En Sıcak Konular

İHAMİ ERDİL'İN RÜTBESİNİ SÖKTÜREN ALBAY'IN SIR ÖLÜMÜ

21 Kasım 2009 10:54 tsi
İHAMİ ERDİL'İN  RÜTBESİNİ SÖKTÜREN ALBAY'IN SIR ÖLÜMÜ Deniz Kuvvetleri eski Komutanı İlhami Erdil’le ilgili yolsuzlukları ortaya çıkararak hapse atılmasını sağlayan Albay Bergütay Varımlı, 10’uncu kattaki evinden atlayarak intihar etti.

Ölü bulundu 
 
Erdil’in rütbesini söktüren albayın sır intiharı

Albay Bergütay Varımlı, 10’uncu kattaki evinden atlayarak intihar etti. Albay Varımlı atladığı sırada evde 80 yaşındaki annesi de vardı. Kardeşi Ali Varımlı, ağabeyinin cansız bedeni önünde gözyaşı düktü.

Deniz Kuvvetleri eski Komutanı İlhami Erdil’le ilgili yolsuzlukları ortaya çıkararak hapse atılmasını sağlayan Albay Bergütay Varımlı, 10’uncu kattaki evinden atlayarak intihar etti.  Tehdit edildiği bilinen Varımlı’nın intiharı şüpheli bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu eski Başkanı Emekli Albay Ali Bergütay Varımlı, Kadıköy’de oturduğu apartmanın 10. katındaki evinden atlayarak intihar etti. Polis, 06.00 sıralarında 10. kattan bir kişinin düştüğü ihbarı üzerine olay yerine geldi. Cinayet masası dedektifleri ile olay yeri inceleme ekipleri Varımlı’nın evinde ve düştüğü noktada inceleme yaptı. Olay sırasında Varımlı’yla aynı evde bulunan anne Hikmet Varımlı, olay anını şöyle anlattı: “Sabah erken kalkıp sabah namazını kıldı. Kahvaltısını yapıyordu. Ben de salonda uzanmıştım. Sigara içmek için balkona çıkmış. Bir ses duydum. Kalktım balkon kapısı açıktı. Kendini boşluğa bırakmış. Aşağı bakınca onu yerde kanlar içinde yatarken gördüm. Hemen aşağı indim. Oğlumu kucağıma aldım. Her taraf kan olmuştu.”

3 ihtimal üzerinde duruluyor

Deniz Kuvvetleri eski Komutanı İlhami Erdil’le ilgili yolsuzlukları ortaya çıkardığı için tehdit edildiği bilinen Varımlı’nın ölümü kuşkulu bulundu. Olayla ilgili geniş çaplı inceleme başlatan polis, Varımlı’nın “intihar ettiği”, “balkondan kazara düştüğü” ya da “balkondan itildiği” şeklinde 3 ihtimal üzerinde duruyor. Varımlı’nın cenazesi, Adli Tıp Kurumu’ndaki işlemlerin ardından Cumartesi günü Ankara Kocatepe Camii’nde düzenlenecek askeri törenin ardından toprağa verilecek.

 Kardeşi Ali Varımlı intihar dışında bir ihtimali düşünmediklerini belirterek, “Psikolojik rahatsızlığı nedeniyle zaman zaman durumu kötüleşiyordu. tedavi isteklerimizi reddediyordu. Çok başarılı iyi bir askerdi. Erdil olayından sonra zaman zaman tehditler aldığını söylüyordu” diye konuştu. Yeğeni Burcu Varımlı da, “Çok hastaydı ’artık dayanamıyorum, çok acı çekiyorum’diye dert yanmıştı” dedi.

Kıbrıs gazisi olan ve 2003 yılında emekli olan Varımlı 2005 yılında parkinson hastalığına yakalandı. 3 yıl önce ikinci evliliği yaptı. 10 gün öncede eşinin eşyalarını alıp evi terk etmesi üzerine annesiyle kalmaya başladı. Varımlı’nın ilk evliliğinden 1 ikinci evliliğinden 2 kızı vardı.

“Çakıcı beni tehdit etti”

Varımlı, Erdil’in kızı Deniz Erdil’in şirketinin boya alımlarına ilişkin araştırması sırasında Çakıcı’dan tehdit aldığını belirterek, “Boya ihaleleriyle ilgili Çakıcı’ya bile arattırdılar. Çakıcı beni aradı. Tehdit etti” demişti.[1]

VATAN’a “Nasılsa öldürüleceğim” demişti 

Varımlı, Temmuz 2005’te, VATAN’a verdiği röportajda tehdit edildiğini anlatmıştı: “Türk Silahlı Kuvvetleri’nde butün yolsuzlukları ortaya çıkartan adam benim. Nasılsa beni öldürecekler. Hiç umurumda bile değil. Bir tane Bergütay ölür, 5 tane Bergütay gelir. Erdil’in Etiler’de 2 dairesi olduğu ortaya çıktıktan sonra bu işi benim tespit ettiğimi öğrendiler. Beni caydırmak için bana 1 milyon dolar para ve amirallik rütbesi yolladılar. Anlımızda ne yazıyorsa odur. Türk Silahlı Kuvvetleri’yle 75 operasyona katılan tek Türk subayı benim. Hiçbir şeyden korkmuyorum hiçbir şeyden endişem yok. Türk halkının eline, cebine, diline, uzanan herkesin, belini kırmaya hazırım. Erkek olan karş ma çıksın. Ben silahsız dolaşıyorum”

Özden Örnek’in günlüklerinde geçiyor

Varımlı’nın, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Oramiral Özden Örnek’in günlüklerinde de adı geçiyor. İddiaya göre, Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Alpkaya, görev süresini uzatmak ve Özden Örnek’in Kuvvet Komutanı olmasını engellemek için Albay Varımlı’yı çağırıp kendisinden Özden Örnek’le ilgili bir dosya hazırlamasını istedi. Albay Varımlı da, yakasına taktığı gizli bir ses kayıt cihazıyla Bülent Alpkaya ile yaptığı bu konuşmasını kaydetti. Varımlı bu kaseti Özden Örnek’e götürdü. Örnek 11 Ekim 2003’te Bülent Alpkaya’ya gönderdiği mektupta olan biteni bildiğini, Albay Varımlı’nın kendisine her şeyi anlattığını söyledi ve sitem etti.

Çete kurmaktan gözaltına alınmıştı

VARIMLI ile 11 adamı geçtiğimiz yıl Ocak ayında çete kurmaktan gözaltına alınmıştı. Varımlı ve adamlarının kendilerini derin çete olarak tanıtıp bazı iş adamlarını tehdit ettikleri, bazı kişileri de kaçırma planları yaptıkları ileri sürüldü. Soruşturma sırasında Varımlı’nın yurt dışından bulunan yüklü miktarda parasını Türkiye’ye getirmesi için Yeditepe Üniversitesi’nin sahibi Bedrettin Dalan’dan yardım istemeye hazırlandığı tespit edildi.

Erdil’in hakimi de intihar etmişti

Erdil’in yargılandığı mahkemenin hakimi Yarbay Tanju İnalda geçtiğimiz Haziran ayında tabancasıyla intihar etmişti.[2]

Bilgütay Varımlı,18 Mart 2005'te eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil'in harcamaları sebebiyle,Erdil'e bağlı Soruşturma Komisyonu başkan ve üyelerinin yargılandığı duruşmada şöyle ifade vermişti:

Erdiller tonla çikolata tüketmiş

Hazine'yi zarara uğratmak suçlamasıyla yargılanan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı İlhami Erdil'in harcamaları arasında 1.5 ton çikolata, binlerce kutu kola ve 60 bin paket sigara var.

Erdil'in harcamalarını denetleyen Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı Teftiş Heyetleri Başkanı Bilgütay Varımlı, "İnsanların tüketemeyeceği çok fazla harcama vardı. 1.5 ton çikolata, 25 bin kutu kola alındığı raporlarda yer alıyordu" dedi.

Varımlı, "Yolsuzlukla mücadele cesaret istiyor" diye yakınırken, denetleme döneminde önceki Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun bile olaya ilk başlarda "muktedir olamadığını" anlattı.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil'in harcamaları nedeniyle Erdil'e bağlı Soruşturma Komisyonu başkan ve üyelerinin yargılanmasına, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde devam edildi. Davanın bu duruşmasına, Dönemin Soruşturma Komisyonu Başkanı Üsteğmen Metin Kalender'le Soruşturma Komisyonu Üyeleri Recep Doğan, Hasan Can, Uğur Tunçdemir ve Asım Güneş katıldı. Tanju Ünal'ın başkanlık yaptığı davanın bu duruşmasında, tanıklar dinlendi.

EMEKLİ ALBAY'DAN ÜRKÜTÜCÜ İTİRAFLAR

Emekli Özel Kuvvetler Komutanlığı emrinde görevli Deniz Kıdemli Piyade Albay Bergütay Varımlı, tanık olarak dinlendi. İlhami Erdil'in görevli olduğu süreyi de kapsayan 1997-2002 yılları arasında Teftiş Heyetleri Başkanlığı yapan Bergütay Varımlı, İlhami Erdil'in görevli olduğu 1999-2001 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Komutanlık Katı'na ilişkin harcamalara yönelik rapor hazırlamıştı.

ÇOK FAZLA ÖZEL ALIM GERÇEKLEŞMİŞ

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın harcamalarına yönelik gelen ihbarlar üzerine, iki müfettiş görevlendirdiğini anlatan Varımlı, 1999, 2000 ve 2001 yıllarına ait Satın Alma Komisyonu raporlarını arşivden çıkararak, incelemelerde bulunduğunu anlattı.

KAŞE İMZA KAĞIDI DOSYADAN ÇIKTI

Soruşturma Komisyonu üyeleri, çarşı pazar araştırması yapmadan, firma isim ve kaşelerini taklit ederek, sahte teklif mektupları hazırlamakla suçlanıyordu. Varımlı da ifadesinde, dosyaların arasında, Soruşturma Komisyonu tarafından, kaşe ve imza örneklerinin bulunduğu bir belgenin unutulmuş olduğunu söyledi. Bu belgeyi dosyanın içinde bulduğunu bildiren Varımlı, evrağın birinci sayfasında 20 firmanın kaşe örneklerinin bulunduğunu kaydetti. Varımlı, bu kaşelerin hepsinin aynı matbaa tarafından hazırlandığını söyledi. Varımlı, evrağın diğer yüzünde ise aynı kişi tarafından atılmış bulunan firma sahiplerinin imzalarının olduğunu bildirdi.

1.5 TON ÇİKOLATA

15 gün boyunca tüm evrakları incelediğini bildiren Varımlı, çok yüksek boyutlarda özel alımlara rastladığını kaydetti. Varımlı'nın verdiği bilgilere göre, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı İlhami Erdil, eşi Füsun Erdil ve kızı Deniz Erdil'in harcamaları arasında arasında 1.5 ton çikolata, 60 bin paket sigara, 25 bin kutu kola yer aldı. Varımlı, harcamaların boyutunu, "Bir insan 3 yılda kaç bardak tüketebilir. Harcama kalemlerinde Erdil'lerin kişi başına yılda bine yakın bardak ürettiği yer alıyordu" sözleriyle anlattı. Varımlı, harcamaların bir çoğunun olmayan adreslerde yapıldığını belirtirken, "Mesela bir harcama yerine 'Kasımpaşa Özel Eğitim Merkezi' yazılmış. Ancak böyle bir adres bulunmuyor" diye konuştu.

"SADECE HİLMİ ÖZKÖK YANIMDAYDI"

Mahkeme heyetine açıklamalarda bulunan Albay Bilgütay Varımlı, denetim sırasında kimsenin yanında yer almadığını belirterek, "Yolsuzlukla mücadele cesaret isteyen bir davranış tarzıdır. Bu işlemleri ortaya çıkarırken, çok mücadele verdim. Olay büyüdükçe beraber yola çıktığımız hiçkimseyi yanımda göremedim. Yalnızca şu anki Genelkurmay Başkanı (Hilmi Özkök) yanımdaydı. Özkök, başlangıcından bugüne kadar desteğini esirgemedi. Önceki Genelkurmay Başkanımız (Hüseyin Kıvrıkoğlu) bile başta bu olaya muktedir kalamadı" şeklinde konuştu.

"İFADE VERMEYE KORKUYORLAR"

Mahkeme Başkanı Tanju Ünal'ın müfettişlerin adlarını sorması üzerine, bu adları vermekte çekinen Varımlı, "İnsanlar buraya gelip ifade vermeye korkuyor" diye konuştu. Mahkemede okunan Hazırlık İfadesinde de Varımlı, kendisinin ve ailesinin tehdit altında olduğunu söyledi.

"SAYFALARI ŞİFRELEDİM"

Varımlı, "yolsuzlukların üzerine kimse gitmiyor" diye şikayet ederken, hazırladığı raporu daha sonra şifrelediğini kaydetti. Varımlı, kendisine göre bazı şifreler hazırladıktan sonra raporu Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği'ne ilettiğini belirterek, "Adaletin de bazı yerlere gitmesinden endişe duydum" dedi.[3]

 

KAYNAK: VATAN - HÜRRİYET
 
[1].http://w9.gazetevatan.com/Olu_bulundu/271831/1/Manset

[2].http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?Newsid=271986

[3].http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?viewid=551572



Bu haber 1,692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,213 µs