En Sıcak Konular

DEV-SOL ANA DAVASI 29 YIL SONRA SONUÇLANDI

15 Aralık 2009 22:21 tsi
DEV-SOL ANA DAVASI 29 YIL SONRA SONUÇLANDI 12 Eylül Askeri Darbesi’nin ardından açılan, ilk duruşması 15 Mart 1982 tarihinde yapılan ve 29 yıldır süren Dev Sol Ana davası’nın son duruşması yapıldı.

Dev Sol ana davasında karar

12 Eylül Askeri Darbesi’nin ardından açılan, ilk duruşması 15 Mart 1982 tarihinde yapılan ve 29 yıldır süren Dev Sol Ana davası’nın son duruşmasında sanıklar savunma hakkı istediler, avukat talep ettiler. Bu talepleri yıllardır karşılamayan mahkeme, 1243 sanıklı davada 39 sanık hakkında “müebbet" hapis cezası verdi.

Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına 2’si başka suçlardan tutuklu toplam 22 sanık ve sanık avukatları katıldı. Sanıkların çocukları ve torunları da duruşma salonunda izleyici olarak yer aldı. Duruşmada son sözleri sorulan sanıklar, kendilerinin değil, darbecilerin yargılanması ve cezalandırılmasını istediler. Sanıklardan Ferudun Osmanağaoğlu, kardeşi Osman Osmanoğlu’nun öldüğü halde dosyada isminin yer aldığını söyledi. Osmanağaoğlu , “12 Eylül hukukunu tanımıyorum" dedi. Sanıklardan Mustafa Özkahraman ise “Bu sanık sandalyelerinde biz değil, 12 Eylül cuntacıları oturmalıydı" ifadesini kaullanarak beraatini istedi.


“DEVLET BİZE ÖZÜR BORÇLU"

Sanık Hasan Doğruöz i “30 yıldır bu savunmayı bekliyorum. Bu nedenle çok heyecanlıyım" diyerek, devletin kendilerine özür borçlu olduğunu söyledi. Mahkemeye seslenen sanık Mehmet Akdemir de “Adalet cesaret işidir, sizi cesarete davet ediyorum" diye konuştu. Pir Sultan Abdal’a dağacına giderken son sözünü sormuşlar; “Açılan kapılar şaha gidelim" demiş. Biz de bu dava hiç bitmez ki diyoruz ifadelerini kullandı. Necla Can da savunmasında “Bir karıncayı bile incitmedik. İnciten belli. Katleden ve katledilen de belli. Katledenlerden hesap sorulmasını istiyorum’’ diye konuştu.


MAHKEME KARARINI AÇIKLADI

Verilen aranın ardından davayı karara bağlayan mahkeme, haklarında daha önce beraat verilen ve zamanaşımından ve ölüm nedeniyle davaları düşen sanıklar hakkında yine zamanaşımı ve beraat verilmesine karar verdi. Mahkeme, 39 kişiye ise müebbet cezası verdi.

Mahkemenin verdiği kararı değerlendiren sanık avukatlarından Barkın Timtik, kararın “12 Eylül hukukun halen sürmekte olduğunun açıkça göstergesi" olduğunu ifade ederek, “Her ne kadar bugün darbecilikle hesaplaşıldıgı söylenilse de bu kararla bir kez daha 12 Eylül uygulamalarının yani işkencelerin, işkence sonucu elde edilmiş beyanların bu hükme gerekçe yapıldığı görülmektedir. Henüz bir çok sanığa tebligat yapılmamıştır. Sanıklar son söz olarak avukat isteme ve savunma hakkı talep ettiler. Verilen karar adil bir karar değildirö dedi. Avukat Ömer Kavilli ise “Sanıklar yıllarca aleyhlerindeki delilleri görmek istediler anacak gösterilmedi. Yani deliller tartışılmadı bile. Bu karar hiçbir şekilde hukuki değildir" diye konuştu.

TAYAD PROTESTO ETTİ

Duruşmanın ardından , TAYAD’lı üyeler ve sanıkların katılımı ile adliye önünde basın açıklaması yapıldı, karar protesto edildi. Kararın hukuki ve adil olmadığını belirtildi.

Kaynak: Milliyet Gazetesi,http://www.milliyet.com.tr/Yasam/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1174185&Date


 



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,239 µs