En Sıcak Konular

''YENİ OSMANLI''YI KABUL ETMEYİZ

9 Aralık 2009 12:02 tsi
''YENİ OSMANLI''YI KABUL ETMEYİZ AKP'nın İslami eksenli bir parti olmadığını söyleyen Erdoğan Neo-Osmanlı tartışmalarına da sert tepki gösterdi.

Neo-Osmanlı değiliz kapılarımızı açıyoruz 
 
Erdoğan, Obama ile Beyaz Saray’daki görüşmesinin ardından Johns Hopkins Üniversitesi’nde bir konuşma yaptı

AK PARTİ’NİN İslami eksenli bir parti olmadığını söyleyen Erdoğan Neo-Osmanlı tartışmalarına da sert tepki gösterdi.

“YENİ OSMANLI” TARTIŞMALARI

Bu yakıştırmaları kabul edemeyiz

Türkiye’nin dış politikada “Neo Osmanlıcılık” veya “Yeni Osmanlıcılık” politikası izlediği yakıştırmasını kabul etmiyoruz.  Türkiye Cumhuriyeti içinde Yeni Osmanlıcılık akımı yok. Yakıştırmadır. Eksen kayması gibi yakıştırmalar yapanlar, şu andaki iktidarı gölgeleme çabasındadır. Son dönemde kasıtlı olarak dile getirilen eksen kayması haksız bir iddiadır. Dış politikada kimi gelenekleri, kimi alışkanlıkları yıktığımız bir gerçektir. Tüm komşularıyla barışık bir Türkiye vardır. Ticaret hacmi artan bir Türkiye vardır. Mevlana, “Her ne olursan ol yine gel. Dergahım umutsuzluk dergahı değildir” ve “Pergel gibi bir ayağın sabit kalacak, diğeriyle alemi gezeceksin” demişti. Türkiye işte bu konumdadır. Kapılarımızı sonuna kadar açıyoruz. Türkiye, doğuya bakarken batıyı kaybedemez. Batıya bakarken doğuyu kaybedemez. Kuzeye bakarken güneyi, güneye bakarken kuzeyi kaybedemez. Türkiye, 360 derece ile tüm dünyaya bakabilecek güçtedir.

İSLAMCI İDDİASI

İslamcı bir parti değiliz

Bizim parti, asla İslamcı bir parti değildir. Siyasi parti, dinci olamaz. Böyle bir durumda Mensubu olduğunuz dini lekelersiniz. Biz, dinimize böyle saygısızlık yapmayız. Biz, kimliği muhafazakar, demokrat bir partiyiz. Böyle de sürdürmeye kararlıyız.

ERMENİ SORUNU

Benim ecdadım soykırım yapmaz

Ermeni tarih komisyonu kurmayı, arşivleri açmayı teklif ettik. Benim ecdadım soykırım yapmamıştır, yapmaz. Tehcir konusunda açık ve net belgeler var. Ben bunları bizzat gördüm. İddiaların hangi delile dayandırıldığını anlamak mümkün değil.

TÜRKİYE’DEKİ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Türkiye’deki basın ABD’den daha özgür

Ülkemde basın özgürlüğü o kadar ileri ki, Cumhurbaşkanı, Başbakan, bizi, ailelerimizi yerden yere vurmaya kadar her türlü hürriyetleri var. O denli hakaretler yapılıyor. Hakaretlere basın özgürlüğü diyorsak bir şey diyemem. Ben, eleştirilere karşı değilim. Burada kulisler olduğu anlaşılıyor. Bu konu, Maliye Bakanlığı’nın bir vergi noktasındaki sıkıntıyla alakalı. ABD’de vergi konusu hassastır. Maliyenin çalışmasına benim müdahale yetkim yok. Yakalarsa Maliye gereğini yapar. ABD’nin basın özgürlüğü konusunda bir tavsiyesi varsa bunu bilmek isteriz, gerekirse masaya da yatırılabilir. Ama bu tür lobilerle Türkiye’de basın özgürlüğü sorgulanamaz. Basın Türkiye’de, ABD’den çok daha özgürdür.

İRAN KRİZİ

Barışçı nükleer İran’ın hakkıdır

Bölgede nükleer silahlara karşıyız. Sadece barışçıl amaçla, enerji ihtiyacı için nükleer kapasitenin kullanılabileceğini savunuyoruz. Obama’nın da nükleer enerjinin barışçıl kullanımına karşı olumsuz yaklaşımı yok. İran’ın nükleer meselesiyle ilgili endişeleri var. Bu meselenin aşılması için Türkiye elinden gelen gayreti gösterecek.

İSRAİL İLE İLİŞKİLER

Bal demekle ağız tatlanmaz

Ne bölgemizde, ne de farklı bir yerde nükleer silah istiyoruz. Nükleer silahları ülkelerimizden temizleyelim. Bir başkasına nükleer silah yapma derken, sende varsa, söylediğinin tesiri olur mu? Bal demekle ağız tatlanmaz. Önce kendi ülkenizde uygulayacaksınız. İsrail’de nükleer silah var. Adalet anlayışıyla bunu ifade ediyoruz.

TÜRKİYE’NİN AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİ

Bizi AB’ye istemiyorsanız baştan söyleyin oyalamayın

Türkiye’nin AB’ye üyeliğiyle, AB fırsat elde edecek, doğuyla uçurumları kapatma imkanı edinecek. Türkiye, AB’ye yük olmaya değil, AB’nin yükünü almaya geliyor. Üzerimize düşeni eksiksiz yapacağız. Ancak karşı taraf da üzerine düşeni yapmalı. Farklı modeller koymaya çalışanlar var. Bakıyorsunuz, imtiyazlı ortaklık diyorlar. Nereden çıktı bu? Oyun esnasında yeni bir kural. Nasreddin Hoca hesabıyla, “ya tutarsa” mantığıyla bu yaklaşımlar ortaya konuyor. Türkiye’yi kabul etmeyecekseniz açıklayın. Ne siz zaman kaybedin, ne de bize kaybettirin. Tam üyelik dışında seçenekler abesle iştigaldir.

GAZZE VE “ONE MINUTE”

Babayım yüreğim dağlandı

Gazze’ye saldırı terörle mücadeleyle açıklanamaz. Tv’de ölü çocuklar gördük. Ben de babayım. Emzikli çocuklar, yaşlı insanlar, kadınlar, erkekler. Sayı 1500’ü aşkın. Trajedi yaşandı. Gazze’de insanlık yara almıştır. Bana hep “Niye sürekli Gazze’yi konuşuyorsun” diyorlar. Ben, Gürcistan’ı da konuşuyorum. Bunları, bir Müslüman olduğum için değil insan olduğum için söylüyorum. Bu dil bu bedende varsa konuşmak zorundayım. Haksızlığı nerede görüyorsam söylemem lazım. Şu dinden, bu dinden olması gerekmiyor, insan olması yeterli. Fosfor bombası atıldı. O çocuklar gelip benim ülkemde tedavi oldu. Gittim, gördüm. Ben babayım, yüreğim dağlandı. Bunlara sessiz mi kalacağız?

KIBRIS

Kıbrıs Türkleri’ne yapılan adalet mi?

Kıbrıs’ta adil bir durum yok şimdi. Annan Planı çerçevesinde Birleşmiş Milletler zemininde adım attık, referandumda Rum tarafından ’hayır’çıktı. Kuzey Kıbrıs cezalandırıldı. Bu adalet mi? Güney Kıbrıs şimdi Avrupa Birliği üyesi. Avrupa Birliği’nde işi gücü, Türkiye’nin AB’ye girişini engellemek.

MİNARE YASAĞI

Önyargı artınca güven olmaz

Yaradılıştan kazanılan bazı haklar var. Bunlara asla referandum getiremezsiniz. Yoksa otoriter veya totaliter yapı var demektir. Yaptıktan sonra özür diliyorum demenin de anlamı yok. İsviçre’deki vatandaşlar içinde o inancı yaşayan bu durumdan çok etkileniyor. Önyargıların arttığı yerde de hiç kimse güvende olmuyor.

PEARL HARBOR

Baskında ölenleri saygıyla anıyorum

Konuşmamı yaptığım 7 Aralık tarihi, ABD’ye karşı düzenlenen Pearl Harbor baskınının 68’inci yıldönümüne denk geldi. Bu baskında hayatını kaybedenleri saygıyla anıyorum. ABD’nin yaşadığı 11 Eylül ve Pearl Harbor saldırılarına bakın, Türkiye olarak Amerikan halkının bu konudaki hislerini çok iyi anlıyor ve paylaşıyoruz.

AFGANİSTAN

12 tabura eğitim desteği vereceğiz

Afganistan’da komuta üçüncü defa Türkiye’ye geçti. 750 olan asker sayısını 1750’ye çıkardık. Afganistan’da da bir eğitim merkezi kurulmasını önerdik. Bu sayede yılda 12 tabur eğitilecek, Afgan ordusuna katkıda bulunulacak. 150 milyon dolara kadar altyapı desteği ve yatırım yaptık. 50 milyon dolar daha destek gelecek. Bunun yanında bir de Afgan polisine eğitim verelim diyoruz.

ÇOK SAYIDA SUİKAST GİRİŞİMİ OLDU

Başbakan Erdoğan, ABD gezisi sırasında Mısırlı ünlü gazeteci Fehmi Hüveydi’ye bir röportaj verdi. Erdoğan kendisine yönelik gerçekleştirilen çok sayıda suikast girişimi olduğunu, bunların sayısını bile unuttuğunu söyledi. Başbakan Erdoğan dün Washington’da Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkanı Günay Evinç ve beraberindeki heyeti kabul ederek yaklaşık 45 dakika görüştü. (VATAN DIŞ HABERLER )

 

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=NeoOsmanli_degiliz_kapilarimizi_aciyoruz&tarih=09.12.2009&Newsid=275181&Categoryid=9



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,893 µs