En Sıcak Konular

ANAYASA MAHKEMESİ DTP'YI KAPADI

11 Aralık 2009 20:40 tsi
ANAYASA MAHKEMESİ DTP'YI KAPADI Anayasa Mahkemesi Üyeleri,hiçbir iç ve dış telkini (!) kâle almayarak,oy birliği ile DTP'yi temelli kapattı.

İşte Türkiye'nin beklediği DTP kararı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç yaptığı açıklamada, DTP'nin "temelli" kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.

DTP'nin üst düzey yöneticilerine siyaset yasağı getirildi. Yasaklı isimler 5 yıl süreyle siyaset yapamayacak.

Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekilliği düşürüldü. Böylece DTP'nin meclisteki grubu düşmüş oldu.

Haşim Kılıç kapatma kararının oy birliği ile alındığını bildirdi.

Anayasa Mahkemesi, DTP hakkındaki kapatma davasının 4. günkü görüşmelerini tamamladı. Yüksek Mahkeme Heyeti, davaya ilişkin 4. gün görüşmelerine saat 09.30’da başlamıştı. Mahkeme Heyeti’nin bugünkü görüşmesi yaklaşık 8 saat sürdü.

Anayasa Mahkemesi, "eylemleri yanında, terör örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği gerekçesiyle, DTP’nin temelli kapatılmasına" oy birliğiyle karar verdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkemenin 9 saat süren toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 16 Kasım 2007 tarihinde DTP’nin kapatılması istemiyle dava açtığını anımsattı.

Kılıç, yapılan görüşmeler sonunda, DTP’nin, eylemleri yanında, terör örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği anlaşıldığından, Anayasa’nın 68 ve 69. maddeleriyle 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 101 ve 103. maddeleri gereğince kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.

Beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasın neden olan DTP Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un milletvekilliklerinin, Anayasa’nın 84. maddesinin son fıkrası uyarınca, gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren sona ermesine karar verildiğini belirten Kılıç, parti tüzel kişiliğinin, kapatma kararının verildiği tarihte sona ermesine hükmedildiğini bildirdi.

Kılıç, "davalı partinin bütün mallarının 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 107. maddesi gereğince Hazine’ye geçmesine, gereğinin yerine getirilmesi için karar örneğinin, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 107.

maddesi uyarınca Başbakanlık’a ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 11 Aralık 2009 gününde oy birliğiyle karar verilmiştir" dedi.

KARAR DÖRT GÜNDE VERİLDİ

Anayasa Mahkemesi davayı 8 Aralık Salı günü esastan görüşmeye başlamıştı. Yüksek mahkeme, 4 günün sonunda açıklama yaptı.Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranıyor. Kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekiyordu.

DTP'nin kapatılma kararını milletvekilleri kuliste izledi

Anayasa Mahkemesi’nin DTP hakkında kararını vermeden dakikalar önce, iktidar ve muhalefet kulislerinde milletvekilleri, Genel Kurul salonundan çıkarak, haber kanallarında kararın açıklanmasını beklediler. İktidar kulisinde özellikle bölge milletvekilleri üzüntülerini dile getirdiler ve "Böyle olmamalıydı" demekle yetindiler.
İktidar ve muhalefet parti yöneticileri ise DTP’nin açıklamasını beklemeyi ardından bir değerlendirme yapacaklarını söylediler. [1]

Ahmet Türk'ten ilk açıklama

Kapatılan DTP’nin Genel Başkanı Ahmet Türk, "Türkiye parti kapatmakla bu sorunu çözemez. Türkiye, ortak akılla, diyalogla, mantıkla sorunlarını çözebilir" dedi

Türk, parti genel merkezi önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sancılı bir süreç yaşadığını belirterek, şunları söyledi:

"Elbette ki demokratik siyasetin önünü kapatmak bir umutsuzluğu derinleştirir. Bu bir gerçektir, ama biz bütün bunlara rağmen Türkiye’nin bir gün barışı yakalayacağına inanıyoruz. Bizim özlemimiz bu sancılı sürecin uzamaması, herkesin yeniden düşünmesi ve gerçekten Türkiye’de halkları kucaklaştıracak bir anlayışı egemen kılmak için çaba göstermesidir. Türkiye parti kapatmakla bu sorunu çözemez. Türkiye, ortak akılla, diyalogla, mantıkla ancak sorunlarını çözebilir."
        
SİNE-İ MİLLET SORUSU

Parti olarak yarın bir açıklama yapacaklarını belirten Türk, daha önce aldıkları kararların arkasında olduklarını, o kararların aynen işleyeceğini kaydetti. Türk, şöyle devam etti:

"Demokrasi ve barış mutlaka zafere ulaşacaktır. Ne kadar engellenirse engellensin barış ve demokrasi üstün gelecektir. Bu konuda endişem yok. Tabii ki böyle bir süreci yaşamak elbette ki insanlarda bir kırılma yaratır. Bu kırılmanın gerçekten çok daha yüksek noktaya taşınmaması için hepimiz bu süreci hassasiyetle izleyeceğiz. Sürecin hassasiyetini kavrıyoruz. Amacımız sorunun çözümüdür, başka da bir amacımız yok. Mücadelemiz bunun için devam edecek. Bunun için benim yasaklanmış olmam, Aysel Tuğluk’un yasaklanmış olması, 37 kişinin yasaklanmış olması siyasetin, demokratik mücadelenin biteceği anlamına da gelmez."

Türk, "Sine-i millete döneceğiz diye açıklama yapmıştınız. Sine-i millete dönecek misiniz?" şeklindeki soru üzerine de, "Arkadaşlarımız tahmin ediyorum ki bu konudaki dilekçelerini Meclis’e ulaştıracaklardır" karşılığını verdi.

DTP Genel Merkezi'nde izdiham

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın ardından DTP’liler parti genel merkezinde kararı değerlendirmek üzere olağanüstü toplandı. DTP milletvekillerinin yaptığı toplantıya eş Başkan Emine Ayna da Diyarbakır ziyaretini iptal ederek katıldı.

Parti genel merkezi önünde yoğun güvenlik önlemi alındı. Partililerin izdiham oluşturduğu parti genel merkezinin önünde Türk Bayrağı açan iki eylemci olduğu görüldü. Güvenlik güçlerinin devreye girmesi sonucu, Türk Bayrağı açan iki kişi kısa bir açıklama yaparak bu eylemi sona erdirdi.

DTP’lilerin zaman zaman slogan attıkları DTP Genel Merkezi’nden Ahmet Türk’ün ayrılışı sırasında da izdiham yaşandı. Yoğun bir basın ordusunun izlediği DTP Genel Merkezi’nde partililerin değerlendirmeleri sürüyor. 

İLK YORUMLAR

DTP hakkındaki kapatma kararı gündeme bomba gibi düştü. İşte, siyasilerden ilk yorumlar...

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, DTP'nin kapatılmasının ardından, "Partilerin kapatılmasına karşıyız. Partileri halk kapatmalı. Ancak karara saygı duyuyoruz" açıklamasında bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Kararı herkes saygıyla karşılamalı" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "Karar huzuru kaçırmamalı" dedi.

MHP'den açıklama:

"Yüce Mahkeme'nin bu kararını herkes saygıyla karşılamalı ve içinden geçmekte olduğumuz nazik dönemde bölücü terörün amaçlarına hizmet edecek tartışmalardan özenle kaçınmalıdır."

Açıkalamada şöyle denildi; "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın DTP'nin temelli kapatılması için 16 Kasım 2007 tarihinde açtığı dava bugün sonuçlanmıştır. İki yılı aşkın bir mesai sonrası Anayasa Mahkemesi siyasi partilerin faaliyetlerinde uyulacak esaslar hakkında Anayasamızda ve Siyasi Partiler Kanunu'nda yer alan hükümler uyarınca bir inceleme yapmış ve DTP'nin terör ve şiddetle ilişkisi ve bölünmez bütünlük aleyhindeki faaliyetlerin odağı olduğunu tespitinde bulunarak bu partinin temelli kapatılmasına karar vermiştir. Bu kararda dikkati çeken bir husus, 2 DTP'li milletvekilinin milletvekilliği düşürülerek siyasi yasak kapsamına alınması olmuştur. Bu milletvekilleri dahil 37 DTP yöneticisine siyasi yasak yaptırımı uygulanmıştır. Yüce Mahkeme'nin kararının açıklanması ile DTP'nin siyasi faaliyetleri son bulmuş ve malları hazineye devredilmiştir. Bugün itibariyle kapatılan DTP'ye mensup milletvekilleri bağımsız milletvekili haline gelmişlerdir. Yüce Mahkeme'nin bu kararını herkes saygıyla karşılamalı ve içinden geçmekte olduğumuz nazik dönemde bölücü terörün amaçlarına hizmet edecek tartışmalardan özenle kaçınmalıdır."

Öymen: Karar açıktır herkes saygı göstermeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Anayasa Mahkemesi’nin DTP hakkında verdiği kapatma kararını "Karar açık herkesin saygı göstermesi lazım" şeklide değerlendirdi.
Öymen, ANKA’ya yaptığı değerlendirmede Anayasa Mahkemesi’ndeki dava sürecinde CHP olarak herhangi bir açıklama yapmadıklarını söyledi. Öymen "Ancak Anayasa Mahkemesi kararını verdi. Karar açıktır. Herkesin bu karara saygı göstermesi lazım" dedi.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı: Demokrasimizin gelişmesi siyasi partilerin kapatılmamasından geçer

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "Demokrasimizin gelişmesi, siyasi partilerimizin kapatılmamasından geçer" dedi.
Kumlu, DTP’nin kapatılmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, şöyle dedi:
"Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kurulduğu günden  bu yana bir çok kez demokrasi sınavından geçmiş ve demokrasimiz zaman zaman düştüğü dar boğazların etkisini yıllar geçse de  üzerinden atmayı başaramamıştır. Anayasa ve yasalarımızda kendisini ifade eden bu etkiler, sendikalar başta olmak üzere genel olarak tüm örgütsel yapılanmaların hareket alanını sınırladığı gibi, kimi söylemleri nedeniyle bazı siyasi partilerimize ilişkin kapatma davalarının açılmasını ve kimi siyasi partilerimizin de kapatılmasını beraberinde getirmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti tarihine baktığımızda parti kapatmaları ve siyaset yasaklarıyla hiç bir yere varılamadığını, aksine bu tür uygulamalarla baskı altına alınmak istenen siyasi görüşlerin ülkemiz siyasetinde daha da büyüyerek yer aldığını göstermiştir. Hiç şüphesiz, demokrasimizin gelişmesi, artık siyasi partilerimizin kapatılmamasından geçmektedir. Türkiye bir an evvel "parti kapatma" ayıbından kurtulmalı, TBMM, sağlanacak en geniş ittifak ile Anayasa ve ilgili yasalarda yapacağı değişikliklerle ülkemizde varolan demokrasinin sınırlarını genişletmelidir."

DTP'de basın toplantısı

DTP yarın parti genel merkezinde saat 12.00’de bir basın toplantısı yaparak, son gelişmeleri değerlendirecek.

Anayasa Mahkemesi’nin DTP’yi kapatma kararına ilişkin DTP’nin yarın saat 12.00’de parti genel merkezinde bir basın toplantısı düzenleyerek gelişmeleri değerlendireceği öğrenildi.[2]

DTP'lilere siyaset yasağı

DTP'nin kapatılmasının ardından 37 yöneticiye siyasi yasak getirildi. Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekillikleri düşürüldü.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın açıklaması ve o isimler:
 
- Beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olan Abdulkadir Fırat, Abdullah İsnaç, Ahmet Ay, Ahmet Ertak, Ahmet Türk, Ali Bozan, Ayhan Ayaz Aydın Budak, Ayhan Karabulut, Aysel Tuğluk, Bedri Fırat, Cemal Kuhak, Deniz Yeşilyurt,i Ferhan Türk, Fettah Dadaş, Hacı Üzen, Halit Kahraman, Hatice Adıbelli, Hüseyin Bektaşoğlu, Hüseyin Kalkan, İzzet Belge, Kemal Aktaş, Leyla Zana, Mehmet Veysi Dilekçi, Metin Tekçe, Murat Avcı, Murat Taş, Musa Farisoğlulları, Necdet Atalayı, Nurettin Demirtaş ve Selim Sadak’ın Anayasa’nın 69. maddesinin 9. fıkrası gereğinde, gerekçeli kararın Remi 5 yıl süreyle, bir başka partinişn kurucusu, yönetici denetçisi olamayacaklarına.

– Beyan ve eylemlerle partinin kapatılmasına neden olan Mardin Mile Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un milletvekilliklerinin, gerekçeli kararın resmi gazete’de yayınlanmasından sonra, sona ermesine. Parti tüzel kişiliğinin kapatma kararı verildiği tarihte son verilmesine gereğinin yerine getirilmesi için karar örneğinin Başbakanlığa ve Yargıtay’a gönderilmesine karar verilmiştir.[3]

Erken seçim gündeme gelecek mi?

 DTP milletvekileri kapatma kararını protesto için istifa ederse erken seçim gündeme gelecek.

Anayasa Mahkemesi kararının ardından gözler "Partimiz kapatılırsa sine-i millete döneriz" diyen DTP'ye çevrildi. Kapatma kararını protesto etmek için 19 DTP’li istifa ederse TBMM’deki boş sandalye sayısı 27’ye yükselecek. Anayasa’ya göre 28 milletvekilliğinin boşalması durumunda 3 ay içinde ara seçim zorunluluğu var.

Anayasa’nın 84. Maddesine göre, milletvekillerinin istifası durumunda, TBMM Başkanlık Divanı toplanarak imzaların doğruluğunu tespit ediyor. İstifanın kabulü de TBMM Genel Kurulu'nca kararlaştırılıyor.

Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekilliklerinin düşmesinden sonra DTP’nin TBMM’de 19 milletvekili kaldı. 19 milletvekilinin istifası durumunda, Meclis’teki boş sandalye sayısı 27’ye yükselecek. Anayasa’nın 77’inci maddesi de TBMM üyeliklerinde yüzde 5 oranında boşalma olması durumunda, 3 ay içinde ara seçime gidilmesini öngörüyor.

Kulislerde DTP’nin ihtiyaç duyduğu bir istifanın İstanbul bağımsız milletvekili Ufuk Uras tarafından verileceği konuşuluyor. Uras DTP'ye tüm hareketlerinde destek verdi.

ANAYASA NE DİYOR?

Milletvekillerinin istifası ile ilgili işlemler Anayasa’da düzenleniyor. 1985’e kadar istifa eden milletvekilinin, bu istifasının kabulü için, Genel kurulda yapılan oylamada, üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 kabul oyu gerekiyordu. Yapılan değişikliğin ardından ise artık salonda bulunanlar arasından, kabul oylarının ret oylarından bir fazla çıkması yeterli bulunuyor.

Anayasa’nın 84. maddesi ‘’İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulunca kararlaştırılır’’ hükmünü taşıyor.

Meclisteki siyasi parti grubu sayısı 3'e indi

Anayasa Mahkemesi’nin DTP’yi kapatma kararından sonra bu partinin TBMM grubunun tüzel kişiliği de sona erdi.

Alınan bilgiye göre, Yüksek Mahkemenin kapatma kararından sonra DTP TBMM Grubu bugün itibarıyla düştü. Böylece, bu partinin TBMM Başkanlık Divanında yer alan "idare amiri" kontenjanı da sona ermiş olacak.

Kapatılan DTP’nin, TBMM Genel Kurulunda 14 Aralık Pazartesi günü yapılacak olan 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nın tümü üzerinde gruplar adına verilen söz hakkı da iptal edilecek.

DTP milletvekilleri yeni bir parti altında Meclis grubu oluşturmadığı sürece, bu partiye ayrılan grup odası  ve Grup Başkanvekili odaları da boşaltılacak.

Yüksek Mahkeme kararının Resmi Gazete’de gerekçeli olarak yayımlanmasından sonra da Mardin Milletvekili Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un milletvekillikleri sona erecek. Sayısı 19’a düşecek milletvekili grubu, 20. milletvekilini bulur ve bu milletvekilleri bir başka partiye geçerse yeniden TBMM Grubu oluşturabilecekler.
        
DTP’NİN KAPATILMASIYLA BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLLERİNİN SAYISI 28’E YÜKSELDİ

Anayasa Mahkemesi’nce DTP’nin kapatılması ve Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk’un milletvekilliklerinin düşürülmesiyle, Meclis’teki sandalye dağılımı da değişti.
TBMM’de 21 milletvekili ile temsil edilen DTP’nin kapatılması ve iki milletvekilinin milletvekilliğinin düşürülmesiyle, Meclis’teki boş sandalye sayısı 8’e yükseldi. DTP’nin kapatılmasıyla da varolan 9 bağımsız milletvekili sayısı da toplam 28’e yükseldi. Ayrıca, TBMM’de temsil edilen parti sayısı da 6’ya düştü. Anayasa Mahkemesi kararıyla birlikte TBMM’deki sandalye dağılımı şöyle :

AKP : 338
CHP: 97
MHP:69
DSP:8
DP: 1
TP:1
Bağımsız: 28
Toplam: 542
        
BAĞIMSIZ GELİP GRUP KURMUŞLARDI

22 Temmuz 2007 seçimlerinde TBMM’ye bağımsız olarak giren 21 milletvekili daha sonra DTP’ye katılarak, Meclis grubu oluşturmuşlardı.

Öte yandan birçok milletvekili Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, DTP’nin kapatılmasına ilişkin kararını, Genel Kurul Salonundan ayrılarak, kulisteki televizyonlardan takip etti.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da gazetecilerin değerlendirme yapıp yapmayacağına ilişkin sorusuna, "Siyasi değerlendirmeyi zaten o yapıyor. Ben Haşim Kılıç değilim. Tepkiyi o gösteriyor" karşılığını verdi.[4]
 

 

Kaynak: Milliyet Gazetesi

[1].http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1172541&Date

[2].http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&KategoriID=12&ArticleID=1172730&Date

[3].http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&KategoriID=12&ArticleID=1172722&Date 

[4].http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1172732&Date



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,376 µs