En Sıcak Konular

ELEKTRONİK SİGARANIN ZARARSIZ OLDUĞU GERÇEK DIŞI

1 Ocak 2008 18:35 tsi
ELEKTRONİK SİGARANIN ZARARSIZ OLDUĞU GERÇEK DIŞI Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç; "elektronik sigara ve kartuşlardaki tamamen zararsız ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır" dedi.

ANKARA - Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, elektronik sigara ve kartuşlardaki nikotinin, normal sigaradaki gibi başta kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve erken doğum gibi birçok hastalığa etken olduğunu belirterek, "tamamen zararsız ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır" dedi.
     Sigaraya bağlı ortaya çıkabilen kanser hastalığına katranın neden olduğunu ifade eden Tokaç, ''Bu ürünlerde katran olmadığı için kansere doğrudan bir etkisi olmayabilir ancak diğer hastalıklar için etki gücü aynı'' dedi.
     Bu ürünlerin reklamlarda ''tamamen zararsız'' olarak sunulduğuna dikkati çeken Tokaç, şunları kaydetti:
     ''Kartuşlarda doz ayarlaması var fakat tam bir doz ayarlamasının yapılabilmesi mümkün değil. Bu nedenle de tüketiciye sunulduğu gibi 'tamamen zararsız' ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır. Keyif verici ve bağımlılık yapıcı bir özelliği olan nikotin bu ürünlerde de mevcuttur ve sağlığa ciddi derecede zarar vermektedir.''
     Bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından ''izin'' alınarak satılmadığını bildiren Tokaç, ''Bir firma bize müracaat etti fakat izin vermedik. Sanayi ve Ticaret Bakanlığına da bu ürünlerin ve reklamlarının yasaklanması için yazı gönderdik'' diye konuştu.
     Sigara ile mücadelenin ''nikotin bağımlılığı ve davranış biçimi'' olarak iki ana başlıkta toplandığını belirten Bilir, ''Elektronik sigaralarda hem nikotin bağımlılığı hem de davranış biçimi mevcut. Tüketici, az sigara içtiğini ve kendisine daha az zarar verdiğini düşünerek hem nikotin almaya hem de sigara içmede keyif verici davranışları yapmaya devam ediyor'' diye konuştu.

Bu haber 397 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,530 µs