En Sıcak Konular

''KIBRIS BARIŞ HAREKATI'' ABD'DE DAVA KONUSU OLDU

19 Aralık 2009 17:16 tsi
''KIBRIS BARIŞ HAREKATI'' ABD'DE DAVA KONUSU OLDU Türkiye, AB ve ABD talimatları doğrultusunda hareket etmenin bedelini ödemeye devam ediyor. Kıbrıs konusunda Amerika’da aleyhimize 1 trilyon 400 milyar dolarlık tazminat davası açıldı.

KKTC ve Türkiye’ye rekor tazminat davası  

Türkiye, AB ve ABD talimatları doğrultusunda hareket etmenin bedelini ödemeye devam ediyor. Kıbrıs konusunda Amerika’da aleyhimize 1 trilyon 400 milyar dolarlık tazminat davası açıldı. 

1974 Kıbrıs Barış Harekatı ABD’de dava konusu oldu. Mihalis Tumazu, Nikolas Kacilaris ve Marula Tombazu isimli Rumlar, ABD’nin Columbia Eyalet Mahkemesi’nde Türkiye ve KKTC aleyhine “eski mallarına ulaşamamaları ve kullanamamalarının karşılığı olarak 400 milyar dolar; manevi tazminat olarak da toplam 1 trilyon dolarlık dava açtı.

Türkiye işgalcilikle suçlanıyor
ABD vatandaşı da olan Rumlar adına dava açan Athan Çimbidis isimli Rum avukat, Türkiye’nin 1974’te insan hakları ihlallerinde bulunduğunu ve bunu Amerikan silahlarını kullanarak yaptığını savunuyor. Çimbidis, Güney Kıbrıs’taki Rumları da bu davaya katmak amacıyla Rum tarafında temaslarda bulunuyor. Çimbidis, Rum Fileleftheros gazetesine yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ın bir bölümünde süregelen “işgal” ve insan hakları ihlalleri iddiasıyla açtıkları davada Türkiye ve KKTC’den “çok ağır” bir bedel talep ettiklerini söyledi. Türkiye ve KKTC’den, bugüne kadar eski Rum malı satışlarından aldıkları bütün paraları vermeleri isteniyor. Bunun için Rum mallarının satışı için reklam yapılmasını yasaklayan bir mahkeme kararının da çıkartılması talep ediliyor.

Davayı kazanabilirler mi?
Uzmanlar, girilmesi mümkün olmayan AB’den, topraklarımız üzerinde hesapları olan ABD’den akıl alınmaya devam edildiği, Türkiye’nin milli menfaatlerine uygun politikalar hayata geçirilmediği müddetçe bu tür baskılara karşı olumlu bir sonuç almanın zor olduğunu belirtiyorlar. Bugüne kadar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Rumlar haksız, Türkiye ve KKTC haklı olmasına rağmen aleyhimize tazminat cezası verdiğini ifade eden uzmanlar, aynı mantık devam ettikçe sonucun pek değişmeyeceğinin altını çiziyorlar.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=9008557&tarih=2009-12-19

 



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,204 µs