En Sıcak Konular

MEHMETÇİK ZALİME DESTEK OLAMAZ!

4 Aralık 2009 11:51 tsi
MEHMETÇİK ZALİME DESTEK OLAMAZ! Stratejik müttefiki Türkiye'den resmen istekte bulunan ABD yönetimi, Mehmetçik'in operasyonel olarak çatışmalara girmesini istedi.

Erdoğan’ın 6 Aralık’ta başlayacak ABD ziyaretinin esas gündemi Afganistan olacak

Mehmetçik Afganistan kıskacında!

Obama da "Katliam" istiyor Barış sloganları arasında büyük umutlarla işbaşına gelen ABD Başkanı Obama, 30 bin askeri daha muharip güç olarak Afganistan'a gönderme kararıyla bütün beklentileri boşa çıkardı. Stratejik müttefiki Türkiye'den resmen istekte bulunan ABD yönetimi, Mehmetçik'in operasyonel olarak çatışmalara girmesini istedi. Konu Başbakan Erdoğan'ın 6 Aralık'ta yapacağı Washington, ziyaretinde de gündeme gelecek. Obama'nın, Erdoğan'a karşı bütün kartları açması bekleniyor.

Barış umutlarıyla işbaşına gelen ABD Başkanı Obama, 30 bin askeri daha muharip güç olarak Afganistan'a gönderme kararıyla bütün beklentileri boşa çıkardı. Stratejik müttefiki Türkiye'den resmen istekte bulunan ABD yönetimi, Mehmetçik'in operasyonel olarak çatışmalara girmesini istedi. Konu Başbakan Erdoğan'ın 6 Aralık'ta yapacağı Washington ziyaretinde de, gündeme gelecek. Obama'nın, Erdoğan'a karşı bütün kartları açması bekleniyor. Obama, yeniden savaş tamtamlarını çalmaya başladı. İkiz kule saldırılarının sorumlusu olarak ilan ettiği El Kaide'yi ortadan kaldırmak ve Bin Ladin'i öldürmek için 2001 yılında Afganistan'ı işgal eden ABD ve müttefikleri, 8 yıldır ne El Kaidi'yi ne Taliban'ı yok edebildi. Bush'un kellesini istediği Bin Ladin ise, unutuldu gitti. Afganistan'da adeta bataklığa saplanan ABD, Taliban'ın her geçen artan direnişi karşısında geri çekilmeyi düşünmek bir yana yeni askeri güçleri sevk etmeyi planlıyor. Obama, Afganistan'dan çekilme tarihini ise 2011 olarak açıkladı. Ancak oldukça zor görünüyor.

ABD askerinin sayısı 98 bine ulaşacak
Afganistan'da halen 68 bini Amerikan olmak üzere 110 bin kişilik yabancı askeri güç bulunuyor. Bu kadar büyük askeri güce karşın Afganistan'da bir türlü kontrolü sağlayamayan ABD, Pakistan'ı da karıştırdı. Afganistan'daki işgalin faturası ABD'ye haftalık 2 milyar doları buluyor. Yeni gönderileceklerle birlikte, ABD'nin Afganistan'daki asker sayısı 98 bine ulaşacak. Obama 30 bin ABD askerinin yanı sıra 10 bine yakın NATO gücünün de Afganistan'a sevk edilmesini istiyor. NATO Genel Sekreteri Rasmussen de, 5 binden fazla müttefik askerinin bu ülkeye gönderileceğini açıkladı.  Obama da, başta Türkiye olmak üzere müttefik güçlerden şehir merkezlerinde polisiye güç değil bizzat Taliban'a karşı çatışma girecek muharip güç istiyor.

Bin 750 Mehmetçik zaten Kabil'de
Türkiye'nin bir ayağı zaten Afganistan bataklığında. Kasım 2009'a kadar 900'e yakın askeri bulunuyordu. Ancak Afganistan'da Uluslar arası Güvenlik Yardım Kuvveti Karargahı'nda (ISAF) bulunan Kabil Bölge Komutanlığı'nın liderliğini 1 Kasım'da üstlenen TSK, kademeli olarak asker sayısını 1750'e çıkardı. Türk askeri, Kabil'deki Fransa'dan devraldığı bu görevi 1 yıl boyunca üstlenecek. TSK, daha önce de 2003 ve 2005 yılında da birer yıl bu görevi yapmıştı.  Türk askeri Afganistan'da, şimdiye kadar geri hizmetlerde bulundu. Eğer Obama'nın istediği kabul edilirse, Kabil dışında görev alacak Mehmetçik, Taliban güçleriyle karşı karşıya gelecek.

Son MGK'da önemli vurgu
Milli Güvenlik Kurulu'nun Ekim ayındaki son toplantısının ardından yayımlanan bildiride, hem Genelkurmay, hem Dışişleri Bakanlığı'nın görüşünü yansıtacak biçimde Türkiye'nin tutumu şu cümlelerle ifade edildi: "Afganistan'da son dönemde meydana gelen gelişmeler, cumhurbaşkanlığı seçimleri değerlendirilmiş, ülkemizin, Afganistan'ın istikrarına yönelik katkı ve girişimlerinin sürdürüleceği belirtilmiştir. Bu kapsamda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kâbil Bölge Komutanlığı görevini Kasım 2009'da ikinci defa alacağı, yine önceki görevlerde olduğu gibi Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terörle mücadele, uyuşturucuyla mücadele, mayın temizleme görevlerinde kullanılmayacağı teyit edilmiştir"

Afganistan işgalinin bilançosu
Bush ve müttefikleri,  "teröre karşı savaşın gerçek cephesi" dedikleri Afganistan'da 25 milyon insanı özgürleştirmek için işgal etti. Ama aradan geçen 8 yıllık sürede, Bin Ladin hala bulunamadı. Taliban yönetimi devrildi ama ABD ve müttefiklerine karşı büyük başarılar elde etti. ABD güçleri de başarısızlığı faturasını, sivil halkı katlederek çıkarıyor. NATO saldırılarında 50 binden fazla sivil Afgan hayatını kaybetti. BM Raporu'na göre 2008_de Afganistan'da Amerikan ordusu tarafından 2 bin 118 sivil öldürüldü. Bu sayı 2007'ye göre yüzde 40'lık bir artışı ifade ediyor. Gözaltılar, kötü muameleler, tecavüz olaylarına hergün bir yenisi ekleniyor. Ancak yine benzer raporların ortaya koyduğu bir başka gerçek ise, söz konusu suçlara karışan hiçbir Amerikan askerinin cezalandırılmadığı yönünde. İşgalin başladığı 2001 yılından bu yana Taliban, özellikle son yıllarda ABD ve NATO güçlerine büyük kayıplar verdirdi. 900'ü ABD'li bin 400 işgalci asker öldürüldü.4 bin 477 ABD askeri de yaralandı. Savaşta, 5 binden fazla Afgan güvenlik görevlisi de can verdi. 2009'un ilk yarısında Taliban güçleri tarafından öldürülen Amerikan askerlerinin sayısı önceki sene aynı dönemine göre % 40, 2007 yılının aynı dönemine göre ise % 75'lik bir artış gösterdi.

AFGANİSTAN'DAKİ ASKERİ GÜÇLER:

İngiltere : 9.000

Almanya : 4.365

Fransa : 3.095

Kanada : 2.830

İtalya : 2.795

Hollanda : 2.160

Polonya :1.910

Türkiye : 1.750

Avustralya : 1.350

İspanya : 1.000

Romanya : 990

Danimarka : 700

Çek Cumhuriyeti : 690

Belçika :530

Norveç : 480

Bulgaristan : 460

Bosna : 460

İsveç : 430

TOPLAM : 69.795

Ek ISAF askeri : 2.682

Ek ABD askeri : 33.200

TOPLAM : 105.677

 

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/mehmetcik-afganistan-kiskacinda-145160.htm



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,897 µs