En Sıcak Konular

ORHAN ŞAİK GÖKYAY YAD EDİLDİ

28 Kasım 2009 21:02 tsi
ORHAN ŞAİK GÖKYAY YAD EDİLDİ Bu Vatan Kimin” şiiriyle Türk toplumunun hafızasında yer eden ünlü şair Orhan Şaik Gökyay, vefatının 15. Yılında Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde düzenlenen özel bir etkinlikle anıldı.

Orhan Şaik Gökyay Vefatının 15. Yılında Anıldı  

Bu Vatan Kimin” şiiriyle Türk toplumunun hafızasında yer eden ünlü şair Orhan Şaik Gökyay, vefatının 15. Yılında Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde düzenlenen özel bir etkinlikle anıldı. 

“Bu Vatan Kimin” şiiriyle Türk toplumunun hafızasında yer eden ünlü şair Orhan Şaik Gökyay, vefatının 15. Yılında Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde düzenlenen özel bir etkinlikle anıldı. 21 Kasım Cumartesi günü saat 18.00’de gerçekleştirilen program, güftesi Orhan Şaik Gökyay’a, bestesi  Arif Sami Toker’e ait olan ve artık Türk Müziği’nin klasikleri arasında sayılan “Çıksam Şu Dağların Yücelerine” şarkısının dinlenilmesiyle başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi – Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlen, İBB Kültür A.Ş. tarafından organize edilen özel etkinlikte büyük şairin hayatından kesitlerin ve özellikle dil alanında yaptığı çalışmaların anlatıldığı bir açık oturum gerçekleştirildi. Prof Dr. İsmail Kara tarafından yönetilen açık oturumda Halk Edebiyatı uzmanı Sabri Koz ve Prof Dr. Mustafa Kaçalin söz aldı.

Orhan Şaik Gökyay’ın halk kültürüne ve dini kültüre yakın bir edebiyatçı olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Prof Dr. İsmail Kara, Gökyay’ın özellikle “tenkitçi” tarafıyla Türk akademik hayatına damgasını vurduğunu ifade etti. “Kâtip Çelebi” hakkında ilim neşirleri yapan en önemli isimlerin başında Orhan Şaik Gökyay’ın geldiğini vurgulayan Kara, Gökyay’ın dil konusunda yaptığı en önemli çalışmanın Dede Korkut Masalları’nı sadeleştirmesi olduğunu söyledi. Orhan Şaik Gökyay’ın İstanbul Edebiyat Enstitüsü’nden talebesi olan halk edebiyatı uzmanı Sabri Koz, hoca ile ilk tanışmasının “Bu Vatan Kimin” şiirini okumasıyla olduğunu ve annesinin karşısına geçerek ezberden okuduğu bu şiirin kendisini hayatı boyunca derinden etkilediğini ifade etti. Hoca’nın ilim aşkı, takip fikri ve çalışma azminin kendisini çok etkilediğini vurgulayan Koz, konuşmasının devamında talebelik dönemine ait hatıratlarından bahsetti. Oturumun son konuşmacısı Prof Dr. Mustafa Kaçalin ise Gökyay’ın “Türkoloji” sahasında yaptığı çalışmaları anlattı.
 

Kaynak: Sanatalemi.net,http://www.sanatalemi.net/default.aspx?durum=haber_oku&id=3101



Bu haber 1,042 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,157 µs