En Sıcak Konular

BU DA BAYKAL'IN ''DERSİM İSYANI''

24 Kasım 2009 23:10 tsi
BU DA BAYKAL'IN ''DERSİM İSYANI'' Baykal, partisin TBMM grup toplantısında, Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in Meclis'te yaptığı konuşma üzerine başlayan "Dersim tartışması" konusunda değerlendirmeler yaptı.

Baykal'ın 'Dersim' isyanı 
 
Partisinin grup toplantısında konuştu!

Baykal, partisin TBMM grup toplantısında, Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in Meclis'te yaptığı konuşma üzerine başlayan "Dersim tartışması" konusunda değerlendirmeler yaptı.

"Öymen özür diledi"

Konunun "yaygın biçimde istismar edildiğini" belirten Baykal, gerçeğin, söylenen sözün ne anlamda söylediğini, kimin iyi niyetli kimin kötü niyetli olduğunu bildiklerini ifade etti.

"Yanlış anlamadan kaynaklanan üzüntü dolayısıyla" Öymen'in özür dilediğini hatırlatan Baykal, buna rağmen bir kampanyanın sistematik bir şekilde götürüldüğünü ifade etti.

Baykal, her toplumun geçmişinde yaşanmış acı olaylar, ıstıraplar, insanların maruz kaldığı sistematik haksızlıkların olduğunu belirterek, böyle olaylar karşısında aklı başında ülkeler ve sorumlu devlet adamlarının, toplumun hissiyatına saygı göstererek, bu konuları toplumu birbirine düşürecek, tahrik edecek suçlama vesilesi haline dönüştürüp, güncelleştirilmesine fırsat vermediklerini kaydetti.

Baykal, "Aklı başında ülkeler ve devlet adamları bu olayları hiçbir zaman kendi günlük hesapları için istismar etmeye kalkışmazlar" diye konuştu.

Cezayir, Vietnam ve Avustralya'da yaşanan bazı olayları anlatan Baykal, insanlığın bugün geldiği noktanın altında çok ağır ıstırapların olduğunu, büyük bedellerin ödendiğini belirtti. Türkiye'de de çok acı olayların yaşandığını, Dersim'in 10 Kasım'da konuşulduğunu kaydeden Baykal, olayın sadece Dersim olmadığını, Türkiye'de çok sayıda isyanın yaşandığını ifade etti.

Baykal, "Bu olaylar kimse tarafından bir mezhep olayı, bir etnik kimliğe saldırı olayı olarak anlaşılmamalıdır. Çünkü, öyle değildir" dedi. Türkiye'nin tarihinin en büyük dönüşümünü yaşadığını, feodal bir toplumdan modern bir devlet olmaya doğru geçtiğini, feodalite ile yeni devlet düzeninin karşı karşıya geldiğini belirten Baykal, bunu kabul eden veya etmeyenlerin bulunduğunu, böyle bir tabloda yaşanan acı olayların olduğunu söyledi.

"Alevilerden sana oy yok"

Baykal, şöyle konuştu:

"Bunları kimse Türkiye'de bir mezhep tartışmasının, inanç tartışmasının, etnik kimlik tartışmasının dayanağı haline getirmeye kalkmasın. Çünkü, olay öyle değildir. Başbakan dahil bilen bilmeyen insanın istismar etmeye çalıştığı bu olaylar, bir mezhep olayı olmuş olsaydı Anadolu bambaşka olurdu. Anadolu ayağa kalkardı. Böyle bir olay, bir Başbakanın ağzından duymaktan utandığım şekilde bir 'Kerbela' olayı olarak görülmüş olsaydı olay böyle mi olurdu? Akıl var mantık var.

O bölgedeki aşiretlerin dörtte üçü itibar etmiyor. 'Bizim meselemiz değil' diyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak Sudan'da El Beşir'in yaptığı 300 bin kişiyi öldürme olayı karşısında 'katliam değildir' diyen sen, nasıl olur da 62 yıl önce yaşanmış yüreğimizi hala kanatan bu acı olaylar için böyle demeyi içine sindirebilirsin, vicdanına sindirebilirsin, TBMM'de milletvekili olurken yaptığın Anayasal yemine nasıl sindirebilirsin? Ayıp olan, yanlış olan, zararlı olan bu. 60 yıl öncesinden siyasi menfaat derleyecek Başbakan; başka kapıya, başka kapıya... Alevilerden sana hayır yok"

"Sıkıştığı zaman..."

Baykal, Alevilerin acılarını yürüklerine gömdüklerini, istismarcı bir yaklaşım içine girmediklerini belirterek, "Bu kampanyaya aklı başında kimse alet olmayacaktır. Herkes kimin neyin peşinde olduğunu çok iyi biliyor. Herkes çok iyi bilsin; Hazreti Muhammed'i, Hazreti Ali'den ayırmak mümkün değildir. Hazreti Ali'yi Mustafa Kemal Atatürk'ten ayırmak mümkün değildir. Bu beraberlik Türkiye'nin temelidir. Bu zinciri kimsenin kırması mümkün değildir" diye konuştu.

Böyle olayların daima CHP'ye karşı tezgahlandığını iddia eden Baykal, "Kimse merak etmesin böyle olaylar bize hiçbir zarar vermeyecektir" dedi.

Baykal, Başbakan Erdoğan'a, sorumluluğunu idrak etmeyi tavsiye ettiğini, çok yanlış söylemlerin içine düştüğünü öne sürerek, "Bunlar hepimizi Başbakan adına çok derinden üzdü. Demek ki onun sıkıştığı zaman gözden çıkaramayacağı hiçbir değer yoktur. Herkesin şunu çok iyi bilmesini istiyorum: Hacıbektaş Çeşmesi'nden düşmanlık bataklığına kimse su taşıyamaz. O kardeşlik, dostluk çeşmesidir. Öyle akmaya devam edecektir" diye konuştu.

“Hz. Muhammed'i Hz. Ali'den ayırmak..."

"Dersim" krizi ile ilgili açıklamalarını sürdürürken “Hz Muhammed'i, Hz Ali'den ayırmak mümkün değildir," dedi ve Hz Ali'yi de Mustafa Kemal Atatürk'ten ayırmanın mümkün olamayacağını kaydetti. Baykal, Hz Muhammed'den Mustafa Kemal Atatürk'e uzanan bir zincir tarif etti.

Öğretmenler Günü'nü kutladı

Konuşmasının başında Öğretmenler Günü'nü kutlayan CHP lideri, bu günün artık sadece bir törensel nitelik kazanmaya başladığını savundu ve iktidarı, eğitimin sorunlarına karşı duyarsız davranmakla suçladı.

2003 tezkeresi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, bir açıklamasında, “2003 yılındaki tezkere geçmiş olsaydı Türkiye bir savaş alanına dönerdi," dediğini hatırlatan Baykal, bunu CHP olarak kendilerinin de tezkerenin TBMM'ye getirilişinden önce söylediklerini anımsattı ve “Bu tezkereyi Meclis Genel Kurulu'na kim getirdi?" diye sordu.

Doğalgaz zammı

Doğalgaza, yüzde 50 oranında bir zam yapılacağının netlik kazandığını kaydeden Baykal, bu zammın ne doğalgaz fiyatındaki bir artıştan, ne dolardaki bir artıştan kaynaklanmadığını savundu ve “Bu bir gizli vergidir," dedi.

Büyüme rakamları

'Küresel ekonomik koşullar çok uygunken, AKP iktidarının, gerekli olan atılımı yapamadığı' söylemini yineleyen CHP lideri, bu iktidar dönemindeki toplam büyümenin, yüzde 4'ün altında gerçekleştiğini söyledi ve “Olay budur, karne budur, bunu hiçbir rakamla örtbas etmek mümkün değildir" diye konuştu.

“Türkiye işsizlikte rekor kırdı"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'nin, en düşük işsizlik artış oranına sahip olduğu iddiasına da cevap veren Baykal, bu bilginin yanlış olduğunu söyledi ve Türkiye'nin işsizlikte rekor kırdığını ve dünyada ikinci sırada yer aldığını kaydetti.

Telefon dinlemeleri

Konuşmasında, telefon dinleme olaylarına da değinen Baykal, bunun insan hakları boyutu olduğunu söyledi.

70 bin kişinin telefonlarının dinlendiğinin açıklandığını ve her yıl da bu rakamın üzerine 40 bin kişinin katıldığını ifade eden Baykal, Türkiye'de telefon dinlemelerinin, bireysel insan hakkı ihlalinin ötesinde, devletin işleyişini zaafa uğratmayı öngören, devlet organlarını sindirmeyi, etkisizleştirmeyi amaçlayan bir yöntem olarak bilinçli bir şekilde kullanıldığının artık ortaya çıktığını iddia etti.

Baykal, "Bu, olayın rejim olayı haline dönüştüğünü gösteriyor. Olay, insan hakkından kaynaklanan bir şikayet olmanın ötesinde; devletin, hukukun özgüven içine işlediği bir durumun ortadan kaldırıldığı, organların sindirildiği, şantaja tabi tutulduğu, baskı altına alındığı bir tablo ile Türkiye'nin karşı karşıya olduğunu göstermektedir. Bu vahim bir olaydır. Bu duruma planlı hazırlıklı bir şekilde gelindiği dikkate alınırsa, öngörülen amacın da zaten Türkiye'de kurumları teslim almak, yıldırmak ve böylece bir vesayeti Türkiye'ye dayatmak olduğu, bu amaca yönelik yapıldığı ortaya çıkar" dedi.

Türkiye'de bir karargahın olduğunu belirten Baykal, "Bu karargah, devletin içindeki insanların bir kısmını, o devlet organlarından kopararak, onlara özel imkanlar yetkiler tanıyarak, devletin teknik gücünü, belli bir amaç için istihbaratını kullanmak üzere bir düzenin alınmış olduğunu ifade ediyor" diye konuştu.

Bu karargahın en temel araçlarından birisinin de telefon dinlemeleri olduğunu ileri süren Baykal, "Hedefler bazen yargıdır, bazen silahlı kuvvetlerdir, bazen başka kurumlardır. Ama hepsi, devletin içinde, hukuka dayanan işleyişi içinde ortaya çıkan bir kamu faaliyeti olmanın ötesinde, iktidarı kullanan bir çevrenin devlet gücünü kendi özel hesapları için kullanmak üzere oluşturduğu bir defacto bir karargahtır" şeklinde konuştu. 

 

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://haber.gazetevatan.com/Baykalin_Dersim_isyani/272627/9/Siyaset

 


 



Bu haber 485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,893 µs