En Sıcak Konular

DUBAİ MALİYE BAKANLIĞI ORTALIĞI KARIŞTIRDI

1 Aralık 2009 11:48 tsi
DUBAİ MALİYE BAKANLIĞI ORTALIĞI KARIŞTIRDI Dubai Maliye Bakanı kreditörleri mutsuz edecek bir açıklama yaparak “Bankalar devlet garantisine değil projelerin gerçekleşebilirliğine para yatırdı. Hükümetimiz Dubai World’un borçlarından sorumlu değildir” dedi.

Borç bizi ilgilendirmez 
 
Dubai Maliye Bakanı ortalığı karıştırdı...

Dubai Maliye Bakanı kreditörleri mutsuz edecek bir açıklama yaparak “Bankalar devlet garantisine değil projelerin gerçekleşebilirliğine para yatırdı. Hükümetimiz Dubai World’un borçlarından sorumlu değildir” dedi. Bu açıklama piyasaları germeye yetti.

 Krizin bölge ile sınırlı olacağını düşünenler yanıldı. Dün Abu Dhabi’de borsa % 8.3 Dubai’de ise % 7.3 değer kaybetti. Avrupa ve ABD ise kararsız seyirden sonra, Dubai Maliye Bakanı’nından gelen açıklama ile negatife döndü. Avrupa’da kayıplar yüzde 1’i geçti.

Türkiye, Dubai krizinin etkilerini bugün görecek. Yazarımız Ali Ağaoğlu, “Bono tarafında moraller bozulabilir. Faiz ilk etapta 9.75’i sonra da 10.4’ü zorlar. Döviz de dramatik olmamakla birlikte yükselir.1.525 TL’ye gelen doların ilk hedefi 1.545 sonra da 1.565 TL olur” dedi.

Dubai Maliye Bakanı Abdulrahman el-Salih, Dubai’deki gayrimenkul projelerine finansman sağlayan kreditörlerin hoşuna gitmeyecek sert bir açıklama yaptı ve hükümetin, Dubai World’ün borçlarından sorumlu olmadığını söyledi.

El-Salih, Dubai World’ün borcunun Birleşik Arap Emirlikleri’nce garanti edilmediğine dikkat çekti. Şirketler grubuna kredi verenlerin mevcut krizde bazı sorumluluklar üstleneceğini belirten el-Salih, kredi verenlerin hükümetin garantileri yüzünden değil, şirketin projelerinin gerçekleşebilirliğine para yatırdığını söyledi. El-Salih, Dubai World’ün sahibinin Dubai hükümeti olduğunu, ancak kurulduğu andan itibaren bağımsız olduğunun bilindiğini ve hükümet tarafından garanti edilmediğini ifade etti. El-Salih’in bu sert açıklamaları piyasaları bir anda tedirgin etti.

Oysa Avrupa borsaları güne dengeli başlamış açıklama öncesi de yönünü yukarı çevirmişti. ABD’de Wall Street de önce hafif panik satışlar yapsa da sonra artıya geçmişti. Asya borsaları ise Dubai krizinden hiç etkilenmediğini saatler önce göstermişti. Asya ülkelerinin bankalarının Ortadoğu’da kredi riskinin çok az olması, borsaların panik yapmasını engellemişti. Ancak Maliye Bakanı’nın açıklamalarından sonra borsalara yeniden satışlar geldi.

Dubai krizinin gölgesinde bugün Türkiye’nin de nasıl bir açılış yapacağı merakla bekleniyor. Kurban bayramı tatili süresince Londra’da doların TL karşısında değer kazanması ve 1.530 TL civarında işlem görmesi bugün dövizde bir miktar yukarı yönlü hareketin olacağının işareti sayılıyor. Euro da dün 2.300 TL sınırına yaklaşmıştı. 45 bin sınırına çekilen borsanın bugün de kan kaybetmesi muhtemel.

 

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://haber.gazetevatan.com/Borc_bizi_ilgilendirmez/273579/2/Ekonomi
 



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,636 µs