En Sıcak Konular

DTP PKK'DAN KORKUYOR MU?

21 Aralık 2009 16:48 tsi
DTP PKK'DAN KORKUYOR MU? İstifa kararının ardından tekrar İmralı’dan gelen bir emirle geri döneceklerini belirtmeleri DTP’nin daha doğrusu BDP’nin kim tarafından idare edildiğini bir kez daha kanıtlıyor.

DTP PKK’NIN OYUNCAĞI MI?

Abdullah Öcalan’ın yeni cezaevindeki odasını beğenmemesi ile başlayan eylemler, PKK’nın Tokat’ın Reşadiye ilçesinde kurduğu hain pusu ve DTP’nin kapatılması ile süren kaos ortamı, son günlerde Türkiye’yi derinden etkileyen gelişmelerden bazıları olarak gündeme yansıyor. Reşadiye saldırısını DTP’yi de açığa düşürecek dördüncü günde üstlenen PKK’nın demokratik açılım arayışına karşı önümüze koyduğu terör muhtırasında Kürt siyasetçi ve aydınların fikirleri de hayati önem taşıyor.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu’nun 7 askerin şehit edildiği Reşadiye saldırısı ve DTP’nin kapatılmasına ilişkin gelişmeleri yorumlarken dile getirdiği tehdit değerlendirmesi bu açıdan üzerinde durulması gereken konuşmalardan sayılıyor.( Nasname)
“DTP’yi eleştiren Kürtler hayatından korkuyor” açıklamasını yapan Ensarioğlu, “Bölgede DTP’ye alternatif daha özgürlükçü bir siyaset çıkmayacak mı?” sorusunu, “Çıkmaz olur mu? Çıkıyor ama yeterince duyulmuyor sanki. Bir de şu var. Kendini demokrat sayan entelektüeller PKK ve DTP ile çok ters düşmek istemiyorlar. Bunu Kürt meselesine ihanet olarak görüyorlar ve o pozisyona düşmemek için susuyorlar” şeklinde yanıtlıyor. Ensarioğlu, “DTP’yi eleştirmekten mi çekiniyorlar?” sorusuna ise, “Eleştiriyorlar, ancak bu eleştirilerde belli bir noktaya kadar gelebiliyorlar. O noktayı geçtiklerinde hain ilan edilmekten korkuyorlar, kimi hayatından, kimi statüsünden korkuyor. Bu yüzden eleştirilerinde çok dikkatli davranıyorlar. Kendi içlerinde tartıştıklarını kamuoyu önünde tartışmaktan kaçıyorlar. Bu tür durumların yaşanmaması gerektiğini her zaman ifade ediyoruz ama bunu yapan bir irade ve o iradenin silahlı gücü var. Bu güç karşısında bireysel güç göstermenin de riskleri var…” sözleriyle cevap veriyor. (Yeni Şafak)
Uzun süre PKK içerisinde faaliyet gösterdikten sonra “Artık Kürt sorununa silahsız, legal ve demokratik yollarla çözüm bulunacağına inanan”, HADEP Genel Başkanlığı’na kadar çıkmış bir politikacı olan Hikmet Fidan’ın, 6 Temmuz 2005 sabahı Diyarbakır’da ensesine sıkılan tek bir kurşunla öldürüldüğü biliniyor. Kapatılan DTP’yi yöneten kadrolar içindeki şiddet karşıtları, kol kola siyaset yaptıkları Fidan’ın akıbetini unutamıyor. Zinnar Fidan da babasını PKK’nın öldürdüğünü belirtirken gerekçeyi, “O sadece Kürtlerin Türklerle iç içe, el ele demokrat bir siyaset yapmalarını istiyordu. Silahsız, düşünce gücüyle, beyinle siyaset anlayışı vardı. Babam belki onlara tehdit oluşturduğu için öldürüldü” sözleriyle açıklıyor.
Ensarioğlu’nun işaret ettiği tehdit gerçeği PKK’nın Kürt sorununa çözüm için diyalog kapısı olan DTP’nin kapatılmasını arzu ettiği yorumlarını da temellendiriyor. PKK’nın, kapatılan DTP’nin Genel Başkanı Ahmet Türk’ü de Reşadiye saldırısı konusunda yanılttığı görülüyor. Türk, 7 Aralık’taki saldırının ardından 33 silahsız askerin katledildiği Bingöl saldırısına benzettiği Reşadiye’deki karanlık eylemin aydınlatılmasını isterken, 9 Aralık’ta Milliyet gazetesine verdiği demeçte, Tokat eylemini kesinlikle PKK’nın yapmadığını dile getiriyor. Ahmet Türk’e bu bilgiyi veren PKK, ertesi gün katliamı üstlenerek Türk’ü yalanlıyor. Sonuç olarak “Bizim için açılım bitmiştir” diyerek sevincini saklayamayan Emine Ayna ve vaktiyle Leyla Zana’nın yaptığı sert açıklamalardan rahatsız olan Ahmet Türk’e de parlamentodan çekiliyoruz demekten başka bir şey kalmıyor. İstifa kararının ardından tekrar İmralı’dan gelen bir emirle geri döneceklerini belirtmeleri ise DTP’nin daha doğrusu BDP’nin kim tarafından idare edildiğini bir kez daha kanıtlıyor.
DTP’liler aslında kendilerini meşru zemin dışında konumlandırıyor. Demokratik açılımı hedef alarak teröre başvuran ve dağlardan iktidar savaşına yönelen PKK ise, kendi içinde de susturamayacağı kadar çok fidanlar ektiğini göreceğe benziyor, görmesi de gerekiyor.

Helin Demir
helindem@mynet.com



Bu haber 830 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,384 µs