En Sıcak Konular

TÜRKMENLER PEŞMERGE'NİN HEDEFİNDE

7 Aralık 2009 14:10 tsi
TÜRKMENLER PEŞMERGE'NİN HEDEFİNDE PEŞMERGE reisi Barzani’nin talimatıyla çalışmaları başlatılan ve bağımsız Kürt devleti olma yolundaki en önemli adım olarak görülen “Birleşik Kürt Ordusu” nun ilk hedefi Türkmenler olacak.

Peşmerge sürüsünün ilk hedefi Türkmenler

PEŞMERGE reisi Barzani’nin talimatıyla çalışmaları başlatılan ve bağımsız Kürt devleti olma yolundaki en önemli adım olarak görülen “Birleşik Kürt Ordusu” nun ilk hedefi Türkmenler olacak. Peşmerge bakan, ‘tartışmalı bölgeler’ diyerek gözlerinin Kerkük ve Musul’da olduğunu ilan etti.

100 bin kişilik ordu
TALABANİ ve Barzani’ye bağlı kuvvetlerin birleştirilmesi çalışmalarında sona gelindi. Hazırlanan plana göre toplam 190 bin peşmergenin 90 bini emekli edilecek ve 100 bin kişilik düzenli ordu kurulacak. Geçmişte çatışan Talabani ve Barzani’yi Türkiye ayırıp kan dökülmesini önlemişti.

Peşmerge güçlerinin birleştirilmesi çalışmalarında sona gelindi. 100 bin peşmergenin bağlı olacağı merkezi karargah oluşturulacak. 30 milyon dolar harcanarak askeri eğitim, silah ve yiyecek gibi lojistik ihtiyaçlar karşılanacak.

Kerkük ve Musul soykırım riskiyle karşı karşıya...
PEŞMERGELERİN ‘Birleşik Kürt Ordusu’ bölgedeki Türkmenleri daha da endişelendirdi. Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Sadun Köprülü, “Saddam sonrası Irak’ın silahları bunlara geçti. ABD de yardım etti. Şimdi gözlerini Musulve Kerkük’e diktiler. Soykırımdan korkuyoruz” dedi.

İlk hedef Türkmenler
Mesut Barzani’nin emriyle oluşturulmaya başlanan ‘Birleşik Kürt Ordusu’nun ilk hedefini peşmerge bakanı Şeyh Cafer Mustafa açıkladı: Tartışmalı bölgelerin Kürt yönetimine bağlanmasının teminatı olacak

Peşmerge reisi Mesut Barzani’nin talimatıyla başlatılan bağımsız Kürt devleti olma yolundaki en önemli adım olarak görülen “Birleşik Kürt Ordusu” kurma çalışmaları tam gaz devam ediyor. Irak’ın kuzeyinden yayın yapan ’Denge Azad’adlı internet sitesinin haberine göre kukla Kürt yönetiminin Peşmerge Bakanı Şeyh Cafer Mustafa önemli adımlar atıldığını söyledi. Peşmerge güçlerini birleştirmek için merkezi bir askeri karargahın kurulmasına ihtiyaç duyulduğunu, bunun için de en az 30 milyon dolar gerektiğini ifade eden Mustafa, Kürt bölgesindeki siyasi partilerin silahlı peşmerge güçlerine sahip olması nedeniyle, “iç savaş” tehlikesinin her zaman gündemde kaldığını ifade etti.

Musul ve Kerkük iması
“Birleşik Kürt Ordusu”nun ana hedeflerini açıklayan Mustafa, ordunun Arap, Türkmen ve Kürtler arasında ihtilaf konusu olan Musul ve Kerkük’ü kendilerine bağlamak için savaşacağı mesajını verdi. Sözde Peşmerge Bakanı “ Kürt halkının en büyük arzusu, peşmerge güçlerinin birleşerek uluslararası profesyonel düzenli bir orduya dönüşmesi ve modern silahlara sahip olması, bu gücün Kürt halkının kazanımları koruma ve tartışmalı bölgelerin Kürt bölgesine bağlanmasının teminatı olmasıdır” dedi.

100 bin asker olacak
Irak’ın kuzeyinde 200 bine yakın silahlı peşmerge bulunduğunu dile getiren Cafer Mustafa şunları kaydetti: “2006 yılında ortak hükümet kuruldu. Tüm bakanlıklar birleşti. Şimdi ise, peşmerge bakanlığı olarak tüm peşmergeleri birleşik bir güce dönüştürülmesinin çalışmalarını yürütüyoruz. 200 bin peşmergenin  90 bini emekli edilecek 100 bin kadar peşmergenin bağlı olacağı merkezi bir askeri karargah oluşturulacak.” Bu arada Mesut Barzani’nin yardımcısı Cabbar Yaver ise, Barzani’nin isteği doğrultusunda peşmergelerin birleşmesi ve modernizasyonu için komisyonlar oluşturulduğunu açıkladı.

Birbirlerine girmişlerdi
Kuzey Irak’ta 1 Mayıs 1994 tarihinde Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi ile Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin önderliğindeki Kürdistan Yurtsever Birliği peşmergeleri arasında çatışma yaşanmıştı.  Yaklaşık 1000 peşmergenin öldüğü çatışma Türkiye ve ABD’nin araya girmesiyle durdurulmuştu.

Irak’ın kuzeyinde şu anda 200 bin silahlı peşmerge bulunuyor. Bunların 90 bininin emekli edilerek, sayının 100 bin civarında tutulması hesaplanıyor.

Kerkük’ü kendilerine bağlayacaklar
Peşmergelerin ‘Birleşik Kürt Ordusu’ açılımı ve yapılan son Türkmenleri endişelendirdi. Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Sadun Köprülü, kurulması planlanan ordunun hedefinin Türkmenler olacağını söyledi. Saddam’ın iktidardan düşürülmesinden sonra Irak’ın silahlarının Talabani ve Barzani’ye verildiğini anımsatar Köprülü şunları kaydetti: “ABD’den de yardım aldılar. Bugün çok sayıda silaha sahipler. Bölgede büyük bir plan var ve artık kendilerini göstermeye başladılar. Kerkük’ü kuzey Irak’a katma hedefleri var. Kendi topraklarını genişletme amacındalar. Bölgedeki Türkmenler bu durumdan çok rahatsızlar. Bugüne kadar 500 binin üzerinde bölgede şehit verdik. Bütün bu olaylar seçimlerin yaklaşmasıyla insanlara bir korku vermek bir asimilasyon soykırım politikası uygulamaktadırlar.”

Baskılar daha da artacak
Kerkük’ten önceki akşam Türkiye’ye geldiğini ifade eden Irak Türkmen Cephesi eski Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı da Kürt yönetiminin “son zamanlarda komşularla ilişkilerin vermiş olduğu cesaretle” Türkmeneli bölgesini gözüne kestirdiğini söyledi. Muratlı, “Birleşik ordu Türkmeneli bölgenin kuzey yönetimine katılımı için bir ön çalışmadır. Bunları önümüzdeki günlerde çok daha fazla göreceğiz. Geçmişte o bölgelerde Türkiye’yi rahatsız edecek terör örgütlerinin yuvalandığını gördük ama son zamanlarda köprünün altından çok sular geçmiştir” dedi. (Haber: Önsel ÜNAL)

 

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi,http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=27442

 

 



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,285 µs