En Sıcak Konular

ATİNA'DA KARABAĞ BULUŞMASI

1 Aralık 2009 18:47 tsi
ATİNA'DA KARABAĞ BULUŞMASI ERMENİSTAN açılımının tarafları, bu kez Yunanistan’ın başkenti Atina’da bir araya geliyor. 56 ülkenin üye olduğu AGİT Dışişleri Bakanları toplantısında işgal altındaki Karabağ ele alınacak.

Ermeni açılımında Karabağ buluşması

ERMENİSTAN açılımının tarafları, bu kez Yunanistan’ın başkenti Atina’da bir araya geliyor. 56 ülkenin üye olduğu AGİT Dışişleri Bakanları toplantısında işgal altındaki Karabağ ele alınacak. Azerbaycan ve Ermenistan ile ABD, Rusya, Fransa “3+2” formatında kritik bir zirve yapacak.

Ermenistan’la ikinci perde
İmzalanan protokollerin ardından, taraflar bu kez Yunanistan’ın başkenti Atina’da bir araya geliyor. Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilecek AGİT Dışişleri Bakanları toplantısında  “Karabağ” ele alınacak
İsviçre’nin Zürih kentinde, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan 10 Ekim’de açılım anlaşması imzalamışlardı.

56 ülkenin üyesi bulunduğu AGİT  Dışişleri Bakanları toplantısı, Dönem Başkanı Yunanistan’ın ev sahipliğinde bugün Atina’da başlayacak. AGİT’in karar alıcı organı olan Dışişleri Bakanlar toplantısı sırasında örgütün faaliyetleri gözden geçirilecek ve önümüzdeki yılda atılacak adımları ele alınacak. Ancak Atina’daki Hellinikon merkezinde gerçekleşecek toplantıda dikkatler büyük ölçüde, toplantının marjında gerçekleşecek olan “Karabağ Zirvesi” ne çevrilecek. Karabağ sorununun çözümü için uzun bir süreden beri çalışmalar yapan ancak son dönemde çabaları çok hız kazanan Minsk grubu çerçevesinde Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları ile Minsk Grubu Eş Başkanları, ABD, Rusya ve Fransa’nın katılımıyla “3+2” formatında “kritik” bir toplantı yapılacak. Atina’daki “Karabağ Zirvesi”nde ilerleme sağlanmasının, Türkiye’nin “Ermeni Açılımı” açısından da önem taşıyor. Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk hükümet üyeleri, defalarca Karabağ sorununun çözülmeden Türk-Ermeni sınırının açılmayacağını belirtmişti.
TBMM’ye sunulmuştu
Türkiye Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi amacıyla Ekim ayında Zurih’te imzalanan protokoller TBMM’ye sunulmuştu. Protokolleri, Anayasa’ya uygunluğu açısından incelenmesi amacıyla Anayasa Mahkemesi’ne sunan Ermenistan’ın ise, Ankara’nın adım atmasını beklediği de ifade ediliyor.  Bu arada, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Atina’daki toplantıya katılan mevkidaşlarıyla ikili temaslarda bulunacak. Türkiye ile Yunanistan arasında bir görüşme yapması bekleniyor. Türkiye, Atina toplantısında çok üst düzey bir heyet ile katılıyor. Bakan Davutloğu’nun başkanlığındaki Türk heyetinde Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz, Türkiye’nin AGİT Daimi Temsilcisi Yusuf Buluç ile Atina Büyükelçisi Hasan Gögüş’ün yanısıra Uluslararası Güvenlik İşleri Genel Müdürü Tacan İldem, İkili Siyasi İşleri Genel Müdürü Necip Egüz ve AB İşleri’nden sorumlu Genel Müdürü Naci Sarıbaş da bulunacak. AGİT Bakanlar Konseyi toplantıları, devlet ve hükümet başkanları zirvelerinin yapılmadığı yıllarda düzenleniyor. Bu açıdan bu toplantılar, örgütün bir sonraki sene yapacağı çalışmalara yön veren kararların alındığı ve görevlendirmelerin yapıldığı başlıca etkinlik olarak görülüyor.

Newsweek’ten Davutoğlu’na övgü
Amerikan dergisi Newsweek, son sayısında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu yere göğe sığdıramadı. Newsweek,  yazısında “Ahmet Davutoğlu’nun adını çok daha fazla duymaya hazır olun. Türkiye’nin Dışişleri Bakanı olan eski üniversite profesörü, Türkiye ile Ermenistan arasında önceden hayal edilemeyen yakınlaşma ve Suriye ile yeni sıcak ilişkiler de dahil olmak üzere, Ankara’nın yeni diplomatik açılımının arkasındaki kişi” ifadesini kullandı. Bazı Batılı uzmanların bu gelişmelerden kaygı duyarak, “Türkiye’nin yüzünü Doğuya çevirdiği” yorumunda bulunduğuna işaret edilen yazıda, “Ilımlı tarza sahip Davutoğlu, bu fikirler karşısında sinirlenerek, bu yorumların, Türkiye’nin bölgedeki genişleyen rolünü çekemeyenlerden kaynaklandığını söylüyor” denildi. Yazıda, Davutoğlu’nun 2002’de AKP’nin dış politika baş danışmanı olarak görev yapmaya başladığına ve Türk siyasetine yabancı olmadığına dikkati çekilerek, “ancak kendi ülkesinde bile onun hakkında yeterince şey bilinmediği” yorumunda bulunuldu.(Haber: Sümeyra YILMAZ-Yeniçağ)

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi,http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=27130

 



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,827 µs