En Sıcak Konular

MEMUR EYLEMİ HAYATI DURDURDU

26 Kasım 2009 11:12 tsi
MEMUR EYLEMİ HAYATI DURDURDU Türkiye genelinde dün düzenlenen iş bırakma eylemi hayatı durdurdu. Hükümeti uyaran sendikalar, sonuç alamazlarsa iş bırakma eyleminin ardından oturma ve soyunma eylemlerine başlayacaklarını açıkladı.

Hükümete ilk ihtar

Türkiye genelinde dün düzenlenen iş bırakma eylemi hayatı durdurdu. Hükümeti uyaran sendikalar, sonuç alamazlarsa iş bırakma eyleminin ardından oturma ve soyunma eylemlerine başlayacaklarını açıkladı.

Ankara'da, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun eyleminde polis öğrencilere müdahale etti. Ziya Gökalp Caddesi üzerinde bulunan üst geçide çıkmak isteyen öğrenci grubuna polis izin vermeyince arbede yaşandı. Polis, sopalarla saldıran grup üyelerine biber gazıyla müdahale ederek dağılmalarını sağladı.

Kamu emekçilerinin yurdun dört bir yanında yaptığı bir günlük uyarı grevi kamu hizmetlerini aksattı. Tren seferlerini durduran grev, binlerce yolcunun saatlerce tren garlarında beklemesine yol açtı. Ankara'dan Haydarpaşa'ya giden treninin yolcuları makiniste tepki gösterdi. Makinistlerden birini yakalayarak 'fazla mesain neyse biz ödeyelim' diyen yolcular ile grev yapan memurlar arasındaki gerilim polisin araya girmesiyle büyümeden yatıştırıldı.

Yüksek İhtisas Hastanesi önünde toplanan Türk Sağlık-Sen üyeleri istem ve tepkilerini dile getiren slogan attı. Greve Fatih Sultan Mehmet köprüsündeki gişelerde çalışan memurlar da destek verdi. FSM köprüsündeki iş yavaşlatma eyleme nedeniyle köprü üzerinde uzun araç kuyruğunun oluştuğu gözlendi. Denizli Delikliçınar Meydanı'nda greve katılan KESK üyeleri, basın açıklaması düzenledi. Bursa'da Türkiye Kamu-Sen ve KESK'e bağlı sendika üyesi memurların yaptığı eylemler sabah saatlerinde başladı.

Ankara'da arbede yaşandı
Bir günlük uyarı grevi yapan kamu çalışanlarının Ankara'daki eylemlerinde polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Göstericilerin ellerindeki sopalarla polise vurması üzerine güvenlik görevlileri biber gazı kullanarak grubu dağıtmaya çalıştı. Kamu- Sen üyeleri Abdi pekçi Parkı'nda toplanarak hükümete taleplerini iletti. Tüm kesilmenden destek isteyen Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, "Yıllardır memursuz bir ülke özlemi ile yanıp tutuşanlar, memursuz Türkiye'yi görecekler. 'Memur ne iş yapıyor ki! Yan gelip yatıyor' diyenler memurun ne iş yaptığını görecek" diye konuştu.

Akyıldız, şöyle konuştu: "Daha fazla tahammülümüz kalmamış; bıçak kemiğe dayanmıştır. Sendikalı olan olmayan, tüm kamu görevlilerini ve diğer sosyal kesimleri bu onur ve haysiyet mücadelemize davet ediyoruz. Vatandaşlarımız bugün, tren istasyonlarına, otobüs duraklarına, hava alanlarına, okullara, hastanelere, devlet dairelerine gittiklerinde hizmet sunulmadığını gördüklerinde, ellerini vicdanlarına koymalarını ve düşünmelerini istiyoruz. Devleti temsil eden çalışanlar açlık ve yoksulluğa terk edilmiş, elverişsiz yerlerde çalışırken, seslerine kulak tıkanıyor. İşte ülkemizde kamu çalışanlarının durumu budur. Türk memuru bu nedenlerle, bir gün çalışmama hakkını kullanıyor."

İstanbul'da toplu sözleşme ve grev haklarının tanınması için bir günlük uyarı grevi yapan kamu emekçileri, Çapa Tıp Fakültesi ve Sirkeci Garı önünde toplanarak Beyazıt Meydanı'na yürüdü. KESK Başkanı Sami Evren, hükümeti 'haklarımızı vermezseniz grevi büyütürüz' diyerek uyardı. Hükümete 1989 bahar eylemlerini hatırlatan Evren, grevi destekleyen sendikalara, siyasi parti ve oluşumlara ve öğrencilere de teşekkür etti. Başbakan'a 15 Ağustos'taki "toplu görüşme" sırasında, sorunları toplu iş sözleşmesi mamasında çözmeyi önerdiklerini aktaran Evren "Başbakan masadan kaçtı. İrademizi toplu görüşme masasında teslim almak istedi.

Biz bunu reddettik" dedi. Evren, emekçilerin hak ve çıkarlarını savunabilmek için toplu iş sözleşmesi masasına, eşit koşullarda oturmak gerektiğini de söyledi. Avrupa'da 20, Türkiye'deyse 30 kişiye bir kamu çalışanının düştüğünü anımsatarak eşitsizliği vurgulayan Evren, yalnızca kamu çalışanları için değil, yoksulluğa karşı yurttaşlık geliri ödenmesini de istediklerini dile getirdi; "Hükümet bunu anlamadı. Başbakan işsizlik nedir bilmez" dedi.

Uslu: Memurların haklı talepleri dikkate alınmalıdır
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, memurların haklı taleplerinin dikkate alınmasını istedi. Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, memurların bugün yaptığı uyarı grevinin sadece yasalar ve güvenlik açısından değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Uslu, yasalarda karşılığının olmamasının "Uyarı eylemi" hakkının bulunmadığı anlamına gelmeyeceği görüşünü aktararak, "Yapılması gereken ILO sözleşmelerini referans alarak Anayasayı ve yasaları yasaklardan arındırmaktır" dedi. Uslu, açıklamasında şunları kaydetti: "Kamu çalışanlarının, çalışma yaşamının demokratikleşmesi ve kamu çalışanlarına grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı verilmesi talebiyle bugün gerçekleştirdikleri 'uyarı' eylemi, demokratik bir refleksin sonucudur. Yapılan uyarı eylemi, anti demokratik yasaların ruhsuz dar kalıplarından bakılarak yorumlanamaz." Memurların haklı ve masumane taleplerinin dikkate alınması gerekmektedir. Sendikal hakların eksiksiz tanınması ve ücret zamları gibi bu talepler, sadece yasalar ve güvenlik açısından değil, çağdaş devlet olmanın ve ekonomik aklın bir ürünü olarak değerlendirilmeli ve gereği yerine getirilmelidir."

Kaynak. Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/hukumete-ilk-ihtar-144636.htm



Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,454 µs