin bitiminde iklimin korunması konusunda asgari müşterekte buluştu. Yaklaşık 25 ülkenin temsilcileri önceki akşam zirvenin kapanışında, küresel sıcaklık artışının 2 dereceye ulaşmamasını amaçlayan çalışmalar ve gelişmekte olan ülkelere mali yardım yapılmasını öngören ‘Kopenhag Mutabakatı’nı imzaladı. 
Yasal bağlayıcılığı bulunmayan ve daha çok ‘uzlaşı’ niteliği taşıyan ‘Copenhagen Accord’ başlıklı mutabakat metninde küresel ısınmada etkili olan sera gazı salınımının önemli oranda kısıtlanması gereğinin bilimsel açıdan da desteklendiği vurgulanarak, “Bu çerçevede küresel sıcaklık artışının 2 dereceden daha az olmasını sağlamak amacıyla gaz salınımında kısıtlama yapılması gerektiği” ifade edildi. Mutabakat metninde, gelecek yılın sonuna kadar üzerinde uzlaşılan konulara yasal bağlayıcılık getirilmesinin ele alınması önerisi de yer alıyor.

Gelişmekte olan ülkelere yardım edilecek
Metinde az gelişmiş ülkelere yapılacak yardım konusu ise, ‘gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelerin adaptasyon çalışmaları için yeterli, öngörülebilir ve sürdürülebilir finansal kaynak, teknoloji ve kapasite geliştirme desteği sağlayacaktır’ ifadesiyle yer aldı.  
Özellikle okyanus adası bazı ülkelerle Afrika’daki en az gelişmiş ülkelerin desteğe ihtiyacı bulunduğu vurgulanan metinde, ‘gelişmekte olan ülkelere 2020 yılına kadar 100 milyar dolarlık yardım yapmasının amaçlandığı, söz konusu yardımın kamusal ve özel, ikili ve çok taraflı kaynaklardan sağlanabileceği’ kaydedildi.

Kim, ne kadar verecek?
Mutabakat metninde söz konusu yardım programı için 2010 – 2012 yıllarını kapsayan kısa vadeli dönemde Avrupa Birliğinin 10,6 milyar dolar, Japonya’nın 11 milyar dolar ve ABD’nin 3,6 milyar dolar vaat ettiği de belirtildi.

Sonuç hayal kırıklığı
Uluslararası çevre koruma örgütü Greenpeace, sona eren iklim zirvesinde elde edilen sonucu ‘hayal kırıklığı’ olarak nitelendirdi. Çoğu sivil toplum örgütü de zirvede iklim koruma konusunda bağlayıcı hedeflerin belirlenememiş olmasını eleştirdi. ‘Brot für die Welt – Dünya için Ekmek’ adlı yardım örgütü, ‘küresel iklim politikası tuzla buz olmuştur’ açıklamasını yaparken, Friends of the Earth International adlı çevre koruma derneğinden Nnimmo Bassey, ‘sonucun fakir ülkeler için felaket niteliğinde’ olduğunu kaydetti. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barrosso da ‘hayal kırıklığımı gizlemekte zorlanıyorum’ diye konuştu. Kopenhag’daki zirveye katılan Çin delegasyonuysa elde edilen neticeden son derece memnun olduklarını ifade etti. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ise önceki gün yaptığı açıklamda, İklim Zirvesi’nde ‘başarılı bir sonuç’ elde edildiğini söyledi. Ban, ‘daha fazlasını yapmak isterdik ancak bu daha başlangıç’ yorumunu yaptı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Kopenhag Mutabakatı’nı onaylamakta zorlandığını kaydetti. Almanya Federal Çevre Baknaı Norbert Röttgen de elde edilen sonucun tatmin edici olmadığı mesajını verdi. Röttgen, “ABD ve Çin gibi sera gazı emisyon hacmi büyük ülkelere ihtiyacımız var. Bu yüzden can sıkıcı olsa da bazı tavizleri kabul ettik” dedi.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9008589&tarih=2009-12-21
 



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,370 µs