En Sıcak Konular

MİNARE YASAKÇISI İSVİÇRE'YE TEPKİLER BÜYÜYOR

3 Aralık 2009 08:54 tsi
MİNARE YASAKÇISI İSVİÇRE'YE TEPKİLER BÜYÜYOR Din özgürlüğü bağlamında değerlendirilmesi gereken camilere minare yapılmasını referanduma sunan İsviçre'ye tepki yağdı. Dünyadan gelen tepkiler üzerine zor durumda kalan İsviçre geri adım atmaya hazırlanıyor.

İsviçre köşeye sıkıştı

Din özgürlüğü bağlamında değerlendirilmesi gereken camilere minare yapılmasını referanduma sunan İsviçre'ye tepki yağdı. Dünyadan gelen tepkiler üzerine zor durumda kalan İsviçre geri adım atmaya hazırlanıyor.

Yanlış karardan geri dönün
İsviçre'nin minareler için yaptığı referanduma sivil toplum kuruluşlarından tepki geldi. STK'lar İsviçre'yi bu yanlış kararından geri dönmeye çağırdı. Mazlumder, bu yanlışa Vatikan'ın bile karşı olduğunu belirtirken, Özerk Diyanet Evkaf-Sen ise 'Ayasofya için anket mi yapalım' diye sordu.

Yıllardır dünya ülkelerine örnek gösterilen Avrupa'da insan hakları ihlalleri ile din konusunda ayrımcılık giderek yayılıyor. 2005 yılında Danimarka'da ırkçı bir zihniyetle Hz. Peygamber'in karikatürlerine yer veren bir gazete, basın özgürlüğü bağlamında değerlendirildi. Ancak geçen zaman zarfında İslam dünyası ve Müslümanlara karşı giderek artan saldırılara İsviçre'de bir yenisi daha eklendi. Camilere minare yapılmasının referanduma sunulması tüm dünyadan tepki yağdı.

"Avrupa'nın gerçek yüzü"
Din-Bir-Der Genel Başkanı Abdullah Arslan, yaptığı açıklamada, İsviçre'nin ortaya koyduğu tavrı eleştirdi. Arslan, Avrupa ülkelerinin yıllarca en medeni ülke olarak anlatıldığını söyleyerek, "İslam'ın alametlerinden olan minarelere karşı takınılan bu tavır İsviçre halkı ve yöneticileri, hiçte zannedildiği gibi medeni olmadıklarını göstermişlerdir" dedi.

"Ayasofya için anket mi yapalım"
İbviçre'ye en sert tepki ise Özerk Diyanet Evkaf Sendikası Genel Sekreteri Abdurrahim Çelik'ten geldi. Çelik, "Hoşgörü'den anlamayan İsviçre'ye verilecek en güzel cevap misilleme olmalıdır. O misillemenin adı da; 'Üç Devirde Bir Mabed olan Ayasofya'nın ibadete açılması için anket düzenlenmesidir. ' İstanbul'un fethiyle birlikte camiye çevrilen ve 'fethi mübin'in sembolü olan Ayasofya, bilindiği üzere 1934 yılında 'müze'ye çevrilmiştir. Şimdi düzenlenecek olan anket ile gereken yapılmalıdır" diyerek öneri getirdi.

"Altında İslâm düşmanlığı var"
Türkiye Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu ise basına yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İsviçre'de yapılan halk oylaması İsviçre kantonlarında yeni cami minaresi yapılmasını yasaklamıştır. Bu, görünürde basit bir mesele gibi görünse de işin altında İslam düşmanlığı yatıyor. Hıristiyan batı öteden beri İslam dinine daima mesafeli ve saldırgan olmuştur. Ümit ediyorum, İsviçre bu hatasını en kısa zamanda düzeltecek ve Müslüman ülkelerle arasında meydana gelecek kırgınlıkları ortadan kaldıracaktır."

Mazlumder: Vatikan bile karşı çıktı
İsvİçre'nİn bu akıl almaz referandum oylamasına karşı sivil toplum kuruluşları tepkisini çok sert bir dille ortaya koyuyor. Türkiye'de İnsan Hakları Savunucusu olan Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, yaptığı açıklamada, İsviçre'nin bu yasağına karşı Vatikan'ın bile karşı çıktığını hatırlattı. Ünsal, bu tavrın örtülü ırkçı bir dalganın Avrupa'da yayılmasının en önemli göstergesi olduğunu belirterek, "Hristiyan teolojisinin en önemli ayrışmalarından olan Katolik-Protestan çatışmalarının beşeri ve medeni maliyetine en yakından tanık olan bu ülkenin, başkasından değil, sadece kendi tarihi tecrübesinden öğreneceklerinden feragat etmeye hakkı yoktur. Bu tecrübeden belki biraz da abartılı olarak çıkardığı "mutlak tarafsızlık" ilkesi nedeniyle dünyadaki bütün devletlerin üye olduğu BM'ye bile, pek çok temel kuruluşuna ev sahipliği yapmasına rağmen ancak 2002'de üye olan İsviçre, eğer Katolik Vatikan'a ve BM'e kulak vermiyorsa sağduyulu İsviçre ve Avrupa vatandaşlarının sesine kulak vermelidir" dedi. (Milli Gazete) [1]

Hata yaptık yasa iptal edilecek

İsviçre'de bir çeşit senato görevini yapan Eyaletler Konseyi Başkanı Erika Forster-Vannini, Müslümanlara hitaben yaptığı açıklamada "Minareler yasaklandığı için çok üzgünüz. Hükümetimiz yanlış bir karar aldı.

Size söz veriyorum: Bu yasa iptal edilecek. Hükümetimiz bu konu üzerinde çalışmaya başladı" ifadeleri kullandı. İsviçre'de "minare yasağı"na ilişkin yoğun tartışmalar sürerken bir çeşit senato görevini yapan Eyaletler Konseyi Başkanı Erika Forster-Vannini, yasaktan dolayı çok üzgün olduğunu belirterek, "Hükümetimiz yanlış bir kararı aldı. Size söz veriyorum: bu yasa iptal edilecek. Hükümetimiz bu konu üzerinde çalışmaya başladı" dedi. Radikal Demokrat Erika Forster-Vannini, ülkede düzenlenen referandumda "minare yasağı"nın büyük bir çoğunlukla kabul edilmesi üzerine yaşanan sarsıntı sürerken Müslümanlara hitaben bir açıklama yayımladı. Forster-Vanini'nin "Sevgili Müslümanlar" diye başlayan açıklaması aynen şöyle: "Sevgili Müslümanlar; Minarelerin yasaklandığı için çok üzgünüz. Hükümetimiz yanlış bir kararı aldı. İslam ve Müslümanlara saygı göstereceğiz. Ancak her insan hata yapabilir. Bir hata yaptık. Size söz veriyorum: bu yasa iptal edilecek. Hükümetimiz bu konu üzerinde çalışmaya başladı. Saygılarımla." (Milli Gazete) [2]

'Hepimiz Müslümanız' 
 
İsviçre’de halk, minare yasağını protesto için sokağa döküldü

Cenevre, Lozan, Fribourg, Bienne ve Sion’da yürüyen toplam 10 bin kişi, “Hepimiz Müslümanız” yazılı pankartlar taşıdı.

Geçen hafta pazar günü yapılan referandumda yüzde 57 oy oranıyla minare yasağına ’evet’çıkması, duyarlı vatandaşları sokağa döktü. Yasağı 5 şehirde toplam 10 bin kişi protesto etti. Lozan’da 5 bin kişi Lozan’daki Merkez Kilise’nin önünde toplanıp sloganlar atarak camiye kadar yürüdü.  Protestocular ellerinde bulunan pankartlarda, ‘Yasaklamaya karşıyız’, ‘Dayanışan bir İsviçre İstiyoruz’, ‘Hepimiz Müslümanız’yazıları dikkat çekti. ‘Irkçılığa karşı olan sol partilerle birlikteyiz’diye slogan atan toplulukta sendikalarla birlikte dernekler de yer aldı.

Başkan da protesto etti

Cenevre’de ise 2.500 kişi St. Pierre Kilisesi’nin önünde toplanarak tahtadan ve kağıttan yapılmış minarelerle birlikte Cenevre’deki Petit - Saconnex’de bulunan camiye kadar yürüyüş yaptı. Grup yasağa karşı çeşitli protesto sloganları attı. Bu arada grubun içinde bulunan ve kiliseden camiye kadar protestocularla birlikte yürüyen Cenevre Kanton Hükümeti Başkanı D. Hiler ve Cenevre Belediye Başkanı R. Pagani, caminin önünde cezaya karşı topluluğu 1 dakika saygı duruşuna davet etti. Topluluk, daha sonra sessizce dağıldı.

’Yasa iptal edilecek’

İsviçre’de senato görevi yapan Eyaletler Konseyi’nin Başkanı Erika Forster-Vannini ise yasaktan dolayı çok üzgün olduğunu belirterek, “Hükümetimiz yanlış bir kararı aldı. Size söz veriyorum, bu yasa iptal edilecek. Hükümetimiz bu konu üzerinde çalışmaya başladı” dedi.

’Yasak, açık bir ayrımcılık’

Minare yasağı sadece Avrupa’da değil Amerika’da da şaşkınlıkla karşılandı. ABD’nin saygın gazetelerinden Los Angeles Times, başyazısında İsviçre’deki yasağı “Tam bir ayrımcılık” diye niteledi. Gazete yorumunda şu ifadeleri kullandı: “Dünyanın en hoşgörülü ülkelerinden biri olarak bilinen İsviçre’de gerçekleşen bu referandum çok saf ve basit bir şekilde ayrımcılığın ta kendisidir. Müslüman göçmenler, farklı inançlara ve çokkültürlülüğe hazırlıklı olmayan Avrupalılar için çok karmaşık bir sorun haline geldi. Ancak İsviçre’nin kararında bir karmaşıklık yok. Bu gayet açık bir ayrımcılık. Avrupa’daki Müslümanlar, yaşadıkları topluma Amerika’dakiler kadar iyi entegre olamadı. Fransa’da da okullarda dini simgeler yasak. Ancak İsviçre’deki yasak sadece tek bir dini hedef alıyor. Ayrıca dini ifade özgürlüğü bu kez okullarda değil, ibadethanelerde yasaklanıyor.”

‘BU BENİM İSVİÇREM DEĞİL’

İsviçre’deki gösterilere çok sayıda Hıristiyan destek verdi. Cenevre, Lozan, Fribourg, Bienne ve Sion’da yürüyen kalabalık, ’Bu benim İsviçrem değil’, ’Yasaklamaya karşıyız’, ‘Dayanışan bir İsviçre İstiyoruz’, ‘Hepimiz Müslümanız’ yazılı pankartlar taşıdı.(VATAN DIŞ HABERLER) [3]
 


Kaynak:

[1].Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/isvicre-koseye-sikisti-145051.htm

[2].Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/hata-yaptik-yasa-iptal-edilecek-145049.htm 

[3].Vtan gazetesi,http://haber.gazetevatan.com/Hepimiz_Muslumaniz/274011/1/Gundem



Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    33,794 µs