En Sıcak Konular

ÜRÜNLER TARLADA KALIYOR

15 Aralık 2009 20:04 tsi
ÜRÜNLER TARLADA KALIYOR AKP hükümetinin yanlış tarım politikaları tarımı çıkmaza sürükledi.

Ürünler satılmıyor tarlada kalıyor 

AKP hükümetinin yanlış tarım politikaları tarımı çıkmaza sürükledi. AKP’li yıllarda üretimi düşen pamuk fiyatları dünyada zirveye çıktı. Pamuk alanlarına ekilen biber de para etmediği için tarlada çürümeye terkedildi.
 
Dünyada pamuk fiyatları arz kıtlığı ve talep fazlalığı sebebiyle yüzde 50’lere varan oranda artarken Türkiye pamuk üretiminden vazgeçmesinin ağır faturasını ödemeye devam ediyor. AKP hükümetinin yanlış tarım politikaları sebebiyle beyaz altın olarak ifade edilen pamuk dünyada yok satarken alternatif ürün olarak ekilen biber para etmediği için tarlada kaldı.

Maliyet yüksek alıcı yok
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, bu yıl 25 bin dekar alanda biber üretildiğini ancak üreticilerin maliyetini karşılamadığı için ürününü hasat etmediğini bildirdi. Okur, “Bu yıl ekilen ve kış sezonunda hasadı yapılacak olan biberler tarlada kaldı. İşçilik ve diğer maliyetler yüksek, alıcı ise yok” dedi.

Pamuğa alternatif ekilmişti
Saruhanlı’da son yıllarda ekim alanı genişleyen biberin, pamuğa alternatif ürün olarak ekildiğini anlatan Okur, şöyle devam etti: “Alternatif ve organik ürün bile tarlada kalıyorsa bunun sorumlusu çiftçi değildir. Çiftçinin tarlası deneme tahtası da değildir. Üreticiler şimdi gelecek yıl ne ekeceğini düşünüyor. Ancak işin içinden çıkamıyor. Ziraat Odası olarak bizler de çiftçiye şunu veya bunu ekin diye öneride bulunamıyoruz. Çünkü önereceğimiz ürünün gelecek yıl kaç para edeceği, piyasasının olup olmayacağı bilinmiyor. Tarım öyle bir noktaya geldi ki üreticilik tamamen bir şans oyununa döndü.”

Çiftçi ne yağacağını bilemiyor
Okur, Saruhanlı’daki iklimin ve toprak yapısının her mevsim ürün yetiştirmeye uygun olduğunu, Antalya’da şu dönemde seralarda yetişen biberlerin Saruhanlı’da ovada yetiştiğini belirterek, “Bütün bunlara rağmen bu ürün tarlada kalıyorsa, söylenecek başka bir söz yok” diye konuştu. Saruhanlı’nın Lütfiye köyünde biber üretimi yapan çiftçi Hüseyin Erişken ise bu yıl 50 dekar biber ektiğini belirterek, “Ektiğim ürün bu sene talep görmedi. Tüccar satın almadı. Gelecek yıl biber ekmeyi düşünmüyorum. Ne ekeceğimi de bilmiyorum. Biz tarlada ürettiğimiz biberi 25 kuruştan satamazken, aynı ürün pazarda 70 kuruştan satılıyor”dedi.

 

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=9008494&tarih=2009-12-15
 



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,103 µs