En Sıcak Konular

İŞTE SİZE KÜRT SORUNUNUN ŞİFRELERİ

19 Aralık 2009 17:42 tsi
İŞTE SİZE KÜRT SORUNUNUN ŞİFRELERİ Terörle-Kürt sorununu, “aynı zamanda Türküm” diyen egemen kültürle, “asla değilim” diyen bir alt kültürü aynı kabul edip, bütünsel kültürel sistemi kökünden patlatacak dinamitler üretiyorsunuz.

İşte size Kürt sorununun şifresi

Geçen yıl Kazakistan’da bir büyük şirketin kapısından girerken güvenlik sorumlusunun “hoş geldiniz” dediğinde Türk olduğunu anlamıştık. Hemen ardından “Türk müsünüz?” sorusuna “hayır ben Kürdüm” diye cevap verdiğinde bazı şeyleri bir kez daha görmüştük. Ancak bu hususu açmadan önce bazı rakamlar vermek lazım. Tarhan Erdem’in araştırmasına göre Türkiye’de yaşayan yaklaşık 10-12 milyon Kürt kökenli vatandaşın üçte ikisi batı bölgelerindedir. Ercan Çitlioğlu’nun araştırmasında ise “DTP bütün Kürtleri temsil etmektedir” yargısına varanların oranı %23,5’te kalmaktadır. Aynı araştırmalarda terörün sebebi olarak “işsizlik” cevapları ağır basmaktadır. Peki diğer bölgelerimizdeki işsizlik oranı... Eğer her işsiz kalan bu devlete kurşun atsaydı galiba Türkiye’de adam kalmazdı. Bana kalırsa işsizlik bazı sorunları açığa çıkartan etmenlerden sadece birisi olabilir.
Çok açıktır ki bugün Türkiye’de yaşanan ve adına  “Kürt sorunu”  denilen olayın en önemli yanı, ülkede yaşayan Kürt kökenli insanların ne kadarının kendisini “Türk” olarak görüp görmediğidir. O halde bahsi geçen süreç öncelikle toplumsal bir kültür ve değişim sorunudur. Ancak bilinmelidir ki toplumsal sistemler de bir bütündür. Onun taşıyıcısı olan kültür ise durağan olmamakla birlikte, sistemi meydana getiren alt kültürlerin etkileşimi ile bütüne hayat verecek bir koşullar zinciri meydana getirir. Buna göre ülkenin bütünsel sisteminde kendisini Türk hissedenle, hissetmeyeni ayırmazsınız.. Çünkü her alt sistemde birbirinden farklı egemen kültürler olabilir.

O halde ne demek istiyoruz?

Dönelim Kazakistan’daki olaya. Kendisini Türk kabul etmeyen ve orada Türk olduğu için bulunduğunu gözden kaçıran güvenlik görevlisinin yaklaşımını aslında her an etrafımızda, televizyon ve gazetelerde, çeşitli “köşelerde”  görmekteyiz. Bazılarımız günlük yaşamında bunun daha ağır bastığı kültürde, bazılarımızsa “kaçınmacı kültürde” ilgili yaklaşımla değişen oranlarda karşılaşmaktadır. Oysa yine Tarhan Erdem’e göre, kapatılan DTP son seçimde 2 milyon 270 bin oy ile her 5 Kürt’ten birinin oyunu almıştır. Bütün bunlar göstermektedir ki “Kürt sorunu” bir kültür ve yaklaşım sorunudur. Terör ise bundan beslenen, kullanan, dış ayakları olan başka bir tehdit alanıdır. Güneydoğu insanın egemen kültürü ile batıda ya da başka bir bölgedeki Kürt kökenli insanımızın alt kültür muhtevasının birbirinden ayrılması gerekir. Kuvvetle muhtemeldir ki bugün bir araştırma yapılsın “her şart altında ben sade Kürdüm” diyenlerin oranı %90 oranda yalnızca tek bir alt kültür sisteminden çıkacaktır. Öncelikle Türklük bilinci bir bütünsel kültür yansımasıdır. Kürt olduğunu inkâr etmemekle ve hatta gururla söylemekle birlikte, en az benim kadar Türklük bilincine sahip insanların açıklaması tam burada kendisini göstermektedir. Hani zaman zaman diyoruz ya. “Adam Kürt ama benden daha Milliyetçi.” İşte o adam, bu adamdır.
Devam ediyoruz. Ülkedeki Kürtlerin acaba yüzde kaçı terör istemekte ve devletine kurşun sıkmaktadır? En abartılı yaklaşımla %20’si diyelim. Peki siz ne yapıyorsunuz? Terörle-Kürt sorununu, “aynı zamanda Türküm” diyen egemen kültürle, “asla değilim” diyen bir alt kültürü aynı kabul edip, bütünsel kültürel sistemi kökünden patlatacak dinamitler üretiyorsunuz. Düşünmeden “atom etkili sözler” söylüyorsunuz. Oysa her şeyin çözümü sosyal sistemde ve bu milletin iradesinde gizlenmiştir. Şimdi gelin açılımı bir de böyle konuşalım ve şekillendirelim. İnanınız demokrasiyi bu yolla da ilerletebiliriz.Ve bundan sadece Türkiye kazançlı çıkacaktır.

Kürşat Zorlu-Yeniçağ

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/yazargoster.php?haber=11314

 



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    196,383 µs