En Sıcak Konular

DPT: 'HEDEF, GÜÇLÜ SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ'

1 Ocak 2008 13:37 tsi
DPT: 'HEDEF, GÜÇLÜ SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ' Devletin sosyal güvenliğin finansmanına; sağlık sigortasını da kapsamak üzere, sigortalılar ve işverenlerin yükümlülüğünü azaltacak biçimde ve taraf olarak katılması gerektiği bildirildi.

ANKARA - Devletin sosyal güvenliğin finansmanına; sağlık sigortasını da kapsamak üzere, sigortalılar ve işverenlerin yükümlülüğünü azaltacak biçimde ve taraf olarak katılması gerektiği bildirildi.
     Devlet Planlama Teşkilatı Sosyal Güvenlik Özel İhtisas Komisyonu tarafından hazırlanan rapora göre, sosyal güvenlik sistemi ve işleyişinin sosyal devlet ilkesi ve gelir dağılımı adaletini sağlayıcı yönde yapılandırılması gerekiyor.
     Bu öncelik çerçevesinde devletin sosyal güvenliğin finansmanına sağlık sigortasını da kapsamak üzere sigortalıların ve işverenlerin yükümlülüğünü azaltacak biçimde ve taraf olarak katılmasına ihtiyaç duyuluyor.
     Sosyal güvenliğin finansmanına devletin katılımını primlere katılımın yanında bazı sosyal sigorta yardımlarının devlet tarafından finanse edilmesi şeklinde de olabiliyor. Devletin bir taraf olarak sosyal güvenliğin finansmanına katılması, finansman açıklarının kapatılma ihtiyacının dışında bir yükümlülük olarak kabul edilmeli. Yani devlet taraf olarak sosyal sigortaların finansmanında yer alırken sosyal sigorta kuruluşlarında finansman açıkları doğarsa bu açıkları da kapatmalı.
     Uygulanan ekonomik politikaların toplumsal etkileri gözetilerek sosyal politikalarla birlikte belirlenmesi önem arz ediyor. Bu amaca dönük olarak ekonomik ve sosyal konseyin daha etkin çalışması gerekiyor.
     Raporda, yaşlılık sigortası sistemini tamamlayıcı bir sistem olan bireysel emekliliği teşvik edici yasal desteklerin artırılması tavsiye ediliyor.
     Türkiye'de bireysel emeklilik sistemine katılımın henüz istenen düzeyde olmadığından hareketle, katılımın daha yüksek oranda vergi iadeleri ve toplu katılım avantajları gibi destekleyici ek düzenlemelerle teşvik edilmesi gerekiyor.
    
     -Özel sigortacılık-
    
     Rapora göre, sistemin güçlenmesi ve sağlıklı işlemesi için özel sağlık sigortasının tamamlayıcı özelliği dikkate alınarak, özel sigortacılık teşvik edilmeli.
     Sosyal güvenliği tamamlayıcı sistemlerin teşviki hem sistemde nitelik bakımından gelişme yaratacak hem de toplam tasarrufların artmasına yardım ederek makroekonomik istikrarın sağlanmasına, kamunun borçlanma maliyetini düşürerek yatırımların artmasına, işsizlik ve yoksulluğun azaltılmasına hizmet edecek bir itici güç oluşturacak.
    
     -Bütünleşmiş bir yapıya ihtiyaç var-
    
     Sosyal Güvenlik Özel İhtisas Komisyonu Raporuna göre, kamu kaynağı kullanan dağınık yapıdaki sosyal yardım ve hizmet kurumları bütünleşmiş bir yapıda toplanmalı ve bu yapı içine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü de alınmalı.
     Böyle bir düzenleme kaynakların etkin ve verimli dağılımının sağlanmasıyla adaletli bir sosyal güvenlik sisteminin kurulması açısından zorunlu.
     Sosyal yardım ve sosyal hizmetlere yeterli kaynak tahsisi yapılması da raporda ele alınan diğer bir başlık. Özellikle toplumsal barışı tehdit eden sokak çocukları, tinerci çocuklar, uyuşturucu, kadınların bağımsız kimlik ve şiddet sorunlarının çözümü için uygun sosyal hizmet kurumlarının nüfusu yoğun kentlerden başlayarak hızla açılmaları gerekiyor.

Bu haber 411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,274 µs