En Sıcak Konular

YÖK'TEN KATSAYIYA YENİ FORMÜL

3 Aralık 2009 09:34 tsi
YÖK'TEN KATSAYIYA YENİ FORMÜL YÖK Başkanı, üniversiteye girişte katsayıyla ilgili “her halükarda lazım olur diye” alternatifler geliştirdiklerini belirterek, “O alternatiflerden birisi, ki her zaman öğrencilerin yararına olacaktır ve uygulamaya konacaktır” dedi

Katsayıya yeni bir formül 
 
YÖK Başkanı'ndan 'katsayı kararı' açıklaması

YÖK Başkanı, üniversiteye girişte katsayıyla ilgili “her halükarda lazım olur diye” alternatifler geliştirdiklerini belirterek, “O alternatiflerden birisi, ki her zaman öğrencilerin yararına olacaktır ve uygulamaya konacaktır” dedi

YÖK Başkanı Prof. Özcan, Danıştay 8. Dairesi’nin, YÖK’ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini durdurmasıyla ilgili YÖK’te gerçekleştirilen Yürütme Kurulu Toplantısı’nın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. “İtirazımızı hazırladık ve Danıştay’a teslim ettik” diyen YÖK Başkanı, şöyle konuştu:

Alternatifleri açıklamadı

“Ben tekrar bu meseleden en çok mağdur olan velilerimize ve özellikle öğrencilerimize seslenmek istiyorum. Onlar hiç merak etmesinler, biz bu konunun üzerinde çoktandır çalışıyoruz. Alternatifler de geliştirmiştik, her halükarda lazım olur diye. O alternatiflerden birisi, ki her zaman onların yararına olacaktır ve uygulamaya konacaktır. Onun için lütfen çalışmalarına ara vermesinler ve motivasyonlarını kaybetmeden çalışmalarına devam etsinler. Onların mağdur edilmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil.”

Alternatiflerin neler olduğunun sorulması üzerine Prof. Özcan, “O alternatifleri şimdi söylemeyeyim, kurulumuz çalışıyor. Yakında da bir toplantımız olacak. O toplantıya kadar biz bütün alternatifleri hazırlayıp, Genel Kurul’un dikkatine sunacağız. O alternatiflerden bir tanesi gerçek olacak” dedi. Özcan, bir gazetecinin, “Öğrenciler katsayı uygulanmadan sınava girebilecekler mi?” sorusuna, “Mümkün olduğu kadar şimdi kullandığımız sisteme yakın bir sistem olacak” yanıtını verdi.

Çözüm için beklemeyeceğiz

ÖSYM Başkanı Prof. Ünal Yarımağan’ın sınav kılavuzlarının en geç 20 Aralık’a kadar basılması gerektiği yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Prof. Özcan, “O tarihi biraz ileri atabiliriz zannediyorum. Zannediyorum Danıştay da işin bu kısmını düşünerek kararını daha çabuk verecektir” diye konuştu.

“Danıştay’ın kararı beklenecek mi?” sorusuna karşılık Özcan, “Biz çözüm için beklemeyeceğiz, biz bunu yapmak zorundayız, o bizim işimiz. Onlar ne zaman karar verir bilmiyorum, ama ne kadar çabuk karar verirlerse o kadar herkesin yararına olur” dedi. YÖK Başkanı, “Katsayı konusunda bir yasa mı çıkacak?” sorusu üzerine, “Hayır, biz karar vereceğiz” diye konuştu. YÖK Başkanı 17 Aralık’ta yapılacak Genel Kurul toplantısının öne çekilmeyeceğini de söyledi.

Başbakanlık’taki görüşme

Özcan, bir gazetecinin, “Başbakanlıkta görüşme yaptığını” ifade etmesi üzerine, “Başbakanlık’ta önemli bir görüşme yapmadık. Mutat bir görüşmeydi. Ben özellikle Türk-Alman Üniversitesi konusunda kendisine bilgi verdim. Çünkü dün Türk-Alman üniversitesi yetkileriyle İstanbul’da bir toplantı yaptık, o üniversiteye yer bulmak, geçici bir mekan bulmak gibi ciddi sorunlarımız var. O konularda kendisinden yardım istedik” dedi.[1]

10 soruda katsayı davası 

1 Üniversiteye girişte uygulanan farklı katsayı uygulaması neydi?

Üniversiteye girişte 1999’dan beri tek sınav uygulanıyordu. Adaylara kendi lise alanlarında bir programa yerleştirilirken 0,8 alanı dışında bir programa yerleştirilirken 0,3 orta öğretim başarı puanı ile çarpılarak ek puan veriliyordu. Meslek lisesi mezunları, kendi alanlarında bir programına yerleşirken 0,24’e kadar ek puan ile çarpılmak sureti ile puanları hesaplanıyordu.

2 YÖK’ün yaptığı değişiklikten sonra sistem nasıl oldu?

YÖK’ün 21 Temmuz 2009 tarihli kararıyla birinci aşamada yapılan Yükseköğrenime Geçiş Sınavı’ndan sonra Lisans Yerleştirme Sınavları olarak adlandırılan 5 ayrı sınav daha yapılacağı yönünde karar alındı. Kararla meslek lisesi ve genel lise ayrımı olmadan bütün adayların yerleştirme puanlarının hesaplanmasında “Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları” “0,5” katsayısı ile çarpılmasını kararlaştırdı. Kararda öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanların kendi bölümlerini tercih etmeleri halinde, “Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları” nın “0,06” ek katsayı ile çarpımı sonucunda bulunan değerin yerleştirme puanına eklenmesi de kararlaştırıldı.

3 YÖK’ün bu kararına karşı dava açan İstanbul Barosu’nun gerekçeleri neydi?

İstanbul Barosu, Danıştay’da açtığı davada kararın iptali ve yürütmesinin durdurulmasını istedi. Baro, YÖK’ün kararıyla “Genel lise öğrencileri açısından haksız rekabet yarattığı, objektif davranılmayarak bir grubun kayırıldığı, kazanılmış hakların ihlal edildiği, genel liseyi tercih etmiş olanlar için üniversite eğitiminin hedeflendiği oysa meslek liselerinde okuyanlar için meslek sahibi olmanın tercih edilmiş olduğu” nu ileri sürdü.

4 YÖK’ün savunması neydi?

YÖK’ün savunmasında özetle “Farklı katsayı meslek liselerini ve ara insan gücü beklentisi olan sanayiciyi olumsuz etkiledi. Üniversite sınavında gerçek başarı esas alınmalıdır. Eğitim-öğretim hakkı ile meslek seçme özgürlüğüne aykırı uygulama sonlandırılmıştır. Kimseye ayrıcalık tanınmamıştır. Meslek liselerinin müfredatı zaten bu sınavı başarmalarına engeldir. Uygulama meslek liselerini tercih edilebilir kılmayı amaçlamaktadır” denildi.

5 Danıştay hangi gerekçeyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi?

8. Daire’nin kararında eşit katsayı uygulamasıyla, farklı hukuki statüdeki öğrencilerin aynı konumda değerlendirilmesinin Anayasal eşitlik kuralı ile çeliştiği ve “hak kaybı ve ihlale sebep olacağı” ileri sürüldü.

6 YÖK’ün katsayı uygulamasına baro nasıl dava açabiliyor?

YÖK, savunmasında baronun bu davayı açma yetkisinin olmadığını ileri sürdü. Danıştay, Avukatlık Yasası’na göre baroların, “hukukun üstünlüğünü savunmak ve korumakla görevlendirildiklerini” belirterek itirazı yerinde bulmadı.

7 Danıştay 8. Dairesi’nin bu kararına YÖK’ün yaptığı itirazı hangi merci görüşecek?

İdari Dava Daireleri Kurulu 7 gün içinde görüşerek karara bağlayacak.

8 Bu kurulun kararı kesin mi?

Kurul, idari dava daireleri başkanları ile her idari dava dairesinin üyeleri arasından seçilen 3’er üyeden oluşuyor. Kurulun itirazla ilgili kararı kesin olacak.

9 Karar, Daire’nin son kararı mı?

Daire, iptal değil durdurma kararı verdi. İptalle ilgili esas inceleme sonra yapılacak. Bu kararın temyiz incelemesini de yine İdari Dava Daireleri Kurulu yapacak.

10 Daire’nin kararının daha önce verdiği kararlarla çeliştiği iddiası nedir?

8. Daire, Mart 2008’de meslek liselerine yönelik katsayının kaldırılması için açılan davada “katsayıyı belirlemeye YÖK yetkilidir” diyerek ret kararı vermişti. Danıştay son kararında da yetkinin YÖK’te olmasına itiraz etmeyerek alınan kararın içeriğinin Anayasa ve yasaya aykırı olduğu tespitini yaptı.(Kemal GÖKTAŞ-Vatan) [2]

 

Kaynak: Vatan Gazetesi

[1].http://haber.gazetevatan.com/Katsayiya_yeni_bir_formul/273976/1/Gundem

[2].http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?Newsid=274022
 



Bu haber 902 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,407 µs